Cupa Confederaţiilor: FIFA vrea linişte, manifestanţii vor legi noi

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Sport / 28 iunie 2013

Campionatul Mondial din 2014 nu mai poate reprezenta o provocare atât timp cât pe străzile marilor oraşe braziliene oamenii protestează violent.

Campionatul Mondial din 2014 nu mai poate reprezenta o provocare atât timp cât pe străzile marilor oraşe braziliene oamenii protestează violent.

Milioanele de oameni ieşiţi în stradă în Brazilia de la începutul Cupei Confederaţiilor la fotbal au pus FIFA în stare de alertă. Chiar dacă deocamdată evită să facă afirmaţii dure, şeful acestui for, Joseph Blatter, are pregătită o reuniune cu comitetul de organizare imediat după încheierea competiţiei. Se poate ajunge la măsuri radicale, inclusiv retragerea organizării pentru Campionatul Mondial de anul viitor. Se poate ajunge la un scandal uriaş având în vedere că până acum au fost investite peste 11.000.000.000 de euro în stadioane şi infrastructură. Din punct de vedere turistic competiţia din 2014 nu mai poate reprezenta o provocare atât timp cât pe străzile marilor oraşe braziliene oamenii protestează violent. Chiar şi o parte din fotbaliştii brazilieni s-au solidarizat cu acţiunile manifestanţilor, tensiunea fiind una fără precedent.

Din nou, în timpul unei partide a echipei ţării gazdă (Brazilia - Uruguay 2-1) au avut loc distrugeri, furturi şi ciocniri cu poliţia. Sperând că ultima impresie contează, Brazilia a adoptat măsuri anticorupţie, cerute de manifestanţi, sperând că măcar la finală să fie linişte. Senatul a aprobat un proiect de lege care incriminează corupţia, iar ieri dimineaţă Curtea Supremă a decretat arestarea imediată a unui deputat condamnat pentru deturnare de fonduri, o premieră în ultimii 25 de ani. Legislaţia penală braziliană protejează puternic aleşii ţării care nu pot fi judecaţi de tribunale ordinare atât timp cât îşi exercită mandatele. Multiplele căi de recurs şi birocraţia greoaie întârzie considerabil luarea hotărârilor definitive. După ce au fost primite, la Brasilia, de către preşedintele Dilma Rousseff, sindicatele au reiterat apelul lor, lansat cu o zi înainte, la greve şi manifestaţii la 11 iulie. Aproximativ 40.000 de manifestanţi au defilat paşnic la Belo Horizonte iar un grup de manifestanţi a încercat să forţeze perimetrul de securitate ridicat la doi kilometri de stadionul Mineirao, dorind să oprească partida dintre Brazilia şi Uruguay. "Manifestanţii au distrus cel puţin două reprezentanţe auto, dându-le foc. Douăzeci şi patru de persoane au fost reţinute", a declarat o purtătoare de cuvânt pentru AFP. După două săptămâni de proteste masive care afectează cea mai mare ţară emergentă din America Latină, protestatarii încep să obţină succese concrete. "Parlamentul deschide sacul său cu bunătăţi", a titrat cotidianul "O Dia". În cursul nopţii de marţi spre miercuri, deputaţii au anulat în timp record şi cu o majoritate zdrobitoare un proiect foarte criticat de stradă vizând retragerea puterilor lor de interpelare a parchetelor, vizate frecvent în afaceri de corupţie. Ei au aprobat, de asemenea, ca 75% din profitul rezultat în urma comercializării petrolului să fie destinat educaţiei şi 25% sănătăţii. Proiectul de lege urmează să fie adoptat în Senat. Pe frontul politic, preşedintele va cere oficial Parlamentului să convoace un referendum pentru a supune la vot poporului brazilian un proiect de reformă în curs de discuţie la Brasilia care ar putea afecta legea privind partidele şi modalitatea de scrutin. Oficialităţile braziliene sunt prinse ca într-un cleşte între doleanţele manifestanţilor şi pretenţiile FIFA, for care nu este de acord ca o competiţie de talia Campionatului Mondial să se desfăşoare într-un astfel de climat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb