DACĂ TOŢI CLIENŢII ACCEPTĂ OFERTA BĂNCII, OTP Group pierde circa 90 milioane euro din conversia creditelor în CHF

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 ianuarie 2016

OTP Group pierde circa 90 milioane euro din conversia creditelor în CHF

OTP Group estimează că pierderea pe care o va avea după ce OTP Bank România va converti creditele acordate în franci elveţieni (CHF) se ridică la 400 milioane lei, adică circa 90 milioane euro, dacă toţi clienţii vor accepta oferta instituţiei financiare.

Informaţia ne-a fost furnizată de reprezentanţii băncii, aceştia subliniind că întreaga pierdere va fi asumată de OTP Group, acţionarul instituţiei din România.

Sursele citate ne-au precizat: "Este un efort financiar pe care dorim să îl facem, întrucât este mult mai important pentru noi să restaurăm şi să consolidam încrederea consumatorilor în sistemul bancar şi în soluţiile pe care le punem la dispoziţia lor. Programul lansat este adresat întregului nostru portofoliu de credite în CHF, peste 10.000 de clienţi".

Programul OTP Bank constă în conversia împrumuturilor cu un discount de 17% până la 25% şi a fost demarat în decembrie 2015, fiind disponibil pe o perioadă de trei luni de la momentul respectiv.

"Interesul clienţilor noştri pentru oferta lansată la finalul anului trecut este foarte ridicat, însă este prematur să facem o statistică privind implementarea programului", au adăugat reprezentanţii băncii, subliniind că vor comunica rezultatele programului la finalizarea acestuia.

Mai mulţi debitori care au credite în moneda elveţiană la OTP Bank ne-au transmis, zilele trecute, sesizări în cadrul cărora subliniază că le-au fost repatriate creditele care au fost cesionate în trecut unei entităţi olandeze din grup, chiar dacă erau performante.

Clienţii OTP Bank se confruntă, de ceva vreme, cu acest nou fenomen, fiind notificaţi în legătură cu repatrierea împrumuturilor.

Reprezentanţii băncii au confirmat şi ne-au spus că repatrierea creditelor se face în vederea aplicării ofertei lansate în decembrie.

Sursele citate au precizat: "Repatrierea creditelor a fost realizată din motive operaţionale, pentru a facilita implementarea programului de conversie a creditelor în CHF", menţionând: "Clienţii au fost notificaţi conform legislaţiei în vigoare, atât în momentul cesiunii, cât şi în cazul repatrierii creditelor în franci elveţieni".

Debitorii infirmă, însă, acest aspect, declarând că nu au fost anunţaţi în momentul când împrumuturile lor au fost cesionate.

Reprezentanţii OTP spun că "externalizarea a fost o practică generală a multor bănci, în perioada respectivă, în conformitate cu regulamentul UE, care permite transferul liber de active".

Recent, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, ne-a confirmat că cesionarea creditelor performante nu contravine legii, explicând care a fost raţionamentul băncilor când au făcut astfel de externalizări: "Înainte de criză, au existat reglementări administrative în special pentru creditele în valută. La vremea respectivă, băncile nu puteau avea în bilanţ credite a căror valoare să depăşească de trei ori nivelul fondurilor proprii ale băncii, neacoperite la riscul valutar. Această reglementare a fost eliminată, ulterior ridicându-se pragul rezervei minime obligatorii (RMO) până la 40%.

Aceştia au fost doi factori care au stimulat exportul creditelor.

Pentru ca o bancă să acorde împrumuturi, trebuie să atragă surse, pentru care constituie rezerve. Întrucât costurile aferente erau foarte mari, în perioada când nivelul RMO era de 40%, băncile au început să externalizeze creditele, care, odată cesionate, nu mai aveau nevoie de surse atrase. Când dispare activul, dispare şi pasivul, respectivele resurse atrase fiind rambursate sau relocate pentru alte instrumente".

Şeful Consiliului Fiscal ne-a precizat că, după liberalizarea contului de capital, externalizarea creditelor nu a fost niciodată ilegală, întrucât fluxurile de capital sunt libere.

Astfel, băncile din ţara noastră folosesc portiţe de ieşire din reglementările administrative, conchide Ionuţ Dumitru.

Domnia sa ne-a precizat că, în condiţiile de liberalizare a contului de capital, condiţiile administrative nu funcţionează decât pe termen scurt, un exemplu care validează această afirmaţie fiind cesionarea creditelor performante, un subiect controversat în ultima perioadă.

În cadrul notificării pe care clienţii OTP Bank o primesc, fiind anunţaţi despre repatrierea împrumuturilor, se arată că cesiunea creditelor de la entitatea olandeză către care fuseseră externalizate iniţial în favoarea OTP Bank România nu implică modificarea în niciun fel a modului în care debitorul efectuează rambursarea împrumutului, toate prevederile de credit "rămânând cele în vigoare".

Referitor la programul de conversie al OTP Bank, avocatul Alexandra Burada a atras atenţia că oferta ar conţine clauze abuzive, făcând referire la o prevedere din contractul care ar trebui să fie încheiat între bancă şi clienţi şi care subliniază, printre altele, că, în cazul în care o iniţiativă legislativă de conversie va fi aprobată ulterior semnării acestuia, atunci respectivul contract va fi reziliat unilateral de către instituţia financiară.

Verificarea ofertei OTP Bank de conversie a creditelor contractate în franci elveţieni (CHF) este de competenţa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), după cum reiese dintr-un răspuns pe care Banca Naţională a României (BNR) l-a transmis lui Cristian Dan, administratorul Grupului Clienţilor împrumutaţi în CHF.

Cristian Dan i-a solicitat Guvernatorului BNR Mugur Isărescu să analizeze oferta lansată.

Bogdan Pandelică, preşedintele ANPC, a răspuns unei întrebări adresate pe această temă de ziarul BURSA, după cum urmează: "Am dat oferta OTP Bank spre analiză şi vom reveni cu un punct de vedere legat de aceasta".

Reprezentanţii OTP Bank au anunţat, în decembrie: "Prin intermediul programului (n.r. lansat de bancă), OTP asigură un management financiar imediat şi echilibrat al datoriei, pentru fiecare client. Soluţiile sunt personalizate, în conformitate cu specificaţiile creditului, anul de acordare, rata iniţială a dobânzii şi destinaţia împrumutului".

Laszlo Diosi, CEO OTP Bank România, a declarat că acest program reprezintă una dintre cele mai competitive soluţii de pe piaţă pentru criza creditelor în CHF.

Vineri, la un an de la explozia neaşteptată a francului elveţian (odată cu eliminarea pragului de 1,2 CHF/lei impus în 2011 de Banca Centrală a Elveţiei), câţiva zeci de împrumutaţi în moneda elveţiană s-au strâns în faţa BNR, protestând paşnic timp de circa o oră şi jumătate, împotriva Băncii Naţionale a României şi a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Aceştia au adus cu ei lumânări, spunând că participă la "Parastasul francului" şi au afişat mesaje de genul "Români omorâţi de sistemul bancar românesc" sau "Câte vieţi mai luaţi, legea să ne daţi?".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Externalizare este Europeana, de ce nu e si Europeana Legea darii in n plata, faliment personal, insolventa?

    De ce au fost in Olanda externalizate si nu se in Ungaria unde are se si l Otp-ul?

    Aceasta banca cam tuseste, s-a inchis pe o raza de 70 km pe langa mine, pentru ca ii merge asa de bine? 

    Nu mai spuneti cat de generoasa e oferta , de exemplu la mine e 5 la suta pana la 17 e foarte mult ,incep sa plang pentru Otp saraci o sa dea faliment

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb