Acţionarii Transgaz (TGN) solicită conducerii companiei să prezinte, în luna decembrie în cadrul unei AGA, un raport privind realizarea investiţiilor, precum şi a sumelor angajate în acest sens, pentru evaluarea gradului de îndeplinire a programului de investiţii aprobat pentru anul în curs, se arată într-un raport al transportatorului de gaze naturale remis ieri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"În situaţia în care se constată că angajamentele investiţionale aferente anului 2019 nu au fost realizate până la data raportului, Ministerul Economiei solicită conducerii Transgaz ca, în cadrul aceleiaşi AGA, să fie supusă aprobării distribuirea diferenţei de dividende, potrivit prevederilor hotărârii acţionarilor din 6 iunie 2019", se arată în raportul emitentului.
Atunci, acţionarii Transgaz au fost de acord cu distribuirea sumei de 255,02 milioane de lei ca dividende, echivalentul a circa 51% din profitul anului trecut, de 495,67 milioane lei, aprobare condiţionată de realizarea programului de investiţii pentru anul în curs.
În situaţia contrară, transportatorul de gaze naturale are obligaţia să distribuie ca dividende, până la finele lui 2019, profitul nerepartizat
şi neutilizat pentru investiţii, până la concurenţa sumei ce reprezintă 90% din rezultatul anului trecut.
În raportul companiei pregătit pentru adunarea de ieri, Transgaz estimeză că, având în vedere termenele şi angajamentele asumate, pentru finalul anului, investiţiile companiei se vor ridica la 1,372 miliarde de lei, ceea ce reprezintă circa 56% din totalul programului aprobat, de 2,44 miliarde de lei.
Pentru jumătatea anului, valoarea realizărilor Transgaz este de 372,67 milioane de lei, la care se adaugă achiziţia de material tubular pentru realizarea proiectelor de investiţii, în valoare de 231,71 milioane de lei, echivalentul a 25% din totalul cheltuielilor de investiţii aprobate.
Cheltuielile totale pentru investiţii ale companiei cuprind sumele destinate pentru dezvoltarea şi modernizarea Sistemului Naţional de Transport al Gazelor (SNT), achiziţia de părţi sociale de la operatorii de profil din Europa, sumele necesare pentru rambursarea ratelor la creditele contractate pentru finanţarea investiţiilor neacoperite din surse proprii, precum şi sumele necesare plăţii garanţiilor pentru scoaterea temporară din circuitul agricol a terenurilor.
După primele şase luni ale acestui an Transgaz, şi-a redus profitul net cu 30% de la 280 milioane lei în primul semestru al anului trecut, la 195,5 milioane lei.
Statul Român, prin Ministrerul Economiei, deţine 58,51% din transportatorul de gaze naturale.
Valoarea de piaţa a companiei la Bursa de Valori Bucureşti se ridică la circa 4,23 miliarde de lei.