Curtea Constituţională a admis cu unanimitate obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea Legii nr. 287/2009 privind Codul civil este neconstituţională, în ansamblul său, potrivit unui comunicat emis redacţiei.
Curtea a argumentat că instituirea unui termen minim de 7 ani pentru contractele de arendare, cu posibilitatea de reînnoire automată la 14 ani, fără negocierea valorii arendei, încalcă principiile constituţionale referitoare la dreptul de proprietate privată şi libertatea economică. De asemenea, instituirea unor reglementări vagi privind "schimbul de utilizare între arendaşi" riscă să eludeze interdicţia subarendării, afectând dreptul de proprietate al arendaşilor.
Mai mult, introducerea unei obligaţii pentru moştenitorii proprietarului de a menţine contractul de arendare, în contradicţie cu reglementările generale privind locaţiunile, a fost considerată o discriminare între moştenitorii părţilor unui contract, încălcând principiul egalităţii în drepturi.
Decizia Curţii Constituţionale este definitivă şi general obligatorie, iar motivarea soluţiei va fi publicată în Monitorul Oficial al României.
Totodată, Curtea Constituţională a amânat pentru 11 martie 2025 discutarea obiecţiei de neconstituţionalitate a Legii pentru completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, formulată de Avocatul Poporului.
Opinia Cititorului