CURTEA CONSTITUŢIONALĂ A PUBLICAT MOTIVAREA LA NECONSTITUŢIONALITATEA LEGII CONVERSIEI Piperea: "Re-echilibrarea contractului de credit în franci poate să însemne chiar şi îngheţarea cursului la nivelul său din data încheierii contractului"

A.S.
Politică / 3 martie 2017

Piperea: "Re-echilibrarea contractului de credit în franci poate să însemne chiar şi îngheţarea cursului la nivelul său din data încheierii contractului"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Încălcarea principiului bicameralismului reprezintă motivul respingerii în totalitate a legii conversiei, potrivit avocatului Gheorghe Piperea, după publicarea motivării deciziei Curţii Constituţionale privind Legea Conversiei. Avocatul susţine: "Nu există, în opinia mea, un astfel de principiu, dar este cert acum că toate legile în vigoare sau viitoare care nu vor avea aceeaşi formă când se votează în Senat şi în Camera Deputaţilor vor fi afectate de acest nou virus de neconstituţionalitate.

    În considerentele deciziei, care sunt şi ele obligatorii, ca şi dispozitivul, se consacră din nou, la rang de normă constituţională, impreviziunea judiciară. În plus faţă de decizia pilot din dosarele contra legii DIP (darea în plată) (decizia 623/2016) în decizia motivată ieri se arată în clar că re-echilibrarea contractului de credit în franci elveţieni poate să însemne chiar şi îngheţarea cursului la nivelul sau din data încheierii contractului. Ceea ce eu am susţinut încă din data motivării deciziei 623/2016. Complicaţia vine însă din caracterul judiciar al impreviziunii. Dacă nu vă veţi înţelege cu creditorii, veţi merge la judecător, care fie vă tăia şi recoase contractul, fie îl va înceta, cu efect de ştergere a datoriei viitoare".

    În opinia domnului Piperea, decizia de ieri are, însă, trei consecinţe negative: consacră nominalismul monetar ca principiu constituţional (acesta încetează să fie o normă supletivă din Codul civil, devenind o normă imperativă; în viitor, cei ce fac contracte în valută trebuie să fie foarte atenţi la riscul valutar); plăţile în valută sunt considerate legale (dispoziţia din Constituţie care spune că leul este moneda naţională în care se fac plăţile pe teritoriul României se completează în sensul că părţile, prin contract, pot alege şi o altă moneda de plată; acţiunile în nulitatea contractelor pe motiv de încălcare a principiului circulaţiei obligatorii a leului pe teritoriul ţării vor deveni lipsite de obiect; clauza de risc valutar face parte din obiectul principal al contractului, ceea ce este în vădită contradicţie cu soluţia din cauza Kasler (CJUE).

    Piperea mai spune: "Dacă, totuşi, CJUE va decide, în cauza Andriciuc şi alţii contra Brom (soluţie aşteptată în iunie, anul acesta) că lipsa informaţiilor necesare referitoare la conţinutul clauzei de risc valutar face că această clauză să nu fie clară şi nici inteligibilă, atunci vom putea câştiga acţiunile făcute până acum. Dacă nu, ne rămâne impreviziunea. Şi cinci ani de aşteptare până la data la care practica va fi devenit unitară".

    Opinia Cititorului ( 7 )

    1. Faceti notificării si suspendați plățile. Nu veti pierde nimic. Nu poate fi mai rau ca acum. Se va ajunge la reechilbrare sau dare in plata dupa caz. La chf cât e simplu de dovedit impreviziunea.

      1. Corect. Dați casele în plată ACUM, la maximul pieței. Și mergeți în cort. Lăsați profitul la bancă. hahahahaha :))))))))))))

      Felicitari, draga domnule avocat. ASA cum VA este cunoscut in anul 2012 pe data de 2 februarie a fost semnata o importanta hotarare europeana pe care domnul Comandant prin geniul sau politic nu a ratat-o. Incompetenta pe care BNR a dovedit-o incepand cu anul 2012 prin absoluta ignorare a rapoartelor financiarepe care EGB , in speta BCR le-a publicat.Vizionati declaratia domnului Comandant de la Bruxelles din martie 2012 SI veti intelege cine s-a batut ca Sa fim ca natiune pe puntea de comanda. Referitor la aceasta senzationala stirea potrivit careia marina germana isi va instrui cadetii in vara pe bricul Mircea.

      "Profesore" iar furi curent?

      1. e ocupat sa-l consilieze PE domnul Isarescu pentru a corecta greseala din raportul anual BNR relativ la prima de pensionare, deoarece se evidentiaza in contul de venituri si cheltuieli la momentum pensionarii... Auditorul financial ce a facut? Si-a imaginat ca se afla la decernarea premiilor Oscar...Noroc mare cu domnul Vasilescu sa ne spuna cum e cu wducatia financiara. Apropos eeucatie, era o intrebare Buna pentru alegerea viceguvernatorului: Cand aveti dreptul sa incasati prima de pensionare...

        era clar obscur si mi-au tremurat degetele pe tastatura :-)

      Cei care nu pot nu vreau, instanta decide, bani la stat, timp, nervi, 50 000 de procese nu sunt multe, 200 000 de romani nesemnificativi, pot sa crepe' , scuze cinismul dar asa reiese din motivare.

      Avocatul poporului e de ciuha, bani de ce ia sa doarma? Trebuia sa zica pro sau contra. 

      Ciolos a servit Pnl-ul direct in sondajele de acum. 

      Risc de tara, " agentiile de rating" scumpesc creditele pt tara, pe la inceput se vorbeste, Ldp, ... ==> Bancile ne conduc. 

      Ce avalgam de legi, oug, hotarari Cjue, Parlament Ro, Ue ==> trebuie un Parlament in UE, o lege. 

      Daca e asa de bine motivata asta OUG 13 cum a aparut?

      Suntem cetateni European, avem drepturi ! 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    23 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9763
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
    Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb