Dan Dascăl, Directorul General al BT Asset Management: "Ne aşteptăm ca piaţa locală să aducă randamente peste ceea ce vedem pe bursele principale"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 ianuarie 2024

Dan Dascăl, Directorul General al BT Asset Management: "Ne aşteptăm ca piaţa locală să aducă randamente peste ceea ce vedem pe bursele principale"

English Version

"Gradul de îndatorare al companiilor de la BVB este destul de redus, comparativ cu cel al burselor din regiune"

"Nu este exclus ca în anul 2024 să vedem unele turbulenţe venite de pe segmentul re-finanţărilor de datorii corporative"

"Datorită apariţiei serviciilor de investiţii recurente, vedem investitori care vin cu sume mai mici, dar într-un mod constant, astfel încât, în timp, acumulează capital semnificativ"

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB) există o discrepanţă destul de mare între cererea şi oferta de acţiuni, deoarece o bună parte din cerere vine în mod constant, lunar, de la fondurile de pensii, în vreme ce oferta (free-float-ul) este destul de limitată, iar acest dezechilibru poate ajuta cotaţiile acţiunilor locale, ne-a spus Dan Dascăl, Directorul General al BT Asset Management SAI, entitate ce face parte din Grupul Banca Transilvania.

Conform domniei sale, companiile de la BVB sunt recunoscute pentru o politică de dividend stabilă şi generoasă, mulţi emitenţi locali oferind dividende cu randament de peste 7%, nivel foarte atractiv în comparaţie cu cel al companiilor mari de pe bursele internaţionale, unde randamentul mediu nu depăşeşte 3-4%. "Ne aşteptăm ca acest diferenţiator pozitiv pentru BVB să contribuie şi în 2024 la o performanţă bună a acţiunilor locale, chiar dacă estimările de dividende sunt uşor în scădere, dacă ne raportăm la sumele distribuite în 2023", spune Directorul General al BT Asset Management, societate avea active sub administrare de patru miliarde de lei, în noiembrie anul trecut.

Reporter: În condiţiile în care nu apar evenimente complet neprevăzute, ce aşteptări aveţi pentru acest an în ceea ce priveşte randamentele fondurilor de acţiuni şi ale celor de obligaţiuni? Care sunt motivele pe care vă bazaţi opiniile?

Dan Dascăl: Ne aşteptăm ca 2024 să fie un an bun pentru pieţele financiare, deşi volatilitatea poate fi un element prezent mai des în evoluţia generală, în special pe bursele de acţiuni.

Principala temă, la nivel global, credem că va fi reprezentată de mişcările pe care băncile centrale le vor efectua, după cel mai amplu ciclu de majorări de dobânzi cheie din ultimii 50 ani. Faptul ca inflaţia se află într-un trend descendent destul de puternic şi, cel puţin în Statele Unite şi Uniunea Europeană, ritmul creşterilor de preţuri se apropie de ţintele băncilor centrale, ne face să credem că ciclul de majorări de dobânzi pe care l-am văzut în ultimii doi ani s-a terminat. Astfel, pieţele de obligaţiuni pot performa, în condiţiile în care avem estimări privind o potenţială începere a relaxării monetare în economiile dezvoltate, începând cu a doua parte a anului 2024.

De asemenea, foarte important de văzut va fi dacă economia Statelor Unite va reuşi acel "soft-landing", aterizare uşoară, de care se vorbeşte în ultimul an, pentru că acesta pare a fi un subiect cu impact major, de care va depinde performanţa pieţelor în anul 2024. Un astfel de scenariu, ar duce la o evoluţie pozitivă pe piaţa de acţiuni, fiindcă ar însemna o confirmare a faptului că cea mai mare economie a lumii a rezistat cu brio unei perioade cu dobânzi ridicate, evitând o recesiune preconizată de mulţi analişti.

Însă, trebuie să ţinem cont de faptul că, în trecut, efectul majorărilor de dobândă s-a resimţit în economie cu o întârziere de unu-doi ani, astfel că nu este exclus ca în anul 2024 să vedem unele turbulenţe venite de pe segmentul re-finanţărilor de datorii corporative. De aceea, cu toate că sentimentul general este optimist, menţinem o doză de moderaţie în aşteptările privind evoluţia pieţelor şi a economiei pentru anul 2024.

Reporter: Credeţi că va exista o diferenţă semnificativă între evoluţia acţiunilor de la BVB şi a celor internaţionale - europene şi/sau din Statele Unite? De ce?

Dan Dascăl: Companiile de pe Bursa de la Bucureşti sunt recunoscute pentru o politică de dividend stabilă şi generoasă, mulţi emitenţi locali oferind dividende cu randament ridicat, de peste 7%, ceea ce este foarte atractiv, comparativ cu ce vedem în cazul companiilor mari de pe bursele internaţionale, unde randamentul mediu al dividendului nu depăşeşte 3-4%. Ne aşteptăm ca acest diferenţiator pozitiv pentru BVB să contribuie şi în 2024 la o performanţă bună a acţiunilor locale, chiar dacă estimările de dividende sunt uşor în scădere, dacă ne raportăm la sumele distribuite în 2023.

Pe de altă parte, ne aflăm într-un context cu dobânzi ridicate, iar faptul că gradul de îndatorare al companiilor de la BVB este destul de redus, comparativ cu ceea ce vedem pe bursele din regiune, poate ajuta piaţa locală, ţinând cont de faptul că dobânzile mari nu au afectat semnificativ marjele de profit ale emitenţilor locali.

De asemenea, pe BVB există o discrepanţă destul de mare între cererea şi oferta de acţiuni, şi anume faptul că o bună parte din cerere vine în mod constant, lunar, de la fondurile de pensii, care sunt cel mai mare jucător de la BVB. Oferta de acţiuni (free-float-ul) este destul de limitată, iar acest dezechilibru poate ajuta cotaţiile acţiunilor locale.

Desigur, trebuie să urmărim cu atenţie evoluţia pieţelor la nivel macro, deoarece bursele sunt extrem de corelate, iar orice mişcare importantă venită de afară, poate influenţa şi direcţia generală a bursei de la Bucureşti.

Astfel, în lipsa unor şocuri majore externe neprevăzute, ne aşteptăm ca piaţa locală să îşi continue evoluţia pozitivă, şi să aducă randamente peste ceea ce vedem pe bursele principale.

Reporter: Numărul investitorilor în fondurile deschise din România a crescut anul trecut, atât în cazul celor de acţiuni şi diversificate cât şi în cazul celor de obligaţiuni, conform datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri. Care credeţi că sunt explicaţiile pentru această evoluţie?

Dan Dascăl: Observăm faptul că educaţia financiară este în creştere în România, în special în rândul investitorilor mai tineri, şi vedem tot mai des persoane care îşi formează un plan de investiţii pe termen lung, iar în acel plan un focus important este pus pe investiţiile în fonduri mutuale sau chiar direct în acţiuni.

Este îmbucurator faptul că, spre deosibire de comportamentul de acum câţiva ani, când un potenţial investitor aştepta să pună deoparte o anumită sumă mai consistentă, ca doar apoi să intre în piaţă cu acea sumă, acum, datorită apariţiei serviciilor de investiţii recurente, vedem investitori care vin cu sume mai mici, dar într-un mod constant, lunar, astfel încât, în timp, se acumulează un capital semnificativ în contul de investiţie. În prezent, aproape 50% dintre clienţii noştri au activ un plan de investiţie recurentă, numit Direct Invest.

Expunerea la pieţele financiare prin intermediul unui fond de investiţii este mult mai la îndemână unui investitor care nu are timpul necesar studierii zi de zi a evoluţiei burselor şi poate nu are neaparat cunoştinţe avansate în vederea unei analize aprofundate de investiţii. Astfel, fondurile mutuale sunt o unealtă foarte accesibilă şi uşor de utilizat pentru a investi în pieţele financiare.

De asemenea, în contextul inflaţiei ridicate din ultimii ani, mulţi investitori s-au orientat către acele investiţii cu potenţial de a bate inflaţia, iar performanţa bursei locale de acţiuni de pe parcusul anului 2023 a atras tot mai mulţi investitori. Multe persoane au început să conştientizeze faptul că, dacă rămân cu banii doar în depozite bancare sau pe un cont curent, există probabilitatea destul de ridicată ca, pe termen lung, inflaţia să erodeze din valoarea sumei economisite, astfel că orientarea către acţiuni sau fonduri de acţiuni vine natural, deoarece aceste instrumente, statistic, au adus cele mai bune randamente pe termen lung.

Să nu uităm rolul IPO-ului Hidroelectrica, care, după părerea noastră, este evenimentul cel mai important din ultimii ani de la BVB, eveniment care a atras în piaţă, pe lângă investitori instituţionali de afară, şi foarte mulţi investitori locali de retail, care, până la această listare nu aveau tangenţă cu piaţa locală de capital. Entităţile implicate în IPO-ul Hidro au facut o treabă excelentă în ceea ce priveşte promovoarea acestui eveniment, care a adus beneficii majore, atât Bursei de la Bucureşti, cât şi întregului ecosistem al pieţei financiare din Romania.

Numărul de clienţi din cadrul fondurilor administrate de catre BT Asset Management a fost influenţat pozitiv de aceste premise, înregistrând o creştere de aproximativ 45% pe parcursul anului 2023. Ne bucură faptul că am pus la dispoziţia clienţilor noştri produse atractive alături de un serviciu de investiţii recurente şi suntem onoraţi că aceştia au ales serviciile noastre.

Reporter: Vă mulţumesc!

Notă

În luna noiembrie a anului trecut, erau 574.294 de investitori în fondurile deschise (251.186 în fondurile de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix, 137.319 în fondurile multi-active şi 68.601 în fondurile de acţiuni), faţă de 461.530 în decembrie 2022 (225.910 în fondurile de obligaţiuni, 104.367 în fondurile multi-active, 52.609 în fondurile de acţiuni), conform datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Vine corecția. E greu de facut bani din bursa in 2024. Argumente economice nu prea sunt iar lumea e mai degrabă pesimista deci, cel mai probabil, corectia va inghiti dividendul

    1. Esti prea negativ.

      Am mult SNP si astept dividendul, dupa care ma uit dupa oportunitati. 

      Spunea Purcarea de la BRD saptamana trecuta ca ar trebui sa avem intre 5-15% cash si sa ne uitam dupa ce nu se schimba, companii bune vor performa in continuare. 

    Am mari îndoieli că ceea ce avem noi chiar se poate numi bursă. Puține societăți SNP, H2O, SNN, TLV,BRD ( restul până la 374 sunt glume) ,o prezența sufocantă a fondurilor de pensii care nu vând, speculatorii( sarea și PI PErul bursei prin atenția permanentă la evoluții) sunt în moarte clinică!

    Singura soluție, duci bani la un fond mutual și uiți de ei ,iar " băieții deștepți " de la fond, marii beneficiari !Asta-i bursă sănătoasă? 

    1. În concluzie " nesărate bursă " care așteaptă cu disperare listarea Companiei Naționale a Sării prin FP. Tot FP. Mă întreb câți acționari sau Fonduri ar mai fi astăzi la bursă dacă FP nu-și vindea participațiile! Nu ai avea ce cumpăra în lipsa unui minim free- float!

      Nu va mai exista nici o listare din parte FP. Franklin Templeton a fost scos din joc.

      De când ești "taticule"pe bursa,de esti asa de pesimist.Unii dintre noi cu 28 ani pe bursa nu suntem îngrijorați,asa ca fii pozitiv!

      in 2007 ai fost ingrijorat? ma gandesc ca nici atunci:)), ca doar oricum in 10 ani si-au revenit actiunile :))

      Decat investitie printr-un fond, mai bine TS si/sau obligatiuni corporative.

      Majoritatea nu si-au revenit...nici dupa 10 ani ...vezi SIFurile, BRD ...

    Ca de obicei, pe maxime istorice numa vesti bune si potențial de creștere, așa cum pe minime vine mereu apocalipsa. ????????

    1. Nu e chiar așa. Daca ai să urmărești discursurile managerilor de fonduri ai să vezi că spun frecvent că în corecții sunt oportunități de acumulare.

    Cu alte cuvinte daca nu pica, creste!

    Dar, si reciproca este valabila! 

    Avem extrem optimism cum ca fed si restul bancilor centrale vor taia dobanzile si economia se lanseaza pe orbita. In fapt, cel putin pana acum in istorie, aproximativ cand au inceput sa scada dobanzile, a inceput si bear market si recesiunea. Poate "this time is different", nu zic nu dar ma-ndoiesc.

    Într-adevăr, sentimentul meu e unul mixt. Pe de o parte, simt adierea unei piețe bear, pentru că e logică o recesiune cel puțin tehnică. Dracul nu e chiar negru, pentru că vor performa în continuare SNP; AQ; TTS; BRD; WINE. În plus, dividendele vor absorbi scăderile. Pe de altă parte, avem și factori pozitivi care vor influența piața: FP (dividend și răscumpărare acțiuni, posibil listări), scăderea dobânzilor, accederea în liga superioară a BVB, eventuala accedere a Ro. în OCDE, eventuala accedere în Schengen cu granițele terestre. Absorbția fondurilor din PNRR. Cadru fiscal predictibil datorat alegerilor. Deci eu, personal, chiar îi înțeleg pe cei ce nu știu ce va veni, deoarece e greu de anticipat. Nu uitați războiul...

    1. Am uitat să menționez la factori de creștere a indicilor mărirea contribuției sociale la pilonul II, care va conta...

      A văzut cineva reclama la salrom pe tv? Cu chef Hădean! ?????????????????

      Albert, ai uitat sa mentionezi H2O. Putini isi mai aduc aminte ca FP a listat intregul pachet la H2O, adica 20%, adica 90 mil actiuni. Dintre ele, peste 50% au fost parcate la fondurile de pensii - cca 45 milioane. Au ramas in piata cca 45 milioane actiuni. De la listare pana in prezent s-au tranzactionat cca 35 milioane, mai precis 34.733.091 actiuni. Sesizeaza cineva unde bat? In curand, vor ramane asa de putine la tranzactionare incat, singura varianta de a adauga actiunea in portofoliu/ sa-ti majorezi detinerea este sa o cumperi la pretul pietei. Si inca nu am zis nimic de promovarea MSCI....

    Super tare.Azi pe PBK/Patria Bank au fost tranzacții de 10,92lei.Sunt curios cănd a fost ultima oara că sau tranzacționat 2$ cu acțiuni Bank of America,sau Jp Morgan,sau Erste sau Tlv....10,92lei tranzacții la o bancă????

    1. Da' ce, PBK e banca?

      Si ce acționarii semnificativi!! odrasla" lu " RAEF, sa vezi cand are sa faca exit ...acel fond!! O sa fie mai tare ca H20..

      Aiurea nu ai sa vezi nimic de la odraslele lu" RAEF. 

    Unii dintre cei de aici vedeau TRP la 0.2 in urma cu 1-2luni în urmă,insa realitatea arată total diferit

    1. deocamdata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb