CSM a avizat favorabil proiectul Ministerului Justiţiei privind graţierea colectivă a unor pedepse

Mina Irina
Politică / 28 februarie 2017

CSM a avizat favorabil proiectul Ministerului Justiţiei privind graţierea colectivă a unor pedepse

Actualizare 21:07

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat, astăzi, aviz favorabil proiectului de lege privind graţierea colectivă a unor pedepse, elaborat de Ministerul Justiţiei, a anunţat preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea.

Avizul pozitiv este însoţit de două obiecţii, vizând scăderea duratei pedepselor care urmează să fie graţiate, de la cinci la trei ani, respectiv ca printre beneficiari să fie şi minorii, condamnaţi în regim special, informează News.ro.

Iniţial, documentul a fost criticat de Direcţia Legislaţie din CSM, el fiind ulterior modificat de Ministerul Justiţiei.

Plenul CSM a avizat favorabil proiectul de lege, în urma modificărilor aduse de Ministerul Justiţiei.

După discuţiile din plen au fost aprobate şi propunerile ca durata pedepselor care sunt graţiate să fie scăzută de la cinci ani la trei ani. De prevederile legii urmează să beneficieze şi minorii condamnaţi în regim special.

Iniţial, Direcţia Legislaţie din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a criticat proiectul de lege, arătând că este insuficient explicat, iar o graţiere colectivă este de natură să "creeze un sentiment de insecuritate socială".

O altă critică a magistraţilor privea sintagma "persoane care sunt unic întreţinător de familie".

"Aceasta va genera serioase disfuncţionalităţi în aplicarea actului normativ, în lipsa indicării oricărui criteriu care să circumstanţieze clar sensul acesteia", se arăta în punctul de vedere elaborat de Direcţia Legislaţie a CSM.

Nici graţierea pedepselor cu suspendare nu a fost înţeleasă de specialiştii din CSM.

Astfel, "proiectul de lege nu cuprinde nicio dispoziţie referitoare la efectele graţierii asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiţionat sau sub supraveghere", preciza punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie.

Pe 31 ianuarie 2017, fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache a transmis CSM, spre avizare, un proiect de lege privind graţierea unor pedepse, motivând că penitenciarele din ţară sunt supraaglomerate.

(S.A.)

------------

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se reuneşte astăzi pentru a da avizul pentru proiectul legii graţierii, aflat acum în dezbaterea Parlamentului, transmite Digi24.

Şedinţa CSM începe la ora 10.00.

Iniţial şi acest proiect de lege trebuia adoptat prin ordonanţă de urgenţă, însă în seara în care a fost adoptată OUG 13 s-a decis trimiterea acestui proiect în Parlament. În promovarea legii, iniţiatorul legii, Ministerul Justiţiei, aduce drept argument condamnările decise de CEDO în cazul României, peste 500 în ultimii cinci ani, dar şi iminenţa unei decizii-pilot, care să oblige ţara noastră să rezolve problema supraaglomerării închisorilor.

Astfel, ar beneficia de graţiere unii deţinuţi care au pedepse de până la 5 ani de închisoare, cum ar fi deţinuţii care au minori mai mici de 14 ani şi sunt singurii întreţinători ai familiei. De asemenea, femeile însărcinate vor beneficia de înjumătăţirea anilor de închisoare.

Nu vor fi graţiate pedepsele care privesc câteva zeci de infracţiuni, printre care şi cele de corupţie şi de violenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb