Subscrierile ultimei emisiuni de titluri de stat Fidelis se ridicau, cu două zile înaintea încheierii perioadei în care populaţia le poate cumpăra din piaţa primară, la 1,3 miliarde de lei, peste subscrierile întregii emisiuni anterioare din decembrie anul trecut, a cărei ofertă a fost totuşi mai redusă, după cum reiese din calculele noastre.
Cea mai mare sumă a fost strânsă de tranşa în lei, cu maturitatea de un an şi dobânda de 4,75%. Ieri, la ora 15:00, subscrierile pentru această tranşă se ridicau la 617,7 milioane de lei. Pentru cele în lei cu maturitatea de trei ani şi dobânda de 5,5%, valoarea subscrisă era de 153,9 milioane de lei.
În cazul tranşei în euro cu scadenţa în 2023 şi dobânda de 1,2% pe an, ordinele de cumpărare erau în valoare de 59,1 milioane de euro, în timp ce pentru cele în moneda unică europeană cu scadenţa în 2024 şi dobâna de 1,6%, subscrierile se ridicau la 42,3 milioane de euro.
Valoarea nominală a unui titlu este de 100 de lei, repectiv 100 de euro, iar subscrierile minime sunt de 5.000 de lei şi 1.000 de euro. Oferta se vor încheia în data de 1 aprilie, inclusiv, iar data intrării la tranzacţionare a titlurilor la Bursa de Valori Bucureşti este 7 aprilie.
La ultima emisiune de titluri de stat Fidelis, ce a avut doar trei tranşe şi s-a încheiat la finele anului trecut, Ministerul Finanţelor a strâns de la populaţie aproape 1,1 miliarde de lei.
Oferta vine într-o perioadă cu inflaţie situată la maxime multianuale, pe care războiul din Ucraina o va accentua, cel puţin pe termen scurt. Pentru trimestrul al doilea al anului, Banca Naţională a României prognozează o inflaţie de 11,2% (±0,9%), care va scădea la 9,6% în ultimul trimestru din 2022, urmând să atingă 3,2% la finele lui 2023.
În procesul de subscriere a titlurilor Fidelis nu se percep comisioane de către intermediari, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile. Sindicatul de intermediere este format din BT Capital Partners (în calitate de Lead Manager), Banca Transilvania (în calitate de grup de distribuţie), Alpha Bank România, Banca Comercială Română şi BRD - Groupe Societe Generale. De asemenea, subscrierile se pot face prin orice societate de brokeraj care are un angajament de participare la ofertă semnat cu Lead Manager-ul Sindicatului de Intermediere.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Un ROMÂN în data de 31.03.2022, 09:07)
Teapa peste teapa. Cu banii atrasi satanele isi fac jocurile. Ca de dat inapoi, pe vremile astea, Dumnezeu cu mila. Nu mai imprumutati nici statul si nici bancile, ca nu va fac niciun bine! V au distrus constant din 1989 si o vor face pana se distruge tara asta cu totul. Si voi dati o mana de ajutor. Lasati i, veti avea nevoie de cash. Mai mult ca niciodata!
1.1. hater (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2022, 10:40)
eu n-am auzit de vreo emisiune tezaur sau fidelis unde sa se fi ratat cupoane sau sa nu se fi restituit principalul. Despre ce vorbesti? stii macar cum functioneaza un stat?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de antonim în data de 31.03.2022, 12:39)
zi-ne si noua ce faci tu cu cash-ul mult laudat intr-o perioada anuntata a fi plina de spirale inflationiste!
vin-o cu ceva solutii, te rugam! sa cumparam mai multa benzina, motorina? da-ne un sfat!
dupa cum observ, ai o varsta considerabila, deci ne aplecam spre experienta ta!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2022, 18:10)
Ei, nu fi aspru, omul are multe saltele prin casa...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2022, 11:34)
Dobanda sub inflatie nu mi se pare nici atragator nici moral ... statul nu ar trebui lasat sa se imprumute la astfel de dobanzi. Pe pietele internationale nu gaseste asa ceva, profita insa de faptul ca populatia nu stie sau nu are acces la alte forme de investitii si strage sumele astea pe dobanzi de nimic.