Cu randament de 57% anul trecut, Roca Investments pregăteşte două noi runde de majorare de capital

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 aprilie 2020

Rudolf Vizenthal

Rudolf Vizenthal

Una din majorări va fi adresată acţionarilor noi, posibil să fie făcută prin bursă Platforma de investiţii dedicată companiilor aflate în dificultate a înregistrat un randament de 57% în 2019

ROCA Investments, platformă de investiţii şi management lansată în 2018 ce a consemnat un randament de 57% anul trecut, pregăteşte două runde de majorări a capitalului social pentru anul acesta, una pentru acţionarii existenţi şi una pentru atragerea de noi investitori, a declarat, ieri, în cadrul unei video-conferinţe, Rudolf Vizenthal, directorul general al ROCA.

Acesta a precizat: "Concret, în perioada imediat următoare dorim să avem un proces de majorare de capital, în primă fază pentru proprii acţionari, în a doua fază pentru acţionari noi, să deschidem compania pentru a atrage noi investitori în companie".

CEO-ul ROCA a mai intuit în septembrie 2019 o posibilă atragere de fonduri prin listare la bursă, când a spus că se are în vedere şi listarea companiilor din portofoliu, înaintea listării ROCA.

ROCA Investments a fost înfiinţată la începutul lui 2018 cu un capital de 4,5 milioane de euro, iar în primul an a realizat trei tranzacţii şi şi-a majorat capitalul la 12,8 milioane de euro, urmând ca anul trecut să încheie alte cinci noi tranzacţii. Câteva din deţinerile ROCA includ Frigotehnica, "performera portofoliului", Electroplast, liderul pieţei de cabluri pentru căi ferate, Romcargo Maritim, care are clienţi Dacia şi Ford, RDF - Arad (deţinere minoritară de 40%), o firmă cu afaceri de 80 milioane de lei în 2019, precum şi un pachet minoritar la Sinteza (STZ), companie listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

"Conform raportului de evaluare întocmit de către evaluatorul Veridio, pe baza datelor înregistrate la finalul anului trecut, valoarea de piaţă a capitalurilor proprii ale ROCA Investments este estimată la 22,3 milioane de euro, ceea ce reprezintă o creştere cu 74% faţă de valoarea contabilă. Mai mult, randamentul investiţiilor pentru anul 2019 a fost de 57,18%, un procent cu atât mai impresionant cu cât o parte din companiile în care ROCA Investments s-a implicat anul trecut nu reflectă încă măsurile de eficientizare post-tranzacţie şi păstrează un real potenţial de creştere", arată un comunicat al ROCA.

ROCA Investments are în prezent patru tranzacţii în pregătire, în diverse forme de negociere şi analiză, due diligence şi pre-aprobări.

"Avem obiectiv de a întâlni 200 de antreprenori pe an, de a analiza 100 de companii pentru a înţelege de pe teren cum funcţionează companiile, iar din 100 trebuie să facem 10 tranzacţii. Ca domenii de activitate este un proces încă de învăţare. Domeniile de activitate care nouă ni se par atractive, fără a ne limita la acestea, este agrifood-ul, partea procesară, adică ne-am dori să fie produse cu cât mai multă valoare adăugată, partea de logistică, şi partea de servicii business to business sau producţii în această zonă. (...) Avem planuri cu provocări puternice: majorare de capital, tranzacţii şi a juca un rol semnificativ în acest proces de redresare a economiei pe noi coordonate", a spus ieri Vizenthal, care a prezentat într-o videoconferinţă rezultatele ROCA Investments pe 2019.

ROCA se implică activ în managementul companiilor în care investeşte prin echipe financiare, operaţionale, legale, de analiză şi raportare, printre acţionarii firmei numărându-se nume precum fraţii Pavăl, proprietarii Dedeman, Banca Transilvania (TLV), prin divizia de Asset Management, Dan Şucu, patronul Mobexpert, precum şi Andrei Cionca, preşedintele CITR Group.

ROCA intrat în octombrie 2019 în acţionariatul Sinteza (STZ), singura companie listată din portofoliul firmei, printr-un deal în care a preluat 18% din capitalul de la fondul BT Invest al Băncii Transilvania, acţionar al platformei ROCA. Cifră de afaceri a STZ este de peste 6 milioane de euro, iar ROCA doreşte maximizarea oportunităţilor comerciale de vânzare a acidului benzoic pe piaţa europeană - substanţă chimică folosită ca materie primă în industria farmaceutică şi cea agricolă, precum şi cea a maselor plastice. Pentru acest an se doreşte obţinerea unui profit operational la Sinteza.

"Ne-am propus ca până la finele acestui an să avem 10 tranzacţii în domenii de activitate pe care le considerăm noi strategice, să dezvoltăm această idee de sectoare de activitate strategice (pentru) care în opinia noastră ar trebui să fie un întreg program naţional de a susţine dezvoltarea unor piloni de dezvoltare economică. Al patrulea punct pe planul nostru de viitor se referă la propria-noastră pepinieră de manageri. Este programul ROCA Management Accelerator pe care l-am pornit în urmă cu 2-3 luni, aici preluăm sub umbrela noastră absolvenţi români ai facultăţilor din străinătate, îi introducem într-un program accelerat de a învăţa practică în management în companiile din portofoliu pentru a pregăti această resursă atât de deficitară în România, de noua generaţie de management cu ADN de antreprenori", a mai spus Rudi Vizenthal.

În ceea ce priveşte efectele crizei coronavirus asupra ROCA Investments, acesta a precizat: "La începutul lunii martie finalizasem rezultatele pe 2019 şi aprobasem şi bugetele pentru 2020 şi prevedeam peste tot creşteri de 15-20%, nu au trecut decât 2 săptămâni şi ne-am dat seama că ar fi bine să mergem pe o variantă mai conservatoare, şi am realizat foarte repede că fiecare companie este afectată în mod diferit în funcţie de domeniul de activitate. Nu putem să venim cu un mecanism de hai să simulăm -30% fiindcă fiecare companie este afectată în mod diferit şi orice scenariu depinde de un element care nu este legat de economie ci de criza din domeniul medical".

Vizenthal, CEO ROCA Investments: "Economia românească este puternic dezechilibrată şi are nevoie de soluţii de equity şi management"

Directorul ROCA a mai spus că economia românească este puternic dezechilibrată şi are nevoie de soluţii de equity şi management. El a mai subliniat şi o serie de lecţii pe care le-a învăţat platforma de investiţii în această perioadă de criză.

Vizenthal a explicat: "Am învăţat mai multe lecţii mari în această perioadă, una fiind că valorile sunt mai importante decât evaluările. E mult mai important ca ceea ce tu gestionezi să raspundă unei nevoi prezente şi în special viitoare. Practic, asta e marea noastră mulţumire în acestă perioadă, faptul că am realizat că ROCA Investments validează 3 aspecte importante: primul se referă la perioada trecută şi ne arată că există o cerere, o nevoie în piaţă pentru acest produs (al nostru). Economia românească este puternic dezechilibrată şi are nevoie de soluţii de equity şi de management în companii, iar mai mult decât atât rezultatul ne confirmă că putem să fim eficienţi chiar dacă nu toate companiile din portofoliu funcţionează. Pentru că promisiunea noastră de brand nu este că totul se va transforma în succes ci că pe ansamblu portofoliul ROCA va fi unul cu evoluţie pozitivă şi profitabilă.

A doua evaluare se referă la prezent: am descoperit avantajul de a avea un portofoliu variat, cu domenii de activităţi diverse, în care chiar dacă unele companii sunt afectate, efectul per anasamblu pe care îl resimte portofoliul este unul pozitiv. Acest model de portofoliu granulat, unde se poate ca unele (companii) să meargă, unele nu, este un model de succes validat. Iar al treilea element validat în această perioadă se referă la viitor. E legat de misiunea ROCA care transcede această perioadă de criză: în mod sigur astăzi cel mai important lucru sunt cei din linia întâi, însă criza deja se resimte în domeniul economic şi va fi nevoie de soluţii pentru companiile în dificultate".

În condiţiile în care ROCA vizează pentru investiţii companii aflate în dificultate ce apoi sunt restructurate pentru a se asigura dezvoltarea acelor firme, CEO-ul ROCA Investments a mai notat că nu totul am mers "şnur" de la început, echipa ROCA lovindu-se în această perioadă de câteva lucuri "care nu au funcţionat aşa cum s-a dorit":

"1. se referă în primul rând la dificultatea pe care am întampinat-o în a reuşi să împărtăşim această cultură bazată pe asociere, dificultatea de a convinge antreprenorii să se asocieze a fost mai pregnantă decât ne-am aşteptat, lumea nu e întotdeauna pregatită - e ca mersul la dentist, preferi să amâni până când ajungi să faci extracţie

2. al doilea lucru care a fost diferit între planificat şi reuşit a fost ritmul în care am reuşit să facem tranzacţii - dacă lucrurile stăteau conform planului eram la 12-13 tranzacţii, acum suntem la 8

3. al treilea se referă la modul în care am ales domenii de activitate sau structurat anumite business-uri, lecţia cea mai dură dar din care am învăţat cel mai mult pentru selecţia domeniilor în care investim", potrivit directorului general al ROCA Investments.

PORTOFOLIUL ROCA INVESTMENTS PE SCURT / VIZENTHAL:

"Doar o parte din companii au ajuns la maturitate. Multe sunt în primele etape ale restructurării"

Valoarea companiilor din portofoliul ROCA este estimată conservator, spune şeful ROCA Investments.

"Doar o parte din companii au ajuns la maturitate. Tranzacţiile pe care le-am făcut în ultimul semestru din anul trecut nu sunt reflectate încă corect în raportul de evaluare. Ele nu au ajuns la maturitatea necesară pentru a evidenţia aspectele pe care noi le-am propus în companie şi măsurile pe care noi le-am luat în primele etape nu se găsesc în raportul de evaluare", notează Rudolf Vizenthal.

El a spus în septembrie 2019 că se intenţionează listarea acestor companii.

1. Frigotehnica - oferă soluţii pentru toţi retaileri internaţionali din industria alimentară din România şi principalii jucători din logistică şi industria alimentară - "vedeta" portofoliului ROCA, compania a trecut printr-un proces amplu de restructurare operaţională şi financiară şi şi-a reconfirmat poziţia de lider al pieţei. Compania are o traiectorie predictibilă şi sustenabilă, consideră ROCA, firma întâmpinând criza foarte bine pregătită şi capitalizată. Cifra de afacere anul trecut a fost în creştere cu 3% la un nivel record de 250 de milioane de euro la nivel de grup, cu un profit net de 1,9 milioane de euro.

Compania este prezentă în Ungaria şi Bulgaria de aproape 1 deceniu. În 2019 a intrat şi pe piaţa din Ungaria, iar ROCA îşi propune ca până la sfârşitul anului 2020 să finalizeze primul mare proiect industrial al Frigotehnica Ungaria, iar în trimestrul 3 al 2020 se intenţionează deschiderea Frigotehnica Austria.

"E un statement că ROCA are curajul de a urca în liga mare, de a ataca pieţele dezvoltate şi dificile din Vestul Europei, iar primul pas este este să transformăm Frigotehnica din lider naţional în lider regional, este o ambiţie a noastră", a spus, ieri, Ionuţ Bindea, director de investiţii la ROCA.

Firma ţinteşte o creştere a cifrei de afaceri de 10% în acest an.

2. Electroplast, liderul pieţei de cabluri electrice pentru căi ferate. Compania a fost achiziţionată de la un grup industrial din Italia, contrar tendinţei din deceniile trecute. 2019 a fost un an dificil pentru firmă, dar evoluţia din semestrul 2, după ce a intrat Roca în acţionariat şi după recapitalizarea societăţii a dus la creşteri. Compania este într-un amplu proces de eficientizare operaţională, restructurare financiară şi digitalizare. Peste 75% din materia primă este importată, ceea ce presupunea efecte negative ale coronacrizei, însă comenzile sunt peste aşteptări - T1 2020 este cu 10% peste T1 2019. Aprilie 2020 e la nivelul lunii similare din anul trecut, iar comenzile pentru mai 2020 depăşesc comenzile din mai 2019. Se estimează o creştere de 10% pentru 2020 a cifrei de afaceri.

3. Romcarbo Maritim - principalul operator Ro-Ro din Portul Constanţa care gestionează fluxurile de import/export autovehicule transportate maritim, în special cele ale uzinelor Dacia şi Ford de la Mioveni şi Craiova. În 2019 Romcargo a operat peste 170.000 de autovehicule. Cumpărată în insolvenţă, compania va ieşi din insolvenţă după redeschiderea instanţelor, iar în acest an se adaugă un nou client, Mitsubishi - se poartă negocieri şi cu alte companii - şi se vor realiza mai multe investiţii, inclusive pentru diversificarea cătrei noi linii de business. Se vorbeşte şi despre redeschiderea după 8 ani de zile a unei linii regulate de feribot pe relaţia cu Turcia şi Rusia. Firma are momentan redusă activitatea cu 70% pentru că au fost închise uzinele Dacia şi Ford.

4. RDF - Arad. Prima investiţie a ROCA în sectorul agrifood, făcută la finalul anului trecut, şi prima investiţie ca acţionar minoritar alături de partenerul fondator al companiei, Florin Deznan. Fondată în 1995, compania acţionează pe tot lanţul de producţie al cerealelor, fiind inclusiv trader. Cifra de afaceri este de 15 milioane de euro în 2019 şi este anticipată o creştere 30% în 2020.

Compania trece printr-un amplu proces investiţional, triplându-şi în ultimele trei luni suprafaţa de terenuri aflată în exploatare. Ultima achiziţie de terenuri a fost realizată acum 2 săptămâni când compania a luat în arendă peste 800 de hectare. Totodată, anul acesta compania îşi va dubla capacitatea de depozitare în silozurile proprii de cereale, proiect cu fonduri europene. Se intenţionează menţinerea nivelului şi procesului investiţional şi de accelerare pe parcursul anilor viitor.

5. Sinteza Oradea (STZ) - una dintre cele mai vechi companii româneşti, cu 105 ani, activă în industria chimică. Este prima companie listată la bursă din portofoliu şi o investiţie minoritară. Cifră de afaceri este de peste 6 milioane de euro, se doreşte maximizarea oportunităţilor comerciale de vânzare a acidului benzoic pe piaţa europeană - substanţă chimică folosită ca materie primă în industria farmaceutică şi cea agricolă, precum şi cea a maselor plastice. Echipa de management, executivă, a fost schimbată în începutul anului, precum a fost schimbat şi Consiliul de Administraţie. Compania are un buget pe 2020 "foarte ambiţios" şi se doreşte obţinerea unui profit operaţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb