DAN SUCIU, BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI: "Performanţa investiţională din rezerva de aur - obiectiv secundar pentru BNR"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 martie 2019

"Performanţa investiţională din rezerva de aur - obiectiv secundar pentru BNR"

Performanţa investiţională cât mai ridicată din rezerva de aur este un obiectiv secundar pentru Banca Naţională a României (BNR), subliniază Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul unor noi precizări făcute pe tema rezervei noastre internaţionale de aur.

Reprezentantul băncii centrale menţionează: "În ultima perioadă, mai multe publicaţii au ridicat din nou semne de întrebare în legătură cu neîncasarea de dobândă pentru rezerva de aur a României, aflată la Banca Angliei. Din păcate, au fost citate doar opiniile celor care susţin acest punct de vedere, fără să fie luate în considerare documentele BNR (Raportul Anual 2017 pag. 167 -180 Evoluţia stocului de aur în perioada 1990 - 2017) sau punctele de vedere menţionate deja în această chestiune, în ciuda apelului făcut în acest sens (Paul Văleanu, "Atenţie la cifre!"; Cătălin Dumitrescu, "Adevărul despre aurul României - răspunsul unui coleg de generaţie la repetatele fantasmagorii ale lui Lucian Isar", ambele publicate pe opiniibnr.ro)".

Dan Suciu menţionază că administrarea rezervei de aur se face conform prevederilor legale în vigoare, care conferă atribuţii şi responsabilităţi clare BNR, conforme cu practicile celorlalte bănci centrale membre ale Sistemului European al băncilor centrale (art. 30 şi 31 din Legea 312/2004).

Purtătorul de cuvând al băncii centrale adaugă: "Obiectivele principale urmărite de BNR în activitatea de administrare a rezervelor internaţionale sunt siguranţa şi lichiditatea, şi nu obţinerea unor bonificaţii prin dobânzi. Aceasta este menirea rezervei internaţionale, inclusiv a rezervei de aur, care se dimensionează la un nivel adecvat pentru a consolida bonitatea financiară internaţională a României şi, pe această bază, a reduce costurile de finanţare internaţională ale ţării. Preocuparea majoră a Băncii Naţionale la nivelul activităţii de administrare a rezervelor internaţionale este, în consecinţă, practicarea unui management prudent şi eficace al rezervelor, centrat pe credibilitate şi diversificarea riscurilor bilanţiere ale instituţiei, siguranţa şi lichiditatea plasamentelor. Obţinerea unei performanţe investiţionale cât mai ridicate este un obiectiv secundar".

BNR a obţinut, în perioada ultimilor ani, profit bilanţier considerabil, prin fructificarea altor componente ale rezervei internaţionale şi nu a fost nevoită să utilizeze în acest scop rezerva de aur, a adăugat Dan Suciu. Acesta a conchis că CA al BNR a decis, în 2006, să nu mai facă astfel de operaţiuni, de vreme ce randamentele obţinute şi, ulterior, în contextul crizei internaţionale, riscurile crescute nu mai făceau posibilă îndeplinirea obiectivelor de prudenţă şi siguranţă care circumscriu activitatea de administrare.

Amintim că preşedintele PSD Liviu Dragnea şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus, în 27 februarie, un proiect care prevede repatrierea rezervei de aur a ţării, iar în străinătate să mai rămână doar 5% din toată rezerva. Acum avem 65% din aur în bănci din alte ţări.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Mult cacat mai mănâncă BNR-istii astia ! O dau la întors cu acte scrise de ei dar care dacă le contesta cineva spun ca nimeni nu are atribuții de interpretare ale actelor decât ,ceilalți mafioți (banca europeană ) care culmea cu cine dreaq sa tina !? Doar nu cu statul si poporul roman !? Trebuie înlăturați BNR-istii de la BNR in frunte cu Isarescu si puși dreaq acolo câțiva care sa tina cu noi ca popor !

    1. trolul urla disperarea in tine ca esti un zero, pardon minus pe planeta noastra.

    sustine ca BNR isi bate joc de rezervele internationale ale tarii, nu numai de rezerva de aur.

    Cum combateti acesta, cred, mare magarie? Ca daca nu le dati la cap, va biruie infractorii. 

    Este de interes sa ne aratati cum BNR a reusit sa ajunga la actualele rezerve internationale de la aproape rezerve 0 in anul 2000. Poate ca invata ceva si infractoriisi vor ajunge si ei sa faca rezerve in loc de deficite.

    Sa ne povestiti pe scurt, ca nu prea avem cind sa citim documentatele si complexele rapoarte ale BNR. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb