Cutremurele din Galaţi, la raport

A.C.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 8 octombrie 2013

Cutremurele din Galaţi, la raport

Update 12:34 Secretar de stat: "Seismele din Galaţi sunt unice în lume. Am apelat la specialişti străini"

Cutremurele produse la Galaţi au caracter unic în lume, iar specialiştii au luat legătura cu cercetători din străinătate pentru a afla cauzele acestor fenomene, a declarat, astăzi, secretarul de stat Tudor Prisecaru.

Domnia sa a precizat că în cursul acestei zile în zona Izvoarele vor mai fi instalate alte două echipamente de monitorizare.

"Ieri (luni - n.r.) am avut o întâlnire cu toţi specialiştii de la Institutul pentru Fizica Pământului. Au prezentat nişte date preliminare şi am considerat toţi că este necesară continuarea monitorizării. Astăzi se instalează echipamente suplimentare de monitorizare. Eu mă aflu aici pentru a verifica zonele în care au fost montate aparatele şi dacă ele au fost amplasate în zonele în care am stabilit, pentru că săptămâna aceasta vom avea probabil o altă întâlnire la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi să putem eventual să analizăm datele suplimentare şi poate se va putea trage o concluzie, nu ştim încă", a declarat secretarul de stat Tudor Prisecaru, potrivit surselor de presă.

"Din câte am înţeles de la colegii mei de la toate instituţiile, ceea ce s-a întâmplat aici are un caracter unic. Există contacte cu specialişti din Brazilia, unde s-a mai întâmplat ceva similar, dar nu întru totul la fel, dar şi cu specialişti din alte ţări", a mai spus Prisecaru.

---

Datele colectate din zonă vor fi prezentate, astăzi, Ministerului Educaţiei şi Cercetării

Gabriel Bindea, IGR (Institutul Geologic al României): Dat fiind profilul morfologic al zonei, astfel de fenomene sunt "la ele acasă"

Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), şi cercetătorii care au fost pe teren, în zona Galaţi, au susţinut ieri că, oricare ar fi cauza cutremurelor, aceasta este naturală, fără a avea vreo legătură cu exploatările petroliere din preajma celor trei localităţi afectate de seismele repetate.

Raportul final care va prezenta detaliile evaluării realizate de cercetătorii din cadrul INFP va fi prezentat Ministerului Educaţiei şi Cercetării, astăzi, rezultatele înclinând spre identificarea şi prezentarea cauzelor naturale care au condus la producerea seriei de cutremure din regiunea gălăţeană, ne-a declarat, ieri, Gabriel Bindea, cercetător în cadrul Institutului Geologic al României. Domnia sa ne-a spus că datele ajung la Ministerul Educaţiei şi Cercetării dat fiind faptul că între cele două instituţii există o relaţie de colaborare.

Conform declaraţiei expertului în geologie, există şanse destul de mari ca unul dintre factorii care au declanşat fenomenul ar fi fost reactivarea unei falii seismice, nicidecum exploatările petroliere din zonă sau existenţa unei activităţi vulcanice în acel perimetru.

Domnia sa ne-a mai declarat că mare parte din micro cutremurele din cele trei sate gălăţene nici măcar nu pot fi simţite, ele fiind doar înregistrate ca activitate seismică şi că agitaţia populaţiei a crescut pe fondul apariţiei în zonă a cercetătorilor.

"Pentru zone cu un anumit profil morfologic cum este şi zona afectată, astfel de fenomene sunt "la ele acasă", a conchis expertul din cadrul IGR.

Gabriel Bindea ne-a mai spus că se aşteaptă ca, în perioada următoare, aceste seisme să scadă atât în frecvenţă, cât şi intensitate, fără să lase în urmă modificări sau prefaceri ale scoarţei terestre. În ceea ce priveşte zgomotele care însoţesc cutremurele şi pe care locuitorii din localităţile afectate le-au clasificat ca fiind neobişnuite, cercetătorul ne-a declarat, ieri, că acestea sunt perfect normale atunci când au loc microseisme deoarece are loc o rearanjare a solului.

Domnia sa ne-a mai spus că nu există riscul ca populaţia din zonă să fie evacuată din cauza cutremurelor repetate dat fiind faptul că acestea sunt insesizabile din punct de vedere al intensităţii, iar pagubele produse nu sunt notabile.

Gabriel Bindea a continuat: "Nu au existat cazuri de case prăbuşite sau scufundări de pământ, cutremurele au fost cvasi insesizabile, lucru care ne duce cu gândul la motivul pentru care populaţia din zonă a reacţionat atât de vocal şi de ce a fost atât de expus scenariul exploatărilor petroliere care să fi cauzat fenomenul".

La rândul său, Mircea Radulian, Directorul Ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat, ieri, că nu există o influenţă a exploatărilor de la Galaţi asupra activităţii seismice din zonă, precizând că există posibilitatea producerii unor alunecări de teren. Domnia sa a mai explicat că forajele din zonă se fac la adâncimi între 100 şi 700 de metri, în timp ce cutremurele s-au produs la 5 - 10 kilometri. În plus, exploatările în zonă se fac de aproximativ 40 de ani, perioadă în care nu s-au înregistrat "fenomene speciale", şi există astfel de exploatări din Moldova, în toată Câmpia Română până spre vest, a completat Mircea Radulian.

"În ceea ce priveşte activitatea seismică din zona Galaţi, ea este în continuare în desfăşurare, nu putem în momentul de faţă să precizăm cât va dura ca timp şi câte cutremure se mai aşteaptă să avem în zonă. Încă suntem în aşteptarea încetării acestui fenomen care se desfăşoară în zona respectivă", a declarat Radulian.

Bilanţul cutremurelor din Galaţi, timp de două săptămâni, arată că au avut loc circa 200 de seisme de joasă magnitudine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb