Dan Zaharescu, Directorul Executiv al ARPIM: "Este nevoie de regândirea modului în care funcţionează sistemul de sănătate"

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 25 mai

Dan Zaharescu, Directorul Executiv al ARPIM: "Este nevoie de regândirea modului în care funcţionează sistemul de sănătate"

Media alocării din PIB pentru sănătate în Uniunea Europeană depăşeşte 9%; în ţara noastră este de 4,5%, conform reprezentantului ARPIM

Ţara noastră are nevoie de o regândire a modului în care funcţionează sistemul de sănătate, a afirmat astăzi Dan Zaharescu, Directorul Executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), în cadrul unei conferinţe organizată la Sinaia de Consiliul Concurenţei.

Dan Zaharescu a spus: "Sistemul de asigurari de sănătate împlineşte 25 de ani, dar modul său de funcţionare şi organizare este complet diferit astăzi faţă de cum a fost gândit în urmă cu 25 de ani. Atunci ideea era să se dezvolte un sistem cu mai multe case de asigurări de sănătate care să intre în competiţie una cu alta, contribuţiile pe care le plăteau angajaţii şi angajatorii erau în jurul a 7% fiecare, deci 14%, iar banii mergeau direct la casa de asigurări de sănătate. Or, pe parcursul anilor s-au schimbat în mod dramatic anumite aspecte. În primul rând s-a redus contribuţia angajatului şi a angajatorului şi s-a ajuns la 10%, ceea ce este total insuficient. Apoi, statul a decis scutirea de la plata acestor contribuţii pentru anumite categorii de populaţie, astfel încât astăzi avem numai şase milioane de contribuitori şi 19 milioane de persoane care să beneficieze de serviciile de asigurare".

Directorul Executiv al ARPIM a adăugat: "În modelul gândit iniţial acum 25 de ani, casele de asigurări de sănătate încasau banii şi îi administrau. Dar, din clipa în care banii merg la bugetul naţional şi sunt redistribuiţi prin intermediul ministerului de finanţe, practic casele de asigurări de sănătate au pierdut controlul asupra acelor bani. În acest moment, lucurile nu mai funcţinează corect şi este nevoie de o regândire a modului în care funcţionează sistemul de sănătate".

Conform reprezentantului Asociaţiei, în prezent, sistemul de asigurări de sănătate nu are cum să acopere nevoile populaţiei, în special în perspectiva dinamicii sociale, în condiţiile în care este evident că populaţia va îmbătrâni într-un ritm accelerat în următorii ani.

"Există tot mai puţină populaţie tânără, există tendinţa de migraţie a medicilor şi a personalului din sistemul sanitar; lucrurile sunt într-un dezechilibru masiv, care trebuie stabilizat la un moment dat. Este nevoie de mai mulţi bani în sistem (...). Media alocării din PIB pentru sănătate în Uniunea Europeană depăşeşte 9%, în vreme ce în România este la 4,5%. În urmă cu 20 de ani, România aloca în jurul a 2,7% - 2,8 % din PIB, faţă de o medie europeană de 6% (...). Trebuie să ne apropiem cât mai mult de media Uniunii Europene", a spus Dan Zaharescu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sunt persoana singura in locuință,,în vârstă de peste 65 de ani,fără aparținători și fara rude pe o rază sub 250 km.de domiciliu.

    În primăvara lui 2024 boala artrozica m-a îngenuncheat,la propriu.In mai multe rânduri am ajuns,cu sau fara ambulanța,cu crunte dureri și blocaje ale articulațiilor,la secțiile de urgență de la spitale municip.si județean,unde am fost asistat,investigat,ori ignorat,în funcție și de calit.umana a personalului.Cumulat am petrecut circa 16 zile in spital,doar în saloanele atribuite secțiilor UPU.Ptr.internare în secțiile de reumatologie ori BFT (balneo-fizio-terapie) pat liber urma să obțin (la data solicitării 1-10 apr.2024) astfel: a) spital județean,după data de 20 iulie a.c.; 

    b) spital municip.al localit de domiciliu,pe data de 23 sept.2024,! ! !(program scrisă cu parafa medicului).Durerile si inflamațiile persista in continuare.Sunt un infirm in cârje donate de pers.private,ignorat sistematic și de DASPC municip.si AJPIS.(se refuza,de peste 40 de zile,până și ridicarea receptorului telef.! ! ! Probe :istoricul apelurilor din  

    smartphone.pe ultimele 3 luni.Astfel de specimene parazitează instituțiile bugetare ! Aceștia ignora cu inconștiență că avem circa 600 km.de graniță cu Ucraina !) 

    Cât despre spitale...,în cele 16 zile internat la urgenta,n-am primit nici o firmitura de pâine,chiar daca eram purtat/trimis de la un spital la altul consecutiv. 

    1. Este o tragedie experiența dumneavoastră, dar nu deznădăjduiți. Nu căutați ajutorul la oameni, ci la Medicul Suprem, Domnul Iisus Hristos, iar pe baza rănilor Sale suntem vindecați.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb