Ministrul de externe danez, Lars Lokke Rasmussen, i-a răspuns preşedintelui american Donald Trump că nu poate 'anexa' pur şi simplu Groenlanda, teritoriu autonom danez, şi că un astfel de demers ar constitui o încălcare a dreptului internaţional, informează AFP.
'Nu se poate anexa o ţară aliată sau orice altă ţară, acest lucru ar contraveni dreptului internaţional. Este clar', a declarat Rassmusen la Copenhaga.
'Fie că este vorba despre tratatul NATO, de Carta Naţiunilor Unite sau de dreptul internaţional, Groenlanda nu este deschisă anexării', a declarat Rasmussen în faţa presei.
Întrebat despre dorinţa sa de a anexa imensa insulă arctică la SUA, Donald Trump a răspuns joi, în prezenţa secretarului general al NATO, Mark Rutte, că el crede că 'aceasta se va întâmpla'.
Rutte a răspuns că nu este responsabilitatea lui să ia parte la discuţiile dacă Groenlanda devine sau nu parte a Statelor Unite, declaraţii pe care Rasmussen le-a relativizat, scrie EFE.
'Nu avem nicio îndoială cu privire la sprijinul pe care îl avem în Europa. La începutul lunii februarie a avut loc o întâlnire informală a liderilor de guvern şi de stat în care s-a transmis un semnal foarte clar', a declarat Rasmussen, pentru a evidenţia sprijinul european pentru Danemarca în faţa ameninţărilor din partea lui Trump, care a lăsat să se înţeleagă că ar putea folosi forţa sau sancţiunile împotriva Copenhagăi.
În schimb, premierul interimar al Groenlandei - al cărui partid a fost învins la alegerile legislative locale de marţi - a anunţat că îi va reuni 'cât de repede posibil' pe liderii partidelor.
'De data aceasta, trebuie să-l respingem mai ferm pe Trump. Nu trebuie să continue să fim trataţi fără respect', a afirmat pe Facebook Mute Egede.
Locuitorii Groenlandei au adus la putere un partid de centru-dreapta, Democraţii, favorabil independenţei faţă de Danemarca, dar nu anexării la SUA.
'Nu văd niciun indiciu în alegerile groenlandeze că oamenii vor să părăsească Regatul (Danemarcei) pentru a deveni americani', a declarat Lokke Rasmussen.
În insula arctică, Jens-Frederik Nielsen, câştigătorul alegerilor legislative şi probabil viitorul şef al guvernului groenlandez, a calificat drept 'deplasate' afirmaţiile lui Donald Trump.
'Declaraţiile lui Trump din SUA sunt deplasate şi arată încă o dată că noi trebuie să rămânem uniţi în astfel de situaţii', a comentat el pe Facebook.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.03.2025, 15:02)
Groenlanda, Panama... Canada (!!!)! Ce mai urmeaza? America toata, Europa intreaga?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.03.2025, 16:44)
Nu stiu daca chiar toata Europa. Dar ouale daneze foarte probabil.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.03.2025, 17:44)
Nu înțeleg la ce rațiuni de securitate face aluzie Trump.in cadrul NATO sau prin acorduri cu Danemarca poate plasa ce instalații dorește.
Dar anexarea formala e o nebunie ce tine de gândirea unui nene de 78 ani, care va genera o ură vs orice produs made in Usa n lumea civilizată.
Daca continua așa, anumiți factori de decizie din serviciile americane (chiar republicani că gândire) îl vor considera detrimental și ..asta e.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.03.2025, 17:49)
Prima data am crezut că e o chestie retorica, de negociere etc., dar văd că nenea insistă să abuzeze orice interlocutor.
Fie Danemarca, fie Canada (cu care balanta comerciala era destul de echilibrata), Iordania (un vechi și fidel aliat căreia vrea sa ii bage pe gat mil de palestinieni, care vor deveni majoritari în..Iordania) etc etc
Președintele Braziliei i a spus franc după scena cu Zelensky, că a fost ales președinte al SUA , nu Impărat al Lumii
Poate nu trebuie sa maindibuim vreo subtilitate, poate e pur și simplu patologia vârstei
Nasol