CULMEA FUNCŢIONARULUI PUBLIC Sporul de risc şi solicitare neuropsihică de 50% din salariu, adoptat de Senat

Ziarul BURSA #Politică / 28 februarie 2017

Sporul de risc şi solicitare neuropsihică de 50% din salariu, adoptat de Senat

Cei mai mulţi dintre funcţionarii publici au program de opt ore pe zi, iar vinerea au zi scurtă. Când te duci la ghişeu, după cozi interminabile şi plimbat de la un ghişeu la altul, angajaţii din administraţia publică abia dacă te bagă în seamă. Dacă mai şi îndrăzneşti să întrebi ceva, s-ar putea să te găseşti în situaţia în care funcţionarul public urlă la tine.

Senatorii consideră că "acest efort" merită răsplătit cu spor de risc şi solicitare neuropsihică de 50% din salariu.

Plenul Senatului a votat, ieri, acordarea acestui spor din salariul de bază pentru funcţionarii publici, după ce Curtea Constituţională (CCR) a respins parţial prevederea legislativă, menţionând că sporul poate fi acordat, dar că el nu poate face parte din salariul de bază aşa cum prevăzuse iniţial Parlamentul.

Acordarea sporului de risc şi solicitare neuropsihică de 50% din salariul de bază lunar a fost adoptată cu 88 de voturi "pentru", 11 "împotrivă" şi o abţinere. Prevederea a fost inclusă în legea 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici.

"Pentru compensarea activităţii specifice, funcţionarii publici din cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici beneficiază şi de un spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50%, aplicat la salariul de bază lunar", este modificarea adoptată, ieri, de plenul Senatului la legea 188/1999.

În noiembrie 2016, după o sesizare a guvernului Cioloş, CCR a decis că că sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică poate fi acordat funcţionarilor publici, dar fără a fi inclus în salariul de bază.

Textul iniţial al modificării legii 188/1999 prevedea că "pentru compensarea activităţii specifice, personalul ANFP beneficiază şi de un spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50%, aplicat la salariul de bază lunar, care face parte din acesta şi care constituie bază de calcul pentru sporuri şi alte drepturi care se acordă în raport cu salariul de bază".

Practic, CCR a declarat neconstituţională a doua parte a articolului, anume "care face parte din acesta şi care constituie bază de calcul pentru sporuri şi alte drepturi care se acordă în raport cu salariul de bază". Explicaţia judecătorilor constituţionali a fost că reglementarea respectivă ar fi introdus un privilegiu în privinţa modalităţii de determinare a salariului de bază, ajungându-se la situaţia în care alte sporuri ar putea să fie calculate având drept bază şi sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică, ceea ce echivalează cu legiferarea unui spor la spor.

"O atare soluţie legislativă nu poate fi acceptată din perspectiva reglementării de drept comun aplicabilă tuturor persoanelor angajate într-un raport de muncă, respectiv art.160 din Codul muncii, potrivit căruia "salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri". Aşadar, în accepţiunea deciziei Curţii, sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică poate fi acordat personalului ANFP, dar fără ca sporul astfel stabilit să constituie bază de calcul pentru determinarea salariului de bază", au explicat judecătorii CCR, potrivit News.ro.

Senatul este primă cameră sesizată în acest caz, legea trebuind votată şi de Camera Deputaţilor pentru a fi adoptată.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Un spor de performanta nu a putut gandi legislativul? Este alta mita data pentru urmatoarele alegeri.

    1. este nesimtirea grobiana a neamului prost ajuns in fruntea bucatelor.

      Din pacate iau de la mine, de la tine, de la fiecare si ii indeasa si pe gura si pe alte deschizaturi doar pe ei si unii utili lor! 

    1)Bursa (Make)sa semneze semnatarul acestui articol sa vedem cine este autorul nedocumentat (sau motivat intr-un anumit sens?).

    2)Vezi cine sunt beneficiarii acestui amendament (ANAP),vezi cine sunt si cu ce se ocupa, nu sunt fuctionarii de la ghiseu (si nu ii mai baga pe toti in aceeasi oala(meteahna romaneasca). 

    3)Si mai citeste cum e cu evolutia procesului legisltiv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb