Te-ai decis să începi să investeşti la bursă pentru a-ţi valorifica economiile şi vrei să-ţi deschizi un cont de brokeraj. Ajunşi în acest punct, mulţi investitori în devenire sunt copleşiţi de opţiuni. Pe termen lung, nu există o modalitate mai bună de a-ţi creşte averea decât să investeşti la bursă. În schimb, folosirea unui broker neadecvat ţi-ar putea afecta semnificativ randamentul investiţiei. Credeai că găsirea unui broker va fi un proces rapid, dar tocmai ai descoperit că există un număr crescut de opţiuni, iar avalanşa de informaţii noi devine copleşitoare. Deşi există o mulţime de case de brokeraj dintre care să alegi, poţi restrânge căutarea pe baza unor criterii esenţiale, care să-ţi asigure o tranzacţionare cât mai eficientă şi, mai ales, cât mai sigură.
Cum vrei să investeşti
Pentru a alege un broker, va trebui să ai o idee despre cum vrei să investeşti. Iată câteva dintre opţiunile tipice de investiţii pe care majoritatea caselor de brokeraj le pot oferi:
Acţiuni clasice - În trecut, investitorii aveau nevoie de asistenţa directă a unui agent de bursă pentru a cumpăra sau vinde titluri, de exemplu, prin telefon. Industria s-a schimbat foarte mult în ultimii ani, iar firmele de brokeraj de top au dezvoltat platforme de tranzacţionare online, uşor de utilizat şi aplicaţii de tranzacţionare pentru a permite oricărui om interesat să investească singur, fără a depinde de un specialist tip broker. Drept urmare, investiţiile în acţiuni au devenit uşor accesibile, deoarece oamenii sunt acum capabili să cumpere acţiuni cu doar câteva clickuri.
Criptomonede - Monedele virtuale au devenit deja un produs oferit de tot mai multe case de brokeraj, dar investiţiile în aceste produse sunt mai riscante, de aceea tranzacţionarea acestor active volatile rămâne o adevărată "artă". Diferenţa dintre succes şi pierdere este dată de modul în care înveţi să alegi cea mai bună investiţie în criptomonede. O alternativă bună de luat în calcul este să tranzacţionezi criptomonede fără a deţine neapărat activele de bază, la fel ca în cazul CFD-urilor pentru mărfuri, indici sau perechi valutare. În cazul tranzacţionării de Crypto CFD nu deţii activul în sine, însă ai câteva beneficii în plus faţă de tranzacţionarea clasică: efectul de levier, posibilitatea de short (vânzare în lipsă) care îţi permit să faci profit şi din scăderile de preţ sau să îţi protejezi poziţiile deja existente prin "înghtarea" temporara a tranzacţiilor până când trec fluctuaţiile nedorite
ETF-uri (Exchange Traded Fund) - sunt opţiuni de investiţii populare, deoarece includ o gamă diversă de active. Dacă vrei să investeşti în oricare dintre acestea, atunci ar trebui să te siguri că brokerul tău are o gamă largă de fonduri disponibile.
CFD-urile sunt mult mai flexibile decât acţiunile clasice, oferindu-ţi posibilitatea să profiţi de orice mişcare a preţului, în sus sau în jos, atunci când piaţa se mişcă conform previziunilor tale. Tranzacţionarea CFD-urilor îţi permite să deschizi tranzacţii long (buy) dacă consideri că preţul unei acţiuni va creşte, sau tranzacţii short (sell) dacă crezi că preţul va scădea.
Un aspect important, mai ales pentru traderii aflaţi la început de drum, sunt comisioanele caselor de brokeraj. Spre exemplu, XTB România oferă 0% comision la tranzacţionarea de acţiuni cu deţinere şi ETF-uri cu deţinere, pentru rulaje lunare de până la 100.000 Euro.
Mai mult, XTB oferă acces la peste 5.400 de instrumente, care pot fi împărţite în două categorii principale:
1. Acţiuni cu deţinere listate pe mai mult de 12 din cele mai mari burse din lume, inclusiv WSE, NYSE, EURONEXT, totodată şi ETF-uri.
2. CFD-uri cu activ suport pe Forex, Indici bursieri, Mărfuri, Criptomonede, Acţiuni şi ETF-uri din întreaga lume
Caută un broker reglementat şi autorizat
Unii brokeri încearcă să atragă interesul clienţilor prin website-uri interesante sau promoţii atractive, dar tranzacţionarea pe pieţele financiare se face folosind bani reali, aşadar este esenţial să ştii că fondurile tale sunt în siguranţă şi brokerul cu care tranzacţionezi este unul reglementat şi autorizat.
Spre exemplu, XTB este o companie de investiţii tip one- stop-shop, care pune la dispoziţia traderilor în interiorul aceleiaşi platforme performante xStation o ofertă diversificată si integrata de servicii, produse şi instrumente financiare potrivite pentru orice tip de investitor. Au prezenţă locală în România încă din 2008, cu echipă locală de suport în limba română, şi conturi bancare segregate în România, aşa încât banii investitorilor nu părăsesc teritoriul ţării. Nu în ultimul rând, sunt înscrişi în registrele celor mai importante autorităţi de supraveghere din lume, inclusiv ASF, FCA şi KNF.
Când alegi un broker este foarte important să înţelegi toate costurile asociate tranzacţionării, depunerii şi retragerii de fonduri. E foarte important ca brokerul tău să aibă o secţiune a site-ului dedicată prezentării clare a tuturor costurilor ca să nu ai surprize neplăcute în momentul în care începi tranzacţionarea.
Este foarte important să ştii dacă poţi depune sau retrage bani în orice moment, precum şi dacă brokerul tău nu restricţionează aceste operaţiuni. Metodele de a depune fonduri ar trebui să fie diverse şi sigure, fie prin transferuri bancare, fie prin plăţi online securizate. Retragerile ar trebui să fie posibile fără a fi nevoie să contactezi brokerul tău prin telefon sau email. Atât depunerile, cât şi retragerile trebuie să fie nu doar simplu de efectuat, dar şi rapide. Dacă nu esti sigur este întotdeauna o idee bună să testezi prin depunerea unei sume mai mici pe care să încerci să o retragi - dacă totul este în regulă, apoi poţi alege să investeşti mai mult.
Cum te fereşti de pierderi
Orice investitor trebuie să îşi asume conştient faptul că investiţiile nu sunt întotdeuna câştigătoare 100%, căci nu există vreun investitor, oricât de experimentat, care să nu fi avut şi pierderi. Nici măcar vestitul Warren Buffett.
XTB are reputaţia de a fi promotorul educaţiei financiare despre investiţiile la bursă în România. Brokerul oferă o multitudine de resurse pentru investitori din care aceştia pot învăţa şi rămâne la curent cu evoluţia pieţelor, de la webinarii zilnice, la programe educaţionale gratuite, până la varietatea de articole educaţionale de pe site-ul XTB sau analize financiare realizate regulat de analişti cunoscuţi şi cu multă experienţă. Departamentul de cercetare al XTB pregăteşte zilnic analize şi comentarii cu privire la evenimentele actuale de pe piaţa bursieră locală şi globală.
Odată cu deschiderea unui cont real de tranzacţionare în cadrul XTB investitorii primesc acces gratuit la toate evenimentele marca XTB Academy. Pot urmări webinariile zilnice de analiză a pieţei, pot primi, de asemenea, raportele de analiză şi pot oricând să ia legătura cu Account Manager-ul pentru a discuta opinii de piaţă.
Cum alegi cea mai bună platformă de tranzacţionare
Pieţele financiare sunt dinamice şi, de multe ori, trebuie să luăm decizii "la secundă" pentru a nu pierde posibilele oportunităţi. De aceea, platforma de tranzacţionare trebuie să opereze feed-ul de cotaţii în timp real şi să răspundă instant la comenzi şi ordine.
Este important să te asiguri că brokerul tău investeşte suficient în tehnologie şi oferă un mediu de tranzacţionare stabil şi sigur. O platformă care se blochează chiar şi pentru câteva secunde într-un moment cheie, de publicare de date macroeconomice sau de volatilitate mare în piaţă, poate provoca prejudicii financiare considerabile contului tău de investiţii. În cazul XTB, compania are peste 100 de dezvoltatori IT care să îmbunătăţească în permanenţă platforma de tranzacţionare xStation, astfel încât să se potrivească oricărui tip de trader şi să nu apară sincope în momentul tranzacţionării.
Platforma trebuie să ofere posibilitateade a tranzacţiona oriunde şi oricând. Trebuie să ne asigurăm că brokerul ne pune la dispoziţie versiuni ale platformei compatibile cu toate dispozitivele tale mobile (smartphone, tabletă, smartwatch, etc). Este foarte important să avem posibilitatea de a plasa diferite tipuri de ordine - de la ordine instant la ordine în aşteptare: Buy Stop, Sell Stop, Buy Limit, Sell Limit, Take Profit, Stop Loss, Trailing Stop, Close Losers/Winners/All, etc.
Cât de mare ar trebui să fie primul tău depozit
Din păcate, nu există un răspuns simplu la această întrebare. XTB nu impune limite asupra sumei pe care o poate depune un trader, el însuşi trebuind să evalueze cât de mulţi bani poate să aloce acestei activităţi de investire. Înainte de toate, trebuie să-ţi setezi aşteptările şi să-ţi cunoşti apetitul pentru risc. Trebuie amintit că, dacă ţi-ai setat obiective de tranzacţionare ambiţioase, este posibil să ai nevoie de mai mult capital pentru a le îndeplini.
Noi însă recomandăm să începi cu sume mai mici şi pe măsură ce experimentezi tranzacţionarea să creşti valoarea dopozitului. Şi să nu uităm de regula de bază - nu investeşti niciodată sume pe care nu eşti dispus să le pierzi.
Ce se întâmplă dacă brokerul dă faliment
În cazul XTB, spre exemplu, conturile bancare segregate în care sunt depozitate fondurile clienţilor păstrează aceste fonduri separate de fondurile companiei, astfel încât în cazul unui faliment sau al unui eveniment similar, fondurile să fie returnate clientului în loc să fie tratate ca active recuperabile de către creditorii XTB.
XTB este membră a Fondului de Compensare a Investitorilor gestionat de KDPW - Depozitarul Naţional al Valorilor Mobiliare din Polonia. Astfel, fondurile Clienţilor sunt garantate 100% în limita a 3.000 de EUR şi 90% pentru sumele cuprinse în intervalul 3.000 şi 22.000 EUR în caz de faliment al XTB sau de evenimente similare.
Cum alegi în ce companii să investeşti sau ce acţiuni să cumperi
Pentru început, ar putea fi o alegere bună să investim în sectoare economice, domeniile pe care le înţelegem şi cu care ne simţim confortabil. În acelaşi timp, ar fi rezonabil să evităm sectoarele care ni se par un mister total. Cele mai bune companii în care putem investi pot fi adesea găsite în domeniul în care activăm. O altă metodă, poate fi aceea prin care investim în produsele şi serviciile pe care le utilizăm zilnic şi pe a căror valoare o înţelegem. Spre exemplu, dacă eşti mulţumit cu iPhone-ul tău - poţi investi în acţiuni Apple, iar dacă te uiţi la Netflix în fiecare seara - poţi lua în calcul această companie.
"Investirea este simplă, dar nu uşoară", a spus odată Warren Buffet. Scopul este de a cumpăra acţiuni subevaluate şi cu potenţial semnificativ de creştere - ideea este simplă. Cu toate acestea, factorii psihologici fac ca acest lucru să fie dificil, întrucât investitorii se comportă adesea iraţional din cauza emoţiilor. Cumpărarea celor mai bune acţiuni nu este suficientă - ar trebui să laşi logica, nu emoţiile, să predomine asupra portofoliului de investiţii. Prin urmare, învăţarea finanţelor comportamentale diferenţiază pe cei mai de succes investitori de cei doar buni. În concluzie, trebuie remarcat faptul că unele greşeli sunt inevitabile, aşa că dorinţa de a învăţa din greşeli este o trăsătură esenţială pentru traderi şi investitori.
Academia de trading a XTB este secţiunea dedicată educaţiei prin care ai acces la o un volum imens de resurse educaţionale pregătite de experţi, inclusiv tutoriale video, cursuri de tranzacţionare, articole şi multe altele. Conţinutul educaţional este catalogat în funcţie de niveluri diferite de experienţă (basic, mediu şi avansat) astfel încât să îţi sporeşti abilităţile de tranzacţionare în fiecare etapă în care te vei găsi.
Disclaimer/ Avertisment cu privire la riscuri:
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 72% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacţionează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luaţi în considerare dacă vă puteţi permite să vă asumaţi riscul ridicat de a vă pierde banii.