DANIEL ZAMFIR: "ROBOR este manipulat de bănci"

V.D.
Bănci-Asigurări / 20 ianuarie 2019

Daniel Zamfir

Daniel Zamfir

Actualizare 12:30 Dan Suciu, BNR: "Senatorul Zamfir nu face decât să creeze confuzii"

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a precizat, pentru BURSA, că nu a înţeles mare lucru din ce a spus senatorul Daniel Zamfir şi că acesta nu face decât să creeze confuzii şi neclarităţi.

Dan Suciu a afirma: "Recunosc că nu am înţeles mare lucru din ce spune domnul Zamfir. Un lung şir de confuzii si neclarităţi. Piaţa funcţionează de mai bine de 10 ani şi brusc descoperă dânsul nu ştiu ce manipulări din 2008 pe care Consliul le-a clasat? Dacă ar fi urmărit conferinţe de presă şi rapoartele BNR de mai de mult, poate ar fi înţeles ce rol are şi care este legătura între inflaţie, dobânda BNR si dobânzile celelalte care sunt evident influneţate de deciziile Băncii. Domnul Zamfir nu cunoaşte legile economiei de piaţă si nici cele ale BNR dacă vine cu asemena poveşti. E foarte grav că dânsul nu cunoaşte atribuţiile BNR legate de politica monetară şi care sunt instrumentele BNR. Se autodescalifică. Nu face decât sa creeze confuzie. Probabil ăsta e rolul dânsului. Dacă doreşte sa afle mai multe sa se adrese ACI (n.r. Asociaţia Pieţelor Financiare) care funcţionează ca şi piaţă financiară după regulamente atestate internaţional".

--------

Senatorul Daniel Zamfir a acuzat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, manipularea ROBOR de către bănci, cu ştiinţa şi implicarea BNR.

Daniel Zamfir spune că BNR nu intervine decât după propria agendă, iar indicele ROBOR, după care se calculează ratele a milioane de români, este ridicat artificial.

Daniel Zamfir a afirmat: "Sunt trucate, cu ştiinţa şi implicarea BNR. Voi demara audieri la Comisia economică a Senatului. Vor fi invitaţi să prezinte explicaţii guvernatorul BNR şi alţi factori implicaţi. Vreau să cer BNR ca de mâine să oprească acest mecanism prin care ROBOR este calculat astăzi, mecanism care umflă artificial ratele românilor. Documentele le voi prezenta în totalitate la Comisie. Această investigaţie pornită de Consiliul Concurenţei este muşamalizată de mulţi ani. A început în 2008, s-a terminat în 2011, însă s-a terminat fără o rezoluţie. Faptele nu au fost sancţionate şi nici nu a fost clasată, ci pur şi simplu muşamalizată şi ţinută la sertar. Dacă DIICOT consideră că sunt fapte de competenţa sa, poate găsi aceste documente. Eu fac acest demers în interes public" .

Daniel Zamfir a continuat: "ROBOR ar trebui calculat în funcţei de tranzacţiile dintre bănci. Veţi vedea diferenţele mari între indicele rezultat din tranzacţii şi cel din cotaţii. Astăzi ROBOR se calculează în felul următor: zece bănci sunt alese, timp de 15 minute băncile stabilesc o cotaţie la care se împrumută, după cele 15 minute încetează procedura de fixing. În acea perioadă cotează într-un fel, cu o dobândă mai mare, când se tranzacţionează dobânda este mult mai mică. De aceea cer BNR să pună capăt acestei practici, BNR să stabilească ROBOR calculat în funcţie de tranzacţiile care se fac, aia este valoarea reală, nu în funcţie de cotaţii. Sunt bănci care intenţionat cotează la valori foarte mari şi nu tranzacţionează, doar să ridice acest indice ROBOR" .

Opinia Cititorului ( 61 )

  1. Pentru oricare roman cu ceva logica si matematica,e clar ca roborul ,cursul valutar si inflatia sunt excrocherii bancare ,girate de BNR..Vinovat PSD-ul care-l tine in functie de 30 de ani pe ISARESCU!

    1. Psd a pornit o vânatoare de vrajitoare pt a gasi tapi ispasitori! Este evident declinul economic in care se aflä tara! Schimbarea guvernatorului nu v-a rezolva problemele cauzate de politicile eronate pe care le aplicä mafia psd! Dimpotrivä,ei vor sa controleze toate institutiile statului!

      Asupra modului de stabilire ROBOR pot plana suspiciuni(au mai fost acuzatii de manipulare si la LIBOR etc.); in schimb sa spui ca inflatia si cursul valutar sunt escrocherii bancare trebuie sa fii cel putin analfabet economic.Mai citeste economie si finante ca sa intelegi despre ce e vorba.Si un curs de limba romana n-ar strica ("excroc").

      De ce vrea PSD sa preia controlul BNR? Pentru ca BNR este principala frana si piedica in calea dorintei guvernului de a se imprumuta suplimentar, cat are el chef. De aia...

      Zamfir are dreptate. Hai ca BNR este cea care manipuleaza impreuna cu marile banci cursul si niuvelul Robor.

      Prima data 1.1) trebuie sa mearga la un curs de economie...si de abia apoi sa citeasca....Dar dupa cum vad nici atunci nu o sa inteleaga.....

      Dan Suciu? E cam bătrân, nu cred că-i în stare să-și mai reducă din confuzie. Vezi la Isărescu ce vocabular de 4 cuvinte are și era traducător. Cu vârsta neuronii mor sau cum ziceți voi, la Securitate, neuronii moare, pentru că e unul singur.

      ROBOR e manipulat de INFLATIE care la randul ei este manipulata de GUVERN

      CORECT!

      Te pricepi la economie... nota 2. Stai jos

      Te pricepi la economie... nota 2. Stai jos

    Daca, acum, ROBOR se calculeaza dupa cum zice DZ, propunerea mi se pare corecta. Dar de ce BNR a tolerat modul actual de calcul? Cum vor fi recompensati afectatii de dobanzi incorect umflate?

    1. .. de ce BNR a tolerat?....pentru ca este complice..

      Alo, domnule Dragnea! iata statul paralel!. Aici nu mai sunteti specialisti, nu va mai intereseaza?. 

      De ce psd nu incepe procedurile necesare pt aderarea la euro cat mai repede posibil? Pt cä nu vor,ei nu au disciplina bugetarä in sange! Psd creazä deficite mari,economia se dezvoltä prin consum si sugrumä sectorul privat cu taxe si impozite! De asta avem inflatie mare,dobânzi mari si leu care scade în continuu!

      Mama voasträ de hoti! De unde si pânä unde e penalul dragnea "domn"?

      De unde și până unde toți tovarășii securiști au ajuns de dreapta?

      Serviciile secrete lucreazä si vor continua sä lucreze pt majoritatea populatiei tärii! Sunt platiti de populatie pt a apära interesele populatiei de pericole sociale precum este CLANUL MAFIOT PSD! Viermilor!

      Securitatea a înfometat populația în anii '80 pentru îmbogățirea slugoilor securiști care vindeau toate produsele românești la preț de nimic.

      SRI a monitorizat tot raptul din ultimii 30 de ani, lupta anticorupție culminând cu aducerea la București a babei de la Rădăuți. 

      Serviciile secrete din România au cele mai mari bugete din UE și lucrează în detrimentul populației, dintotdeauna!!!

      MAFIA SECURISTĂ A FURAT ROMÂNIA!!! 

      In 2018, leul a scazut cu doar 0,09% fata de euro (4,6639 fata de 4,6597). Probabil, in 2019, BNR va permite, o volatilitate mai mare, de cca. 2%, fiindca s-a atenuat ritmul de crestere a inflatiei, pe care o va dori intre 2,5-3% cu ajutorul devalorizarii. Totodata, un leu mai slab va incuraja exporturile, deci si productia, inhiband cresterea importurilor. Mecanismul este aplicat de majoritatea tarilor care au moneda proprie si pot beneficia de aceasta supapa pentru ajustarea presiunilor negative din economie. Romania, desi bogata in resurse, are o economie inca slab dezvoltata si inca putin competitiva. De ce oare cehii, ungurii si polonezii, cu economii mai dezvoltate si mai competitive, amana aderarea la euro? Adoptand acum euro se pierde avantajul manevrarii supapei asa ca... mai incet cu pianul pe scari!

      Ungurii, cehii și polonezii nu au bănci centrale care să lucreze direct cu cartelul bancar cu capital străin împotriva propriilor cetățeni.

      Serviciile secrete în frunte cu BNR au falimentat băncile românești. Guvernarea CDR a pus cruce băncilor importante cu capital românesc. Așa-zisa dreaptă românească, în fapt, mafia securistă a furat de-a rupt în România.

    Dan Suciu a afirma: "Recunosc că nu am înţeles mare lucru din ce spune domnul Zamfir. Un lung şir de confuzii si neclarităţi. Piaţa funcţionează de mai bine de 10 ani.....

    Nu vrei sa intelegi ca piaţa funcţionează de mai bine de 10 ani, dar functioneaza prost..... Asa, ca nu o mai suci. 

    1. Dan Suciu vorbeste conform celui care il plateste (BNR).

      Pietele bancare in Romania au cunoscut o multime de perioade de fracturi induse de BNR prin controlul dobanzilor si al masei monetare, prin '' telefoanele'' speciale adresate personal de Manole-Isarescu sefilor de la trezoreriile bancilor (sub amenintarea unor vizite speciale din partea lui CInteza cu controlul BNR) , etc...  

      AM RUGAMINTEA CA TOTI SA OBSERVE CUM DUPA CE ISARESCU A INCEPUT SA FIE CHEMAT LA PARLAMENT PENTRU AUDIERI .... IMEDIAT ROBOR 3M A SARIT DE LA 0.68% LA 3.36% IN 9 LUNI DE ZILE. E modalitatea speciala a lui Manole-Isarescu de a comunica: " Nu ma deranjati ca dau foc persoanelor cu credite si companilor cu credite si va dau jos de la putere , politicienilor ... eu, Isarescu , am puterea , nu voi! " Asta inseamna mesajul cu variatia dobanzilor sau variatia euro-ron ....  

      Eu il sustin pe d-nul Zamfir si sper sa reuseasca! Intamplarea face sa fi lucrat si eu in banci ... stiu perfect cum se poate urca dobanda in piata live, reala, atunci cand se introduc succesiv quote-uri bid/ask (cotatii nete de ofertare de vanzarea sau cumparare) care nu sunt executate ci doar sunt introduse si apoi retrase , urmand sa fie apoi reintroduse mai sus ca valoare (ca dobanda). Sau daca sunt executate, volumele sunt infime ca sa fie permisa " curbarea" pietei dobanzilor (robid/robor).  

      ANPC e cumparat si tace... dar primele 10 banci , intr-adevar , cu voie de la BNR trag de robor 3m unde vrea muschiul lor.... si BNR sustine acest fapt - CA INSTRUMENT AGRESIV DE PRESIUNE LA ADRESA POLITICIENILOR SI SOCIETATII . 

      Si eu am credit de casa.  

      Chiar nu mi-a placut sa imi creasca rata cu 55% in 9 luni. A fost dureros. Isarescu si ai lui trebuie zburati de la BNR pentru gluma asta amara cu robor 3m.  

      ......Am inteles ...matale ai credit ...Cand ROBOR a fost mic...a fost OK. ..acum te inteleg. Deci remarcile matale sunt subiective.

      Toți săracii iau credite când dobânzile sunt la minim, de asta bancherii îi căpușează cel mai bine. :)))

      In 2015-2017 ROBOR a fost mic (a atins chiar si 0,68%) fiindca si inflatia a fost f. mica, chiar negativa la un moment dat. Fenomenul s-a datorat actiunii simultane a cel putin 3 cauze:

      1.Relaxarea fiscala cu scaderea TVA de la 24 la 19%, in 2 etape, si de la 24 la 9% pentru produse alimentare. 

      2.Scaderea accentuata a pretului la barilul de petrol de la 114$ in iulie 2014 la 28$ in februarie 2016. 

      3.BCE a inceput sa printeze si sa inunde piata cu euro la dobanzi f.mici. 

      Aceste 3 cauze, si probabil si altele, au actionat concomitent si cred ca se intampla " O data-n viata". Nu inteleg de ce economistii, consultantii si jurnalistii cu profil economic-financiar (de la politicieni n-am asteptari) nu explica aceste fenomene si, pe sticla si nu numai, doar bat apa-n piua.

      PS: Credit n-am avut, nu am si dac-as lua as opta pentru cel cu dobanda fixa, neafectat de ...ROBOR.  

    aderarea la moneda euro ar rezolva toate problemele si controversele.

    1. ...Ca sa apara probleme si controverse cu mult mai grave.

      Cea mai mare problemä esti,sustinator împutit al infractorului dragnea!

      Împuțiți sunt ciobanii Securității.

      nu tocmai, atunci am importa probleme a caror rezolvare nu ar mai fi in mana noastra.

      Adoptarea euro e valoroasa pentru noi doar din perspectiva ERM-2 (perioada de 2 ani de stabilitate a indicatorilor inaintea aderarii efective) dar euro in sine NU E DE ADOPTAT DE CATRE ROMANIA! Pentru binele nostru zic asta.

      Sa ne mentinem in forma prin exercitiul ERM-2 timp de 2 ani e FOARTE OK pt economie , dar nu ar trebui sa ajungem sa si finalizam adoptarea euro.  

      si grecia a aderat la euro cu date statistice falsificate si stim unde a ajuns, nici in cipru situatia nu a fost mai grozava, iar italia si altele sunt la rand ... in zona euro n-ai ce cauta fara o economie solida, no crestem prin consum iar cand o sa ne vedem in zona euro o sa consumam si mai mult pana explodam ca grecii

      Aderarea la euro este beneficä pt populatie si pt economia tarii! Cei care nu vor sunt politicienii,mai ales psdistii,pt cä ei nu vor disciplina bugetarä!

    BNR a făcut multe greșeli și continuă să facă. Una dintre ele este modul în care gestionează calculul ROBoR. De ce îl publică, ei de ce îl gestionează ei? De treabă au ei cu robotul? in Londra liborul este gestionat de o companie privata ICE, nu este gestionat de banca Angliei. De ce? Pentru că în altfel banca Angliei ar fi fost atacata pe modul de calcul. Așa... E o firma privata, va intelegeti cu ea...de ce a făcut lucru acesta BNR? De ce nu renunță la ROBoR? A.... Vor să aibă și ei putere cît mai mare, inusiv pe bănci.... Nu este in regula...

    1. BNR trebuie să facă 2 lucruri: stabilitate preturi și stabilitate bănci... Nu altele: ROBoR, piața valutară, manipulare cursuri, dobanzi...etc...

      Euribor se calculează de către EMMI - un institut international non profit cu sediul în Belgia, mă întreb și eu - de ce ține neapărat BNR sa publice ei ROBoRUL? Ce ascund?

      Guvernatorul bnr este pus in functia aceasta de parlamentul României,in care psd+aliatii sai au avut si au majoritate parlamentarä!

      Guvernatorul BNR are 28 de ani în funcție pentru că n-are nicio urmă de obraz, ca orice alt cioban securist.

      Sterge-te la bot cä te-ai umplut de spume! Ia-ti medicamentele si culcä-te! Pe infractorul dragnea nu-l veti putea salva de puscärie,indiferent câta propaganda mincinoasa veti face! E ultima voastra zvâcnire!

      Măr SRL rămâne subiect de film cu traducători comuniști securiști erijați aproape 30 de ani în guvernatori de bănci centrale. :))))))))

      E clar ca iti iei informatiile de la Antena 3...

      Vai de capul vostru.. Robor-ul e calculat pe baza cotatiilor a 10 banci de catre o companie independenta numita Reuters... si e comunicat doar de catre BNR.. 

      Dar nu ma astept sa intelegi mesajul.. e pentru cei care au trecut prin scoala..

      Restul, vai de capul vostru.. 

    Mereu vad o cearta mare pe acest indicator ROBOR. Am doua intrebari 1.Atunci cand ROBOR-ul a fost

    1. ...........refac continutul (nu stiu ce s-a intamplat) Deci asa cum am afirmat am 2 intrebari. 1.) Atunci cand indicatorul ROBOR a foast mic

      ....???nustiu ce se intampla ..vad ca nu-mi apare continutul intrebarilor .....

      Se întâmplă că la SRI vă trimit pe pagina de comentarii fără să vă fi lăsat mai întâi pe la școală.

    INLOCUITI ROBOR 3M SAU 6M IN CALCULUL CREDITELOR PENTRU PERSOANE FIZICE SI/SAU COMPANII CU DOBANDA DE REFERINTA A BNR !!!

    AR DA MULT MAI MULTA STABILITATE SI AR GENERA SI RESPONSABILITATE ASOCIATA BNR PENTRU MODUL CONDUCERII POLITICII MONETARE!  

    si aceasta prezentare denaturata we observa in formularul ANAF de prezentare a situatiilor financiare ale institutelor bancare supravegheate de BNR. Va fi extreme de interesant sa ne prezinta domnul Sergiu Manea cun 1 miliard 327milioane RON micsoreaza rezultatul reportat al anului 2017.Daca nu avea ca actionar o firma radiata in Martie 2015 era cat de cat plauzibila. situatia. Deci, draga domnule Suciu, Arici Pogonici, Cutezatorii sau Bravo e publicatia preferata?

    1. Publicatia preferata e Scinteia, acolo unde publica odinioara Adrian Consilierul Minune, securist acoperit din presa vremii, actualmente mare consilier al lui Manole-Isarescu, alt securist coclit..

    Bineinteles Tov. Senator, aveti dreptate ca intotdeauna, am o sugestie sa va fac: sa dea Parlamentul o lege (sau mai bine Guvernul OUG) prin care sa sa stabileasca odata pentru totdeauna rata dobanzi la creditele bancare, eventual sa fie negativa, asa o sa le fie mult mai usor persoanelor fizice si judidice de la orase si sate sa ia cate credite isi doresc.

    Maine poate sa dea Guvernul OUG si se rezolva tot pe loc, o sa fie o fericire in toata tara plus ca o sa castigati si toate alegerile urmatoare. 

    Individul halucineaza, asa se calculeaza in toata lumea indicii de dobanda. Este adevarat ca se poate inbunatati relevanta, calculand la o medie ponderata cu valoarea tranzactiilor, dar asta e altceva decat sa visezi conspiratii.

    1. Reglementarea pieței financiare i-a lăsat pe mulți fără bonusuri. :))))))

    Guvernul este cel mai mare DEBITOR fata de Bancile din Romania. Peste 70 % din imprumuturile pe termen scurt / mediu le face Guvernul de la Banci. Deci creeaza o lipsa de lichiditate in lei pe piata si care duce la cresterea indicatorului ROBOR.(cerere-oferta)

    1. Între anumite ore. :))))))

      Adica cum intre anumite ore ??? Mata cred ca habar nu ai...ce afirmi. Retrage-ti afirmatia ca te rade lumea.

      Scrie în articol, citește-l. :)))))))

    sa faca parnaie pe viata in locul lui livache!

    1. si i a chemat pe raposati la vot. Daca cele 2 doamne invinuite ca au muncit la partid in loc de protectia copilului si a marit bazinul electoral mai departe de posibil dece nu il itreaba nimeni pe domnul Manea cum a ajuns bilantul de 70 miliarde RON de la Bucuresti la Chisinau? S ar face imediat liniste la Bruxelles.

      Distribuie:

      „Când o lege este încălcată de prea multă lume, înseamnă că legea trebuie schimbată, că nu o să schimbăm poporul. (...) Ne mirăm că poporul este corupt, că toată lumea încalcă legea. Dacă toţi suntem corupţi, înseamnă că nimeni nu e corupt. Corupţia înseamnă deviere şi devierea nu poate fi a majorităţii sau a unanimităţii” 

      cand we detaseaza 7000 de lucratori la Chisinau sa deterioreze ratingul bancii se numeste guvernanta corporatista.

    De aceasta data sunt in aceeasi tabara cu dl Zamfir si il incurajez sa continue pe tema Robor.

    EMMI pregateste de vreo 3 ani un nou index numit Euribor+. Din pacate, escrocheria bancara vine de la niveluri mult prea inalte. Cine vrea poate incerca sa compare metodologiile Libor si Euribor. 

    In cazul Libor, Thomson Reuters pune aceasta intrebare catre bancile participante la fixing. 

    Intrebarea inainte de 1998: "At what rate do you think interbank term deposits will be offered by one prime bank to another prime bank for a reasonable market size today at 11am?" 

    Intrebarea dupa 1998: "At what rate could you borrow funds, were you to do so by asking for and then accepting inter-bank offers in a reasonable market size just prior to 11am?" 

    Printre motivele schimbarii procesului in 1998 s-a aflat si ingreunarea manipularii Libor. A devenit mai greu dar nu imposibil. La Londra, dupa ce se primeau toate cotatiile, se elimina cele mai mari 25% si cele mai mici 25% dintre cotatii. Iar cele 50% ramase se mediaza. 

    De remarcat ca intrebarea pre-1998 era manipulatorie pentru ca intreba "do you think" ("ce crezi") in loc de "could you borrow" (ai putea imprumuta). Intrebarea post-1998 intreba efectiv o banca cu cat s-a putut imprumuta, avand evident interesul sa o faca cat mai ieftin. In timp ce intrebarea pre-1998 era pusa unei banci care incerca sa plaseze depozite, deci avea interesul sa o faca cat mai scump. 

    Ce intrebare credeti ca pune EMMI pentru stabilirea Euribor? Urmeaza un citat dintr-un document al unui grup de lucru din ECB care critica metodologia EMMI. 

    - The current Euribor specification comes with a number of shortcomings, related to elements in its statement that may be considered open for subjective interpretation: 

    “the rate at which euro interbank deposits are being offered within the EU and EFTA countries by one Prime Bank to another at 11AM Brussels time.” 

    In traducere, grupul ECB considera metodologia Euribor prea subiectiva si usor de manipulat. Intrebarea pe care EMMI o pune bancilor participante la fixing este precum cea pre-1998 de la Libor. Ea se refera la banci care reusesc sa plaseze depozite, avand interesul sa o faca cat mai scump. 

    Sa nu fi stiut EMMI despre procesul de modificare a metodologiei Libor de la Londra? Imposibil. Cine avea interesul ca in zona europeana, bancile sa poata manipula mai usor indicii de referinta decat la Londra? 

    Cum se calculeaza Robor? Imputernicit = BNR 

    "Rata ROBOR pentru fiecare scadenţ? este calculată de Împuternicit ca medie aritmetică a ultimelor rate cotate de fiecare Participant la Fixing pentru depozitele plasate într-un 

    interval de 15 minute înainte de fixing după eliminarea extremelor. Rata cotata de catre un Participant pentru fixing reprezint? rata la care sunt oferite depozite în RON unui alt 

    Participant timp de 15 minute de la publicarea ratelor ROBID şi ROBOR de către 

    Împuternicit." 

    Se elimina doar un minim si un maxim, nu 25% minime si 25% maxime ca la Londra. Si se intreaba din nou bancile care plaseaza depozite, nu cele care doresc sa se imprumute. Din nou, este avantajat criteriul de rata mai mare. 

    EMMI este in plin proces de modificare a metodologiei Euribor, de inlocuit cu una hibrida numite Euribor+. 

    EMMI a facut un test pe datele de piata din 2012-2013 si a calculat ca Euribor+ va fi mai mic decat Euribor cu 0.13%. Cine vrea sa ghiceasca cu cat va fi mai mic Robor-ul daca s-ar inversa si s-ar corecta sensul intrebarii pusa bancilor participante? Daca s-ar intreba bancile care cumpara bani ce oferte ar accepta? 

    A central tenet of Euribor+ is for it to be anchored in transactions, whe repossible, to more reliably reflect a credible market for the interest measured by the benchmark. The previous method relied on “expert judgement” whereby panel banks would submit rates whe rethey believed a “prime” bank could borrow funds. 

    The switch to a transaction-based benchmark requires applying volume weighted averaging (VWAR) on transactions conducted within a given number of days prior to the fixing date. 

    The ACT has raised concerns about this process, stating that “moving fr om a rate on the morning of the setting to a whole of previous day VWAR is a fundamental change,” in its response earlier this year to the EMMI’s 2015 consultation paper. It argues that market events occurring fr om the previous evening to the morning of publication would produce markedly different rates to current ones. 

    They are also concerned with the EMMI’s preliminary assessment of the effects of moving to the new rate based only on 2012-13 data. ACT would like an assessment to include data fr om years of and following the financial crisis. 

    The EMMI data for 2012-13 shows Euribor+ to have a median spread ranging fr om about seven to 13 basis points lower across all tenors. This would lead to negative market value changes for corporates paying fixed interest rates on existing swap contracts — commonly used to con vert a floating rate loan into a fixed rate. The ACT estimates that “the impact could be millions of euros when dealing with amounts in excess of €100m 

    over a 20-30 year time frame.” 

    In an EMMI official up date on April 13, its Secretary General Guido Ravoet said: “Of course, challenges remain to be addressed. EMMI’s priority is to ensure a smooth transition for all market participants, so our focus over the next months will be on refining some elements of the proposed methodology.” 

    1. Eu cred că ai ales să vezi realitatea după ce te-ai lămurit ce hal de propagandă securistă există în România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb