Danemarca, Finlanda şi Suedia - în recesiune

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 martie 2009

Economiile nord-europene sunt grav afectate de scăderea exporturilor.

Economiile nord-europene sunt grav afectate de scăderea exporturilor.

Danemarca, Finlanda şi Suedia au intrat în recesiune la finele lui 2008, după două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut, au anunţat, vineri, Birourile de statistică ale celor trei ţări.

Economia daneză a scăzut cu 2% în ultimul trimestru din 2008, comparativ cu trimestrul al treilea, când declinul a fost de 0,8 procente. În ritm anual, PIB-ul Danemarcei a înregistrat o scădere de 3,9% în trimestrul al patrulea din 2008.

Biroul danez de Statistică a anunţat: "Investiţiile şi consumul privat s-au redus în mod clar în ultimul trimestru din 2008, iar cheltuielile publice au înregistrat doar o creştere uşoară. Perioada analizată a fost influenţată, de asemenea, de scăderea semnificativă a importurilor şi exporturilor".

În cazul Finlandei, economia a scăzut cu 1,3% în trimestrul al patrulea din 2008, comparativ cu trimestrul al treilea, când a înregistrat un declin de 0,3%. Declinul este cel mai puternic din ultimii 17 ani şi are la bază cererea slabă pentru exporturile finlandeze, care a generat şi scăderea producţiei industriale. Cifrele referitoare la evoluţia activităţii economice în trimestrul al treilea au fost revizuite în scădere, la minus 0,3%, Biroul de statistică anunţând anterior o creştere de 0,1%. În ritm anual, scăderea economiei finlandeze a fost de 2,4% în ultimul trimestru.

Anul trecut, Finlanda a înregistrat o expansiune economică de 0,9%, cel mai slab ritm de creştere de după 1993, comparativ cu o expansiune de 4,2 procente în 2007.

Economia Suedei a scăzut cu 4,9% în ultimele trei luni din 2008, în ritm anual, consemnând astfel cel mai puternic declin din ultimii 14 ani. Evoluţia negativă a fost urmarea scăderii exporturilor, în contextul crizei economice mondiale.

În trimestrul al treilea din 2008, economia Suediei a scăzut cu 0,1%, iar analiştii aşteptau un declin anual de 2,1% pentru ultimul trimestru. Faţă de trimestrul al treilea, scăderea a fost de 2,4%, potrivit cifrelor ajustate.

Economia Suediei este mai vulnerabilă decât a altor state la încetinirea economică, în contextul în care exporturile aduc aproximativ jumătate din PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb