Curtea de Justiţie a Uniunii Europene susţine că Rasdaq nu este piaţă reglementată

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 martie 2012

Directorul general al BT Securities, Rareş Nilaş, acuzat de manipularea pieţei de capital în dosarul ACIS, ne-a declarat: "Eu şi clienţii mei vom fi achitaţi".

Directorul general al BT Securities, Rareş Nilaş, acuzat de manipularea pieţei de capital în dosarul ACIS, ne-a declarat: "Eu şi clienţii mei vom fi achitaţi".

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene spune că piaţa Rasdaq nu este reglementată, chiar dacă acţiunile de pe acest segment sunt tranzacţionate prin intermediul suportului tehnic pus la dispoziţie de Bursa de Valori Bucureşti, se arată într-un comunicat transmis, ieri, de casa de avocatură "Duţescu şi Asociaţii".

Judecătorii Curţii de Apel Cluj au suspendat, în luna iunie, procesul în care mai mulţi brokeri de la "BT Securities", printre care şi Rareş Nilaş, directorul societăţii, şi omul de afaceri clujean Gicu Agenor Gânscă sunt judecaţi sub acuzaţia de manipulare a pieţei de capital, cu privire la o serie de tranzacţii încheiate, în perioada noiembrie 2007-februarie 2008, pe Piaţa Rasdaq cu acţiuni ACI SA Bis-triţa (simbol ACIS).

Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities, ne-a declarat, ieri: "Eu şi clienţii mei vom fi achitaţi, pentru că abuzul de piaţă de care suntem acuzaţi nu există din punct de vedere al legii".

Avocaţii de la "Duţescu&Partners" precizează: "Dincolo de efectele juridice create de această decizie de interpretare a noţiunii de piaţă reglementată, adoptată în premieră de CJUE, dorim să subliniem faptul că, indiferent în cadrul cărei pieţe ar fi avut loc operaţiunile încheiate de domnul Gicu Agenor Gânscă cu titluri ACIS, piaţă reglementată sau nereglementată, ordinele şi tranzacţiile acestuia, exclusiv de cumpărare, nu au reprezentat fapta de manipulare a pieţei de capital şi nu au produs niciun prejudiciu participanţilor la piaţă".

Judecătorii solicitaseră, pe 13 mai 2011, poziţia Curţii Europene de Jus-tiţie (CJE) privind statutul pieţei Rasdaq, în procedura penală împotriva lui Gicu Agenor Gânscă, Nilaş Rareş Doralin, Sergiu-Dan Dascăl, Ana-Maria Oprean, Ionuţ Horea Baboş.

Înainte să fie sesizată Curtea Europeană de Justiţie, judecătorii au cerut punctul de vedere al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Arbitrul pieţei de capital a precizat, atunci, că piaţa Rasdaq nu a fost raportată la Bruxelles drept piaţă reglementată.

SCA "Duţescu şi Asociaţii" aminteşte că susţine clarificarea de urgenţă a statutului juridic al Pieţei Rasdaq, în vederea încadrării acestei pieţe în regimul juridic conturat de Directiva MiFID.

În luna iulie 2011, două instanţe din Cluj au stabilit că statutul juridic al pieţei Rasdaq nu permite încadrarea acesteia în noţiunea de piaţă reglementată, dând câştig de cauză minoritarilor unui emitent care îşi cereau dreptul de retragere.

Restructurarea Rasdaq este pe agenda BVB de câţiva ani de zile, în 2007 Bursa propunând înfiinţarea unei categorii speciale, respectiv Rasdaq-Star, unde să fie tranzacţionaţi emitenţii de pe Rasdaq, care îndeplineau criteriile legale de eligibilitate pentru o piaţă reglementată. CNVM a respins însă, în 2008, propunerea Bursei.

La începutul anului trecut, CNVM iniţiase un proiect prin care emitenţii de pe Rasdaq trebuiau să aleagă între BVB şi sistemul alternativ de tranzacţionare, însă nici acest demers nu a mers mai departe. În cadrul unui interviu, Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM, ne-a spus la începutul acestei luni, că din păcate problema Rasdaq nu îşi găseşte rezolvarea, de ani de zile. Potrivit domniei sale, emitenţii nu pot fi mutaţi pe alt segment de piaţă, fără acordul acţionarilor. Comisia şi-a propus să reia discuţia cu privire la statutul pieţei Rasdaq împreună cu noul consiliu al Bursei de Valori Bucureşti.

Precizările Curţii de Justiţie a Uniunii Europene

Potrivit avocaţilor de la "Duţescu&Partners", în cauza având ca obiect pronunţarea unei hotărâri preliminare privind interpretarea unor dispoziţii din Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 2004/39/CE (MiFID) referitoare la sfera de incidenţă a noţiunii de "piaţă reglementată", respectiv cu privire la aplicarea regimului juridic al pieţei reglementate pentru o piaţă care nu îndeplineşte cerinţele Titlului III din MiFID, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că articolul 4 alineatul (1) punctul 14 din MiFID "trebuie interpretat în sensul că o piaţă de instrumente financiare care nu îndeplineşte cerinţele prevăzute în titlul III din această directivă nu intră în noţiunea "piaţă reglementată", astfel cum este definită de dispoziţia menţionată, chiar dacă operatorul său a fuzionat cu operatorul unei astfel de pieţe reglementate."

CJUE a subliniat faptul că "pentru a fi calificată drept "piaţă reglementată", o piaţă de instrumente financiare trebuie să fie autorizată ca piaţă reglementată şi, pe de altă parte, că funcţionarea acesteia în conformitate cu cerinţele prevăzute în directiva europeană constituie o condiţie esenţială pentru obţinerea şi pentru păstrarea acestei autorizaţii: "Prin urmare, faptul că, astfel cum subliniază guvernul român, acţiunile sunt tranzacţionate pe piaţa Rasdaq prin intermediul suportului electronic pus la dispoziţie de Bursa de Valori Bucureşti S.A. nu poate fi suficient pentru a califica din punct de vedere juridic această piaţă ca < piaţă reglementată >, în lipsa îndeplinirii condiţiilor enumerate la punctul 43 din prezenta hotărâre. (s.n.)".

Rechizitoriul

Conform rechizitorului, Gicu Agenor Gânscă a fost acuzat de manipularea pieţei de capital, după ce a cumpărat pe baza unui antecontract de vânzare-cumpărare acţiuni la firma "ACI" Bistriţa, iar ulterior a oficializat tranzacţia la BVB, ca să îi dea un aspect de legalitate.

Procurorii susţin că omul de afaceri clujean a încheiat în 2007 cu directorul "ACI" Bistriţa, Ioan Blaga, un antecontract de vânzare-cumpărare, tranzacţia vizând două pachete de acţiuni, de 343.092 de acţiuni, res-pectiv de 3,66 milioane acţiuni. Tranzacţia la bursă s-a derulat la preţul stabilit înainte prin antecontractul de vânzare-cumparare a acţiunilor, prin intermediul BT Securities.

Potrivit rechizitorului, un broker de la BT Securities a introdus mai întâi ordinul de vânzare a 3,66 milioane de acţiuni ACIS, la preţul de 0,1 lei/acţiune, după care, la un minut distanţă, a introdus şi ordinul de cumpărare, care a fost servit la preţul ofertat.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Pai ce a facut la Petrom? Sau ce a facut in ca-ul bvb? Vaide vaide cu asemenea personaje.

    Deci sa inteleg ca toate actiunile tranzactionate pe rasdaq sunt anulate sau inexistente ?

    Ateptem DIICOT si DNA, sa se autosesizeze, in nenumaratele cazuri de abuz din partea CNVM. Si a persoanelor care il conduc.Si al executivului total incompetent, al acestei institutii anacronice.Institutie al carei singur scop ese sa perceapa, comisioane aberante, sa emita regulamente antagonice si sa sufoce orice activitate normala pe piata de capital. O institutie pl,ina de blonde, nepoti, cumnate si veri, de orice grad.O rusine europeana. Mult mai grava decit cazul deputatului Bodea. Daca insa ne uitam cine coordoneaza DIICOT-ul...intelegem ca nu avem nici o sansa...

    Ateptem DIICOT si DNA, sa se autosesizeze, in nenumaratele cazuri de abuz din partea CNVM. Si a persoanelor care il conduc.Si al executivului total incompetent, al acestei institutii anacronice.Institutie al carei singur scop ese sa perceapa, comisioane aberante, sa emita regulamente antagonice si sa sufoce orice activitate normala pe piata de capital. O institutie pl,ina de blonde, nepoti, cumnate si veri, de orice grad.O rusine europeana. Mult mai grava decit cazul deputatului Bodea. Daca insa ne uitam cine coordoneaza DIICOT-ul...intelegem ca nu avem nici o sansa...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb