Arestarea omului de afaceri Dan Adamescu influenţează situaţia firmelor sale, în special pe cea a companiei de asigurări Astra, care se pare că va rămâne fără ajutorul promis de Unirea Shopping Center (SCDM).
Acţionarii "Unirea" sunt convocaţi, pe 25 august, să decidă revocarea deciziile anterioare ca societatea să împrumute 40-45 milioane euro pentru investiţii şi să cumpere acţiuni "Astra" de maxim 16 milioane euro.
Unirea Shopping Center este controlată indirect de soţii Carmen şi Dan Adamescu. Prin intermediul The Nova Group Investments România, aceştia controlează un pachet reprezentând 74,16% din acţiunile Unirea Shopping Center (SCDM).
Structura acţionariatului Astra Asigurări (ATRA) este alcătuită din The Nova Group Investments România - 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL (controlată de omul de afaceri Dan Adamescu) -27,02%, celelalte persoane fizice şi juridice având o participaţie de 0,3% din capitalul social.
Astra s-a aflat în mijlocul unui scandal pe piaţa asigurărilor, la începutul anului. ASF a făcut un raport, potrivit căruia suspecta Astra Asigurări că a subestimat în mod voit daunele pe care putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei.
Ulterior, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit, la 18 februarie, procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra Asigurări şi a numit firma KPMG Advisory ca administrator special. Compania de asigurări are în prezent un capital social de 192,7 milioane de lei.
În luna mai, acţionarii Astra Asigurări au decis majorarea capitalului social cu 490 de milioane de lei, prima tranşă fiind de 70 milioane de lei, pentru îmbunătăţirea indicatorilor prudenţiali ai companiei, potrivit KPMG.
În 2013, veniturile din subscrieri ale Astra Asigurări au scăzut cu 18,5%, la 921,4 milioane de lei, iar pierderile au însumat 813,6 milioane de lei, de la un profit net de 6,7 milioane de lei în urmă cu un an.
Pierderile Astra din 2013 au reprezentat 54,03% din rezultatul negativ al industriei asigurărilor, potrivit datelor ASF.
Omul de afaceri Dan Adamescu (patronul Astra Asigurări şi al Medien Holding, trustul ce include România Liberă), arestat în dosarul în care este acuzat că le-ar fi dat mită 20 de mii de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, rămâne în arest preventiv.
Luna trecută, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a respins contestaţia lui Adamescu faţă de măsura de arest preventiv.
Pe 6 iunie, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis arestarea preventivă a lui Dan Adamescu, în dosarul în care este acuzat că le-ar fi dat mită 20 de mii de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceştia să dispună în dosare de insolvenţă soluţii favorabile unor firme la care afaceristul era acţionar.
Omul de afaceri Dan Adamescu a încercat să influenţeze un martor esenţial din dosarul în care este anchetat, se arată în motivarea CAB prin care s-a decis arestarea preventivă a acestuia.
• Unirea Shopping Center renunţă, deocamdată, la extinderea în parcarea din faţa Gării Braşov
Investiţiile propuse spre anulare de conducerea Unirea Shopping Center vizau extinderea celor două centre comerciale pe care compania le deţine în Braşov şi Bucureşti.
Potrivit informaţiilor vehiculate de conducerea companiei în rândul profesioniştilor din imobiliare, planul iniţial de extindere al centrului comercial din Braşov viza concesionarea parcării din faţa Gării Braşov şi construirea unui nou corp al centrului comercial, cele două construcţii urmând să fie legate mai apoi printr-o pasarelă. În acest fel, singura parcare din zona gării, plătită, ar fi rămas cea de la Unirea Shopping Center. Deşi a fost contactată pentru a-şi exprima o poziţie cu privire la această extindere, Carmen Adamescu, directorul general USC, a refuzat să răspundă întrebărilor noastre.
La 5 iunie, acţionarii Unirea Shopping Center au decis contractarea unui credit bancar în valoare de 40-45 milioane de euro (propunerea iniţială a fost de 70 milioane de euro) pentru investiţiile programate în cele două centre comerciale pe care le deţine în Bucureşti şi Braşov. Pentru acest an, conform informaţiilor dintr-un raport al companiei, conducerea avea în vedere crearea de legături de acces între zona comercială şi căile de circulaţie şi transport în comun (metrou, respectiv gară), în cadrul ambelor centre comerciale din Bucureşti şi Braşov.
"Un alt obiectiv îl reprezintă extinderea zonelor de distracţie (cinematograf, bowling, biliard, patinoar) din cadrul ambelor centre comerciale, atât pe zonele existente, cât şi pe zone adiacente sau nou create. Pentru realizarea acestor obiective, conducerea are în vedere şi achiziţia de terenuri suplimentare", se arăta în document.
În raport se spune că centrul din Braşov este "cel mai puternic agent economic de profil din zonă, fapt care justifică realizarea unor noi investiţii pentru dezvoltarea în continuare a business-lui companiei". Totuşi, peste 20% din spaţiile mall-ului sunt neocupate.
Unirea Shopping Center a încheiat anul trecut cu afaceri de 17 milioane euro, cu 8% mai mici faţă de 2012, şi un profit net în scădere cu 51%, la 637.048 euro. (OVIDIU VRÂNCEANU)