DAN POPOVICI, OTP ASSET MANAGEMENT: "Fondurile de investiţii - slab afectate de corecţiile BVB"

A consemnat Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 ianuarie 2019

"Fondurile de investiţii - slab afectate de corecţiile BVB"

Interviu cu Dan Popovici, director general OTP Asset Management România

"Evoluţia pieţei noastre de capital din ultima perioadă a demonstrat că diversificarea este cea mai bună formă de protecţie a portofoliului unui investitor"

"Trebuie să oferim «soluţii» pentru nevoile şi obiectivele financiare ale oamenilor şi nu doar să vindem «Fonduri de Investiţii»"

"Derivatele vor ajuta semnificativ în procesul de management al riscului de piaţă pentru portofoliile administrate de fondurile de investiţii"

Căderile cotaţiilor acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) de la finalul lui 2018 şi începutul acestui an, ca urmare a vânzărilor de acţiuni declanşate de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului n.r. 144/2018, au avut un impact direct relativ scăzut asupra activelor administrate de Fondurile Deschise de Investiţii din ţara noastră, în condiţiile în care mai mult de 80% din acestea au expunere pe instrumente cu venit fix şi, în plus, există fonduri de inves­tiţii cu expunere pe acţiuni, dar care investesc preponderent în pieţele internaţionale de capital, astfel încât sunt oarecum ferite de riscurile aferente doar ţării noastre, ne-a declarat Dan Popovici, director general al OTP Asset Management România.

Domnia sa este de părere că lansarea pieţei de derivate în ţara noastră va avea un impact pozitiv asupra industriei fondurilor de investiţii, printre beneficii numărându-se mărirea lichidităţii pieţei de capital şi, pe termen lung, o posibilă creştere a numărului de investitori.

Reporter: Care va fi, din punctul dumneavoastră de vedere, impactul probabil al măsurilor cuprinse în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului n.r. 114/2018, asupra pieţei noastre de capital în general şi a industriei fondurilor de investiţii în special? 

Dan Popovici: Un prim impact al ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 114/2018 s-a văzut deja în evoluţia acţiunilor tranzacţionate la cota Bursei de Valori Bucureşti. Cu certitudine, prevederile Ordonanţei afectează rezultatele financiare ale unui număr important de societăţi comerciale tranzacţionate la cota BVB. În aceste condiţii, este evident că perspectivele asupra profiturilor realizate de aceste companii şi, implicit, asupra multiplilor la care se tranzacţionează acestea s-au modificat în mod drastic.

Având în vedere că cel puţin pentru o parte importantă din prevederile Ordonanţei de Urgenţă nu există norme de aplicare, sunt încă multe semne de întrebare, iar impactul total al aces­tor modificări legislative este foarte greu de evaluat în prezent.

În ceea ce priveşte industria fondurilor de investiţii, nu trebuie uitat că mai mult de 80% din activele acestora au expunere pe instrumente cu venit fix. Astfel, doar o parte relativ mică din activele aflate sub administrare au fost influenţate direct de corecţiile apărute la Bursa de Valori Bucureşti.

Mai mult decât atât, există fonduri de investiţii româneşti cu expunere pe acţiuni, dar care inves­tesc preponderent pe pieţele internaţionale de capital. Având o diversificare regională, aceste fonduri sunt oarecum ferite de riscurile aferente doar României.

Evoluţia pieţei de capital din ţara noastră de la sfârşitul anului 2018 şi începutul anului 2019 nu a făcut altceva decât să demonstreze, încă o dată, că diversificarea pe mai multe clase de active, diversificarea pe mai multe sectoare şi, nu în ultimul rând, diversificarea geografică este cea mai bună formă de protecţie a portofoliului unui investitor. Iar cea mai simplă metodă de a obţine acestă diversificare o reprezintă plasamentele în fonduri de investiţii.

Reporter: Cum aţi descrie evoluţia pieţei locale a fondurilor de investiţii în anul 2018, în general, şi a celor administrate de OTP Asset Management în special?

Dan Popovici: Industria fondurilor de investiţii a avut de suferit pe parcursul anului 2018. În condiţiile în care volatilitatea pieţelor de acţiuni a fost la minime istorice în anul 2017, anul trecut a fost caracterizat de o volatilitate foarte ridicată. Chiar dacă începutul lui 2018 a fost foarte bun, pieţele globale de acţiuni înregistrând în luna ianuarie aprecieri mai mari decât orice alte creşteri marcate la început de an în ultimele două decenii, ulterior, lucrurile au început să evolueze din ce în ce mai prost pentru pieţele financiare. Astfel, au urmat scăderi bruşte ale cotaţiilor, iar volatilitatea a atins cote record. Creşterea dobânzilor la dolari, războiul comercial între Statele Unite ale Americii şi China, întărirea monedei americane, temerile privind încetinirea creşterii economice la nivel global şi în special în Europa Occidentală, rezultatul alegerilor din Italia şi confuzia legată de Brexit au afectat în mod negativ acţiunile europene, dar şi obligaţiunile corporative emise în moneda euro. De asemenea, în plan local, creşterile de dobândă pe fondul unui nivel ridicat al inflaţiei au avut un impact negativ asupra portofoliilor de obligaţiuni denominate în lei. În aceste condiţii, fondurile de investiţii din România au fost afectate de volatilitate şi, implicit, au înregistrat vânzări nete negative pe parcursul întregului an. Astfel, activele nete sub administrare ale fondurilor deschise de investiţii locale au înregistrat o scădere de peste 13% pe parcursul anului 2018. La fel ca restul pieţei, şi fondurile adminis­trate de OTP Asset Management România au înregistrat vânzări negative.

Reporter: Care au fost tipurile de fonduri preferate de investitori în 2018? Cum explicaţi tendinţele manifestate?  

Dan Popovici: Putem spune că tendinţa începută încă la finalul anului 2017, de retragere din fondurile de obligaţiuni, a continuat şi pe tot parcursul anului 2018. Acest fenomen este dat, pe de o parte, de creşterea ratelor de dobândă oferite la depozite de către unele bănci, iar pe de altă parte de randamentele ridicate oferite în prezent de titlurile de stat, în special cele emise pentru populaţie. Din păcate, foarte mulţi inves­titori compară un randament istoric pe ultimul an oferit de un fond de obligaţiuni cu dobânda pe care o va plăti banca pentru un depozit cu maturitatea de peste un an. Această comparaţie este greşită şi nu favorizează, în momentul de faţă, fondurile de obligaţiuni din România. Este extrem de important de menţionat că structura pieţei fondurilor de investiţii este dominată, într-o proporţie de aproximativ 80%, de fondurile de venit fix. Pe de altă parte, îmbucurător este că o parte dintre clienţi s-au aratăt interesaţi de fondurile ce au o componentă de acţiuni.

Reporter: Dar în cazul OTP Asset Management? Ce fonduri au fost preferate de investitori şi care ar fi explicaţiile?  

Dan Popovici: Dacă până la jumătatea anului investitorii s-au orientat către fondurile având o componentă de acţiuni, în detrimentul celor de obligaţiuni, în ultimele luni vedem un apetit în creştere pentru OTP Real Estate & Construction, fond care oferă expunere pe sectorul de real-estate şi de construcţii. Se pare că investitorii se simt mai confortabil cu aceste active reale şi tangibile, mai ales datorită faptului că expunerea pe real-estate nu este regională, ci globală, oferind astfel o mare dispersie a riscului, dar şi datorită regimului de impozitare mai avantajos, de doar 5%, pentru distribuţia veniturilor încasate. Având în vedere că fondul investeşte atât în acţiuni ale companiilor de real-estate şi construcţii, cât şi în obligaţiuni emise de acestea, dar şi corelarea istorică mică dintre real-estate şi celelalte clase de active, rezultă o diversificare suplimentară faţă de un portofoliu clasic, format din acţiuni şi obligaţiuni.

Reporter: Ce factori au avut un impact pozitiv pentru fondurile de inves­tiţii în anul 2018 şi care au fost principalele obstacole?

Dan Popovici: Evoluţia pieţei swap-urilor valutare (n.r. instrumente ce permit cumpărarea unei valute în momentul încheierii tranzacţiei şi obligaţia vinderii acesteia la un termen viitor, pentru un curs la termen prestabilit) ne-a ajutat să obţinem randamente pozitive în cazul fondurilor de obligaţiuni denominate în lei. Având în vedere creşterile de dobândă la lei de pe parcursul anului 2018, OTP Asset Management România s-a poziţionat extrem de defensiv, menţinând în cazul fondurilor de obligaţiuni un nivel foarte redus al indicatorului "Modified Duration" (n.r. indicator ce arată cu cât se modifică preţul unei obligaţiuni la o creştere de 1% a ratei dobânzii). Pe de altă parte, pentru a beneficia de creşterile de dobândă la lei şi, implicit, de creşterea diferenţialului de dobândă între lei şi euro, am crescut semnificativ expunerea pe moneda euro în cazul fondurilor în lei şi am acoperit toate poziţiile valutare prin swap-uri.

 Reporter: Ce evenimente din plan intern au influenţat în 2018 piaţa noastră de capital? Dar din plan extern? 

Dan Popovici: În afara Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 114/2018, ce a determinat reacţii violente ale preţurilor acţiunilor listate la BVB, piaţa noastră de capital a fost influenţată de evoluţia inflaţiei şi, implicit, a dobânzilor, ce a avut un impact extrem de important asupra portofoliilor de obligaţiuni ale fondurilor de investiţii din România. De asemenea, nu trebuie să uităm de ratele de dobândă la depozitele bancare, care au crescut extrem de rapid în unele cazuri. În ceea ce priveşte piaţa de acţiuni locală, aceasta a fost influenţată în plan intern de politica de dividend impusă de Statul Român. Pe de altă parte, nu trebuie uitate toate discuţiile din spaţiul public referitoare la Pilonul II de Pensii.

Din punct de vedere extern, piaţa noastră a fost influenţată de evoluţia pieţelor de frontieră. Astfel, dacă ne uităm la indicele MSCI Frontier Markets, acesta a înregistrat o corecţie din maximul din luna ianuarie a anului trecut până la sfârşitul lunii mai 2018 de 15,5%. În aceeaşi perioadă, indicele BET-BK înregistra, la rândul său, o corecţie de 12,6% faţă de maximul său din ianuarie.

Reporter: Care sunt, în opinia dumneavostră, motivele pentru care fondurile de acţiuni şi cele diversificate ce cuprind o componentă de acţiuni au o pondere de numai 10% din totalul fondurilor deschise de investiţii? Cum poate fi schimbată această situaţie? 

Dan Popovici: Văd mai multe motive, dintre care aş putea enumera lipsa unui orizont de economisire/investire pe termen lung. Faptul că, din păcate, foarte puţini dintre clienţii noştri utilizează în prezent serviciile de economisire/investire automată (recurentă), că în continuare clienţilor români le este frică de volatilitate şi au un apetit de risc scăzut, sunt tot atâtea motive care au dus la o pondere covârşitoare a fondurilor de obligaţiuni în portofoliul clienţilor din ţara noastră. Un alt aspect important de menţionat este că reţelele bancare erau obişnuite să vândă depozite bancare şi cel mai uşor a fost să facă trecerea de la un depozit bancar la un fond de investiţii de venit fix. Să nu uitam că, până pe la mijlocul anului 2015 (perioadă în care erau şi cele mai mari intrări de bani în fonduri), fondurile de investiţii nu utilizau metoda de evaluare "mark to market" şi, implicit, nu aveau volatilitate. Astfel, evoluţia lor era similară cu a unui depozit bancar. Acest lucru s-a schimbat acum şi fondurile de obligaţiuni au şi ele volatilitate, dar incomparabil mai mică decât a celor de acţiuni.

Un motiv al slabei diversificări a portofoliilor investitorilor este că ne-am concentrat să vindem "Fonduri de Investiţii" către clienţi. Cred că răs­punsul corect pe termen lung este să oferim "soluţii" la nevoile şi obiectivele clienţilor şi nu doar să vindem "Fonduri de Investiţii". Trebuie să fim mai atenţi la nevoile şi problemele clienţilor şi să oferim "soluţii" în acest sens. În final, un client nu are neapărat nevoie de un anumit fond de investiţii, ci are nevoie de o soluţie de economisire pe termen lung pentru a-şi asigura obiectivele sale financiare.  Iar aceste "soluţii" pot fi reprezentate şi de portofolii diversificate de fonduri care să fie utilizate de client în cadrul unei investiţii recurente. Vânzarea unor astfel de soluţii implică un efort pe termen lung din partea administratorilor şi mai ales din partea distribuitorilor, iar legislaţia MIFID II, nu ne ajută în aces­tă privinţă, din păcate.

De asemenea, o componentă importantă în procesul de diversificare a portofoliilor clienţilor este educaţia financiară. Şi aici vorbim pe de o parte de creşterea nivelului de educaţie financiara a clienţilor, dar mai ales de creşterea nivelului de pregatire şi de cunoştinţe financiare a forţei de vânzare din cadrul reţelelor de distribuţie.

Reporter: Care este impactul pe care ar putea să-l aibă pentru industria fondurilor de investiţii lansarea pieţei de derivate în ţara noastră?

Dan Popovici: În mod evident un impact pozitiv, efect care va veni din mai multe direcţii. Pe de o parte credem că va duce la creşterea lichidităţii pieţei cu efecte benefice în privinţa managementului riscului de lichiditate, iar pe de altă parte va ajuta în mod semnificativ în procesul de management al riscului de piaţă pentru portofoliile administrate. Din punctul nos­tru de vedere, ca administrator de fonduri de investiţii, componenta de administrare a riscului este extrem de importantă. Iar piaţa de derivate poate aduce beneficii în ceea ce priveşte ris­curile administrate şi, implicit, ar putea ca, pe termen lung, să ajute la creşterea numărului de investitori.

Reporter: Care sunt ţintele pentru societatea de administrare de fonduri de investiţii pe care o conduceţi, în 2019?

Dan Popovici: Aşa cum spuneam şi mai sus, OTP Asset Management România este hotărâtă să fie mai atentă la nevoile clienţilor săi, astfel încât să găsescă soluţii în acest sens. Un prim exemplu este lansarea fondului OTP Real Estate & Construction, care distribuie trimestrial veniturile încasate din dividende şi cupoane. Acest fond imobiliar- singurul din piaţa locală - răspunde nevoii clienţilor care doresc să aibă venituri recurente similare unei chirii. Trebuie să recunoaştem că foarte mulţi români, când se gândesc la investiţii pe termen lung, se gândesc la imobiliare. Aceştia investesc într-un apartament/garsonieră în speranţa de a obţine un randament bun din chiria încasată. Exact acest lucru îl face şi OTP Real Estate & Construction, fond de investiţii sectorial care urmăreşte să îi asigure investitorului un venit trimes­trial similar cu o chirie. Şi de acum înainte vom încerca să găsim astfel de soluţii pentru clienţii nostri, care să aducă un plus de randament în condiţii de lichiditate ridicată şi risc controlat.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Statul ia 10 ? din câștig dacă creste iar dacă fondul scade cu 70? e paguba omului?

    1. Se deduce pierderea declarată din eventualele câștiguri pe următorii 7 ani.

      Somalia nu ia nimic și ai toate condițiile acolo. 

      Bine spus!

      Statul taxează câștigul. Pierderea ta e câștigul altuia, iar în 7 ani ai posibilitatea să recuperezi. Nu e obligatoriu să câștigi, nu e obligatoriu să investești, nu există investiții cu risc zero.

      Capitalismul nu e pentru bolșevici gălăgioși. 

      Capitalismul a apus cu prea mare pentru a falimenta?

      Too big to fail merge până nu mai merge. :)

      Da :)

      Spus de catre unul care priveste omul de rand (hai sa adaugam si investitorul de rand) ca pe un somalez.

      Sigur, acuma bolsevicii galagiosi fac pe capitalistii.

      Și bancherii libertarieni sunt aristocrați bolșevici.

      Bolșevicii gălăgioși din ce sunt mai pârliți și mai asistaci cu atât urlă mai tare împotriva statului.  

      Sandy Matei? Florin Bădiță? Beneficiarii Start-up Nation?

      Dap. 

      Dacă te referi la China îți dau dreptate !

    ...

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb