Curtea Internaţională de Arbitraj - cu ochii pe Guvern, în cazul Nitramonia Făgaraş

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 martie 2007

Investitorul american, S&T Oil Equipment & Machinery, se pregăteşte să iniţieze procedura de arbitraj internaţional împotriva statului român cu privire la decizia guvernamentală de confiscare a companiilor din grupul Nitramonia Făgăraş. Compania americană susţine faptul că acţiunea de preluare întreprinsă de statul român în februarie 2005 este ilegală şi încalcă flagrant legile internaţionale, precum şi prevederile tratatului investiţional bilateral dintre Statele Unite şi România.

Pe 8 martie 2007, compania S&T a notificat oficial Guvernul Romaniei că va depune cazul la Curtea Internaţională de Arbitrare a Litigiilor Comerciale din Washington DC, principalul for pentru rezolvarea litigiilor privind investiţiile străine. Procedura de arbitraj va fi declanşată în câteva săptămâni, potrivit declaraţiilor reprezentanţilor King&Spalding, firma internaţională de avocatură care reprezintă interesele companiei S&T. "Clientul nostru speră că statul român va dori să rezolve acest litigiu pe cale amiabilă", a declarat Reggie Smith, avocatul care administreaza cazul din partea S&T. "Totuşi, vom iniţia procedura internaţională de arbitraj împotriva României în câteva săptămâni dacă nu se va găsi o rezolvare", a adăugat Smith.

Companiile Nitramonia sunt unul dintre principalii angajatori din centrul României, având în acest moment sute de angajaţi. După confiscarea companiilor din proprietatea S&T în februarie 2005, guvernul nu şi-a îndeplinit o serie de obligaţii către muncitorii Nitramonia ceea ce a stârnit mişcări sindicale de protest. În prezent, guvernul încearcă să vândă companiile Nitramonia altor investitori. Astfel, s-a anunţat recent că Donau Chem Turnu Măgurele, controlată de grupul InterAgro, deţinut de omul de afaceri Ion Niculae a făcut demersurile de cumpărare a principalului activ al producătorului de îngrăşăminte şi produse azotoase Nitramonia, S.C. Nitrofertilizer S.A., contra sumei de 34 milioane RON (aproximativ 10 milioane Euro).

Demararea procedurilor de arbitraj internaţional de către S&T Oil Equipment&Machinery privind proprietatea de drept asupra S.C. Nitrofertilizer S.A. şi a celorlalte companii Nitramonia ar putea împiedica eforturile gurvernului de a vinde companiile. "Guvernul român încearcă să vândă ceea ce a fost confiscat ilegal de la S&T", a declarat Reggie Smith. "Orice potenţial cumpărător de bunuri sau acţiuni ale companiilor Nitramonia ar trebui să ţină cont de faptul că acestea au fost dobândite în urma încălcării clare a legilor interne şi internaţionale. Guvernul ar trebui să înceteze orice proceduri de vânzare sau dispoziţii care privesc companiile Nitramonia până când arbitrajul internaţional va fi finalizat."

Nitramonia îşi desfăşoară activitatea în Făgăraş, pe o platformă industrială de 300 hectare şi are ca obiect principal de activitate producerea şi comercializarea produselor chimice constând în produse anorganice, îngrăşăminte chimice, intermediari organici, raşini-adezivi şi explozivi industriali. S&T a achizitionat Nitramonia de la APAPS, predecesorul AVAS, în octombrie 2003. În 2004, guvernul a aprobat înfiinţarea a şapte noi companii Nitramonia, în afara celor existente în perioada comunistă. S.C. Nitrofertilizer S.A. si SC Nitroexplosives SA sunt cele mai mari companii ale grupului. Compania americană S&T Oil Equipment&Machinery susţine că este proprietarul de drept al tuturor celor şapte companii şi că preluarea acestora de către guvern "violează fără dubiu prevederile tratatului privind investitiile americane în România, exproprierea şi tratarea onestă şi echitabilă a investitorilor".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb