Cuba elimină termenul "comunism" din Constituţie

V.D.
Internaţional / 22 iulie 2018

Cuba elimină termenul "comunism" din Constituţie

Adunarea Naţională a Puterii Populare (Parlamentul) din Cuba a început ieri dezbaterea textului unei noi Constituţii a ţării, care elimină termenul "comunism" şi include dreptul la proprietate privată, transmite agenţia EFE.

Varianta constituţională propusă dezbaterii, de sâmbătă până luni, celor peste 600 de deputaţi cubanezi menţionează doar "socialismul" ca politică de stat, a dezvăluit presa oficială, faţă de textul în vigoare din 1976 care consemna, la articolul 5, înaintarea "spre societatea comunistă".

"Aceasta nu vrea să arate că renunţăm la ideile noastre, ci că, în viziunea noastră, ne gândim la o ţară socialistă, suverană, independentă, prosperă şi durabilă", a argumentat săptămâna aceasta preşedintele Adunării Naţionale, Esteban Lazo, în timpul sesiunilor preliminare în care parlamentarii au analizat propunerea de reformă constituţională.

Pentru a apăra suprimarea termenului "comunism", Lazo a susţinut de asemenea, potrivit publicaţiei de stat Granma, că situaţia actuală din Cuba şi contextul internaţional diferă mult în comparaţie cu anul 1976.

Pe de altă parte, articolul 21 al noului text supus dezbaterii recunoaşte "alte forme de proprietate precum cooperativa, proprietatea mixtă şi proprietatea privată" şi admite investiţiile străine ca "o necesitate şi un element important al dezvoltării".

Articolele dedicate economiei în noul text sunt mult diferite faţă de actuala Constituţie cubaneză, care recunoaşte doar proprietatea de stat şi cooperativa agricolă, în conformitate cu modelul de stat comunist impus de fostul lider Fidel Castro, după Revoluţia din 1959.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. spre comunism inainte. asa spunea ceausescu iarsecuristi il ascultau si constringea lumea prin diferite metode , nu ai voie afara , nu ai voie sa te exprimi liber politic iti facea program educational prin utc condusa de george copos care a scapat cu putina pirnae multi securisti siai lasat fii mostenire pe posturi bucurestiul era oras inchis te primea la cele mai grele munci in buc. cum ar fi fabrica de cauciuc jilava la carat negru de fum ' moldovenii erau cei mai discriminati aveau porecla de . foamea , sau , sirma daca intrebati securistii comunisti stiu traducerea asa ca acest comunism din cuba sa dispara cit mai repede sa nu sa se mai auda de el ;m pe timpul lui nea ceasescu nomenglatura comunista cerea spaga la angajare pe anumite posturi mai bunicele pretul era 5000. lei 10000 lei .,.

    1. Comentariile prostesti ale lui chirila mihai, .,ok

      chirila, taci!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb