Omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat, ieri, de Curtea de Apel Bucureşti (CAB), la zece ani de închisoare cu executare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), ce vizează fapte de corupţie, decizia fiind definitivă şi executorie, magnatul fiind dus la Penitenciarul Rahova, unde va sta în carantină timp de 21 de zile, urmând ca, în maximum o lună, Administraţia Penitenciarelor să îi stabilească regimul de detenţie, ţinând cont de vârsta deţinutului, starea de sănătate şi antecedentele penale. De asemenea, Administraţia Penitenciarelor va stabili, până la sfârşitul perioadei de carantină, locul în care Voiculescu va executa pedeapsa.
Noul Cod Penal stipulează că un condamnat în vârstă de cel puţin 60 de ani poate fi eliberat condiţionat după ce execută o treime din pedeapsă, de această prevedere beneficiind Dan Voiculescu (67 de ani) şi Gheorghe Mencinicopschi, directorul general al ICA (65 de ani), care a primit 8 ani de închisoare.
Aceeaşi pedeapsă a fost pronunţată în cazul lui Corneliu Popa (fostul şef al Agenţiei Domeniilor Statului - ADS).
Fostul ministru al Comunicaţiilor (1996-1999) Sorin Pantiş a fost condamnat la 7 ani de închisoare.
Câte 6 ani de închisoare, tot cu executare, au primit Vlad Săvulescu (fost director al Direcţiei Privatizare-Concesionare din ADS), Jean-Cătălin Sandu (administrator, între 2002 şi 2005, al SC Benefica SA, firmă din grupul Grivco).
Instanţa a pronunţat o pedeapsă de 5 ani cu executare pentru Flavius Adrian Pop (fost membru în Consiliul de Administraţie al ICA).
Constantin Baciu (fost reprezentant al Ministerului Agriculturii în Adunarea Generală a Acţionarilor ICA) a fost condamnat la 4 ani cu suspendare, la fel ca Gheorghe Sin (membru în AGA ICA).
Foştii cenzori la ICA inculpaţi în dosar, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene, au primit pedepse de câte 3 ani cu suspendare.
Curtea de Apel a dispus confiscarea terenului şi a imobilului Grivco, a clădirilor unde funcţionează posturile de televiziune din trustul Intact, precum şi a sumei de 5,8 milioane de lei (câte 2,9 milioane lei de la fiecare fiică a lui Dan Voiculescu), reprezentând acţiunile deţinute la ICA de fondatorul Intact şi donate, ulterior, Cameliei şi Corinei Voiculescu. Totodată, magnatul nu mai are voie să deţină firme în ţară şi în străinătate. Astfel, CAB "interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exerciţiul drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a fi director/împuternicit/asociat/administrator/beneficiar real al unor societăţi comerciale sau împuternicit al acestora, în ţară sau în străinătate pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei principale", se arată în minuta şedinţei de ieri a Curţii.
Urmarirea penală pentru dosarul ICA, în care Dan Voiculescu este acuzat că a cumpărat 3,6 hectare de teren şi un hectar de construcţii în Băneasa la un preţ de 75 de ori mai mic decat cel real, s-a dispus la data de 24 septembrie 2008, data trimiterii în judecată fiind 4 decembrie 2008. În acelaşi dosar, au fost cercetare 27 de persoane, dintre care numai 13 au fost trimise în judecată. Între timp, unul dintre inculpaţi, Gheorghe Marian Domnişoru (expert în Serviciul de Privatizare al ADS), a decedat în 2011. Dosarul a avut 45 de amânări.
Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Voiculescu la 5 ani de închisoare, cu executare, pentru spălare de bani, decizia fiind atacată la Curtea de Apel. Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC "Bioprod" SA Bucureşti.
Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina acestuia infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată. În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC "Benefica" Bucureşti (firma din grupul Grivco), Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.
De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
• Intact Media, despre sentinţă: "Un abuz intolerabil, o încercare de intimidare"
Conducerea şi angajaţii Intact Media Group (IMG) au luat act "cu dezaprobare" de hotărârea instanţei privind procesul în care este implicat fondatorului trustului şi consideră că este vorba de un abuz intolerabil într-un stat de drept, se arată în poziţia oficială publicată pe site-ul Antena3.ro.
"Această măsură reprezintă o încercare vădită de intimidare a celui mai puternic post de ştiri din România, Antena 3, parte a Grupului Intact. Antena 3 este singura televiziune care a prezentat, într-un an cu puternică miză electorală, dovezi incontestabile privind corupţia la cel mai înalt nivel, culminând cu expunerea probelor care dovedesc mita oferită fratelui preşedintelui Băsescu. În urma difuzării acestor filme, Mircea Băsescu a fost arestat, iar procesul lui Dan Voiculescu accelerat şi finalizat prin abuz. În ciuda tututor presiunilor exercitate până acum, jurnaliştii acestui Grup vor continua să-şi facă meseria cu profesionalism", precizează sursa menţionată.
La rândul său, Camelia Voiculescu, acţionar şi preşedinte IMG, a declarat, în documentul citat: "Ceea ce s-a întâmplat astăzi (ieri - n.r.) sfidează nu doar practicile justiţiei într-o ţară democratică, parte a Uniunii Europene, ci chiar principiile statului de drept, atât de invocat tocmai de către cei care nesocotesc legea. Astăzi (ieri - n.r.), printr-o încălcare flagrantă a drepturilor la un proces corect, tatăl meu plăteşte pentru ca presa să nu fie monocoloră în România. Pentru curaj. Combaterea constantă a unui un regim care a confiscat voturile a 7,4 milioane de români, regim care a umilit şi nedreptăţit o mulţime de oameni, nu poate fi însă oprită prin acest abuz samavolnic. Jurnaliştii acestui Grup, pe care tatăl meu l-a fondat acum mai bine de douăzeci de ani şi care a devenit cea mai puternică platformă de media din România, vor continua să rostească adevăruri despre un sistem care vrea să confişte demnitatea. Puterea acestui Grup a fost construită cu girul de încredere al publicului, care ne-a onorat şi ne-a confirmat misiunea noastră jurnalistică. Milioane de oameni au putut urmări, prin anchetele jurnalistice ale Antenei 3, cum legea este încălcată de oamenii legii, cum libertatea este vândută, devenind martori ai creării unui sistem închis, care calcă în picioare drepturi şi libertăţi elementare. (...) Vă încredinţez că tatăl meu nu a comis nicio faptă reprobabilă. A luptat, cu demnitate, curaj şi onoare împotriva unui regim care aminteşte din ce în ce mai tare de vremuri considerate trecute. Sunt foarte mândră de el!"
• Ponta: "Antena 3 va fi aici mulţi ani de acum înainte"
Premierul Victor Ponta a scris, ieri după-amiază, pe pagina personală de Facebook, că va sprijini jurnaliştii posturilor de televiziune Antena 3 şi Antena 1, precizând că, "mulţi ani de acum înainte", "Antena 3 va fi aici", făcând aluzie la întrebarea adresată presei de Traian Băsescu (pe atunci suspendat), în seara zilei de 29 iulie 2012, când a aflat rezultatul referendumului de demitere.
"Am luat act de decizia Curţii de Apel Bucureşti. Nu comentez sentinţe în cauze penale, dar vreau să asigur pe toată lumea că, atât timp cât voi fi lider politic şi cetăţean al României, sunt obligat să fac tot ce stă în puterile mele pentru ca jurnaliştii Antena 3 / Antena 1 şi toţi jurnaliştii din ţara noastră, indiferent de politica lor editorială, să-şi poată desfăşura activitatea conform dreptului constituţional la liberă exprimare şi independenţa presei. Sunt convins că, dincolo de momentele dramatice prin care trec familiile celor condamnaţi, o ţară liberă poate exista doar dacă există şi o presă liberă. Alături de milioane de alţi români doresc şi cred că mulţi ani de acum înainte < Antena 3 va fi aici >!", este mesajul prim-ministrului.
• Voiculescu, înainte de sentinţă: "Am mâncat varză cu cârnaţi, am băut vin, m-am uitat la Gâdea"
Ieri dimineaţă, Dan Voiculescu declara, la IPJ Ilfov (unde trebuia să se prezinte regulat, conform controlului judiciar dispus în alt dosar, în care este acuzat că ar fi şantajat oameni de afaceri), că joi seară a mâncat varză cu cârnaţi, a băut vin, a privit emisiunea realizatorului Antena 3 Mihai Gâdea şi a dormit bine.
Dan Voiculescu a spus, răspunzând, unei întrebări, că joi seară a stat cu familia, a băut "un pahar, două sau trei chiar de vin alb", a mâncat o varză călită "extraordinară" cu cârnaţi olteneşti, s-a uitat la emisiunea lui Mihai Gâdea iar pe la ora 23:30 - 24:00 s-a culcat.
"De dormit, am dormit bine. Şi faptul că am dormit bine e dovada faptului că nu sunt stresat, în sensul de speriat", a mai spus Voiculescu.
• "Până la 34 de ani am avut WC în curte, la penitenciar nu are cum să fie mai rău"
Tot la IPJ Ilfov, Voiculescu a afirmat că, până la 34 de ani, a trăit cu soţia şi cu doi copii în condiţii rele, cu WC în curte, iar la penitenciar nu are cum să fie mai rău decât atât.
Întrebat cum se simte, în perspectiva sentinţei care urma să fie pronunţată ieri în dosarul ICA, Voiculescu a povestit că a trăit cu soţia sa şi cu doi copii, până la 34 de ani, într-o singură cameră, având WC în curte.
"Vă daţi seama cum era iarna?", s-a întrebat retoric magnatul, adăugând că, din câte ştie, la penitenciar WC-ul se află înăuntrul clădirii.
"La penitenciar, nu are cum să fie mai rău", a spus, menţionând că regretă că alţi oameni "nevinovaţi" au de suferit alături de el şi opinând că este "trist" faptul că unii se bucură de suferinţa sa.
"Eu mi-am asumat o luptă, mi-am asumat-o cu demnitate, cu onoare, cu mult curaj, că nu e uşor să te lupţi cu preşedintele statului tău, care are pârghii nenumărate şi are o forţă care nu se poate compara cu forţa unui cetăţean în fond, chiar dacă am avut disputa politică cu el legată de suspendarea din 2007 şi tot ce-a urmat", a mai afirmat Voiculescu.
Pe 28 februarie 2007, Parlamentul a aprobat înfiinţarea unei comisiei de anchetă privind suspendarea lui Traian Băsescu, preşedintele comisiei fiind ales liderul senatorilor PC, Dan Voiculescu. În 4 decembrie 2008, Voiculescu şi ceilalţi 12 inculpaţi au fost trimişi în judecată în dosarul soluţionat ieri cu sentinţe definitive.
1. fără titlu
(mesaj trimis de eu în data de 09.08.2014, 12:55)
sustin antena3
2. O sansa deosebita pentru media
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 09.08.2014, 21:51)
Avem de a face cu un caz foarte, foarte complex, caruia presa - spre slava ei - ar trebui sa-i acorde o atentie deosebita, analizindu-l sub toate aspectele.