DACIAN CIOLOŞ: "Înainte de a livra prima tranşă din acordul de împrumut, ne dorim măsuri concrete de reformă la Chişinău"

Ioana Dogaru
Politică / 26 ianuarie 2016

"Înainte de a livra prima tranşă din acordul de împrumut, ne dorim măsuri concrete de reformă la Chişinău"

Actualizare 15:59 Iohannis: "Este necesară o angajare serioasă a Guvernului de la Chişinău în planul reformelor"

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit astăzi, la Palatul Cotroceni, pe premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, context în care a susţinut că este necesară o angajare serioasă a Guvernului de la Chişinău în planul reformelor, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

"Preşedintele Klaus Iohannis l-a asigurat pe prim-ministrul Pavel Filip de sprijinul României, bilateral şi în plan european, dar a arătat că, în acelaşi timp, este necesară o angajare serioasă a Guvernului de la Chişinău în planul reformelor, garantării statului de drept, progreselor economice şi implementării angajamentelor europene. Un prim pas important este reluarea dialogului cu Fondul Monetar Internaţional pentru încheierea unui nou acord, esenţial pentru stabilitatea economică a Republicii Moldova", se arată în comunicat.

În cadrul discuţiilor, şeful statului a arătat şi că formarea noului Guvern de la Chişinău reprezintă un pas important pentru depăşirea crizei politice din Republica Moldova şi pentru soluţionarea problemelor stringente cu care se confruntă statul vecin. Astfel, s-a arătat că restabilirea echilibrului politic, economic şi social este esenţială pentru implementarea reformelor necesare şi a angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Potrivit sursei citate, premierul moldovean a prezentat situaţia din ţara sa şi a dat asigurări privind angajamentul noului Guvern de la Chişinău de a lua măsurile necesare pentru stabilizarea situaţiei politice, economice şi sociale şi pentru continuarea reformelor. Pavel Filip a informat cu privire la principalele măsuri care urmează a fi luate în viitorul imediat şi a mulţumit pentru sprijinul constant acordat de România.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:09 Tăriceanu: "Parlamentul va analiza cu prioritate cererea de reexaminare referitoare la împrumutul acordat Republicii Moldova"

Parlamentul va analiza cu prioritate cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la legea privind ratificarea Acordului de acordare a asistenţei financiare rambursabile pentru Republica Moldova, a anunţat astăzi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit unor surse din presă.

"Cred că presiunile politice, sociale din Republica Moldova şi dificultăţile economice sunt atât de mari încât acest ajutor va fi mai mult decât bine-venit, le va da o scurtă perioadă de respiro în care să negocieze cu organismele internaţionale pentru programe de reformă, care să restabilească echilibrele economice şi să detensioneze situaţia socială şi politică din Republica Moldova. Cred că ajutorul nostru este important, esenţial, Moldova trebuie să simtă că are în România un partener onest şi statornic şi pledez ca România să facă eforturi consistente şi vizibile concrete, dincolo de declaraţiile politice frumoase care se fac în astfel de ocazii", a spus Tăriceanu, la Senat, după întâlnirea cu premierul moldovean Pavel Filip.

Preşedintele Senatului a apreciat latura simbolică a vizitei premierului moldovean, prima de la preluarea mandatului de şef al Guvernului de la Chişinău, şi a subliniat sprijinul acordat Republicii Moldova în parcursul său european.

"Apreciez latura simbolică a acestei vizite. Prima deplasare peste hotare a premierului moldovean împreună cu o parte consistentă a Cabinetului său se face în România. Şi pentru noi acest lucru trebuie să capete, dincolo de semnificaţia simbolică, un conţinut mult mai important decât până acum - de responsabilitate. Soluţionarea crizei de la Chişinău s-a făcut fără ajutorul României. Ne bucură soluţionarea crizei, dar nu şi că România a stat destul de retrasă în expectativă. I-am expus, în numele Senatului, dorinţa noastră de a-i sprijini pentru a continua acest parcurs european care presupune reforme, câteodată complicate, dureroase, dar necesare pentru a compatibiliza sistemele politice şi economice dintre Moldova şi Uniunea Europeană. I-am asigurat de sprijinul nostru", a adăugat Tăriceanu.

(S.A.)

---------

Actualizare 13:00 Pavel Filip: "Executivul de la Chişinău este determinat să demonstreze prin fapte concrete că este un guvern pro-european"

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat, marţi, că Executivul de la Chişinău doreşte să demonstreze prin fapte concrete că este un guvern proeuropean, afirmând că agenda de reforme prevăzute în acordul de asociere cu UE este prioritară.

"Vreau să vă spun cu toată certitudinea că acest Guvern este determinat să demonstreze prin fapte concrete că este un guvern proeuropean, calificativ de fapt compromis într-o anumită măsură de clasa politică de la Chişinău. Agenda de reforme prevăzute de acordul de asociere cu UE şi relansarea cooperării cu parteneri externi de dezvoltare constituie o prioritate pentru Cabinetul de miniştri şi vom acţiona în aşa mod încât calificativul proeuropean să revină în albia normalităţii", a afirmat Pavel Filip, după întâlnirea pe care a avut-o cu Dacian Cioloş.

El a mulţumit premierului român pentru că a acceptat această întâlnire şi pentru că a decis să întindă o mână de ajutor Republicii Moldova.

"Vreau să mulţumesc că şi de această dată România a decis să întindă o mână de ajutor ţării mele care, după cum cunoaşteţi, este într-o situaţie extrem de dificilă. Am avut o discuţie foarte constructivă şi pragmatică pentru care îi mulţumesc domnului prim-ministru şi colegilor dumnealui. Poate acum mai mult ca oricând sprijinul acesta este vital pentru cetăţenii Republicii Moldova", a arătat şeful Guvernului de la Chişinău.

Premierul moldovean a menţionat că şi-a propus ca în 100 de zile să îndeplinească măsurile din programul de guvernare, dar a admis că fără sprijinul României această sarcină este dificilă.

"Îi spuneam domnului prim-ministru că doar acum am înţeles în profunzime expresia că prietenul bun la nevoie se cunoaşte. De fapt România a procedat de câte ori a fost nevoie, în asemenea manieră. Ţin să mulţumesc pentru disponibilitatea României de a acorda sprijinul financiar rambursabil de 150 milioane de euro, pe termen de 5 ani, desigur în condiţiile în care Guvernul de la Chişinău demonstrează că merge pe calea reformelor. Totodată, am convenit cu primul-ministru să valorificăm şi ajutorul financiar nerambursabil de 100 milioane (euro - n.r.) în măsura posibilităţilor", a mai spus Pavel Filip.

(I.D.)

------

Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi, după întâlnirea cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, că România condiţionează acordarea primei tranşe din acordul de asistenţă financiară rambursabilă de un set de măsuri concrete de reformă pe care Guvernul de la Chişinău trebuie să le ia.

''Înainte de a livra prima tranşă, ne dorim măsuri concrete care să demonstreze dorinţa de reformă'', a spus Cioloş, precizând că lista acestor reforme va fi înaintată guvernului moldovean până la sfârşitul acestei săptămâni.

Premierul român a precizat că această primă tranşă din Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău, la 7 octombrie 2015, se ridică la 60 de milioane de euro. Livrarea depinde de ratificarea acordului în Parlament, a adăugat Cioloş, arătând că a avut o discuţie pe această temă cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Totodată, acordarea acestei prime tranşe va depinde şi de rezultatele primei vizite a FMI la Chişinău, a subliniat primul-ministru român. Cioloş a arătat că a discutat acest subiect şi cu comisarul penru Vecinătate, Johannes Hahn, care a are o abordare similară.

În prima fază însă, România îşi propune să acorde Republicii Moldova un sprijin de urgenţă pentru cetăţenii cei mai nevoiaşi, constând în principal în produse de primă necesitate, a declarat Cioloş.

Premierul Dacian Cioloş a mai spus că România este gata să sprijine Republica Moldova pe drumul său european, însă a precizat că "Moldova are nevoie de stabilitate".

La rândul său, premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat că "Republica Moldova trece printr-o perioadă tensionată".

Pavel Filip a mai spus că "fără sprijinul României, nu se poate face reformă în R. Moldova", adăugând că "primele 100 de zile ale guvernării vor fi dedicate obţinerii stabilităţii".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ultima oară când am verificat, a fi "pro-european" în Moldova înseamnă să furi cu toate puterile. Să interzici partide de opoziție în mijlocul campaniei electorale. Să interzici posturi de televiziune care nu te plac.

    Nu aveti probleme in tars si va cautati?

    Noi rupti in cir de foame dam imprumut? Suntem ceva banca , de cand? Fmi bce etc. s-au inchis?

    Garantati cu ce? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8217
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2862
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0012
Gram de aur (XAU)Gram de aur411.4200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb