Darius Vâlcov a fost trimis în judecată

Elena Deacu
Anticorupţie / 21 mai 2015

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată

Actualizare 19:30 Vasile Blaga, denunţat de Darius Vâlcov la DNA

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov le-a declarat procurorilor DNA că Vasile Blaga, co-preşedinte PNL, a făcut intervenţii pentru ca firma Tehnologica Radion, administrată de Theodor Berna, să câştige contracte de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din judeţul Olt, arată rechizitoriul DNA prin care Darius Vâlcov a fost trimis în judecată, potrivit Agerpres.

"Astfel, inculpatul Vâlcov Darius a arătat că, în anul 2009, a fost chemat de Vasile Blaga la sediul central al Partidului Democrat Liberal şi i-a spus, confidenţial, că ştie că în Olt se va licita pentru nişte lucrări de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare, transmiţându-i, fără echivoc, că alocarea în viitor a fondurilor pentru unele lucrări la Primăria Slatina se va face sub condiţia ca SC Tehnologica Radion SRL să câştige licitaţiile. Prin urmare, inculpatul trebuia să intervină pentru anularea licitaţiilor, scopul urmărit fiind acela ca SC Tehnologica Radion SRL, prin reprezentantul său Berna Theodor, să câştige toate cele trei licitaţii", arată rechizitoriul.

"În justificarea interesului manifestat de Vasile Blaga, inculpatul Vâlcov Darius Bogdan a arătat că avea cunoştinţă că Berna Theodor a fost consilier personal al preşedintelui României, că Tehnologica Radion SRL era condusă «din umbră» de către greii PDL de la acea vreme, «printre care se afla şi domnul Vasile Blaga». În contextul acestei întâlniri, inculpatul Vâlcov Darius Bogdan a primit de la Vasile Blaga numărul de telefon al lui Berna Theodor, spunându-i-se să-l contacteze că este aşteptat. Astfel, l-a sunat pe Berna Theodor şi s-a întâlnit cu acesta la sediul Tehnologica Radion SRL, unde s-au purtat discuţii despre posibilităţile tehnice şi financiare ale societăţii, martorul lăsându-l să înţeleagă că ştie «cine este şi din partea cui vine». În perioada 2009-2010, în cadrul unor întâlniri regulate cu Vasile Blaga, atât la partid, cât şi în Slatina, cu ocazia unor vizite la blocurile care erau reabilitate şi cu ocazia inaugurării unora dintre ele, acesta s-a interesat permanent de Tehnologica Radion SRL", mai spun procurorii.

Darius Vâlcov a mai declarat la DNA că, despre solicitarea lui Vasile Blaga de a sprijini câştigarea licitaţiilor, i-a relatat şi administratorului public de la acea dată, Minel Prina, aspect confirmat de acesta din urmă.

Astfel, Minel Prina a susţinut la DNA, atât cu prilejul audierii, cât şi cu prilejul confruntării cu Darius Vâlcov, că în anul 2009 fostul ministru de finanţe i-a spus că Theodor Berna este reprezentantul lui Vasile Blaga şi că trebuie să ajute Tehnologica Radion SRL să câştige licitaţiile la SC Compania de Apă Olt SA.

"Rezultă acceptarea de către inculpatul Vâlcov Darius a propunerii de a-şi exercita influenţa reală - ce decurgea din calitatea de primar al municipiului Slatina şi de preşedinte al organizaţiei PDL Olt - pe lângă membrii comisiei de licitaţie din cadrul autorităţii contractante SC Compania de Apă Olt SA, respectiv pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor în legătură cu respingerea contestaţiilor formulate de ceilalţi participanţi la licitaţie, exercitarea influenţei fiind justificată de condiţionarea de către Vasile Blaga - secretar general al PDL şi ministru în funcţie în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale la data respectivă - a atribuirii fondurilor pentru Primăria Slatina, în schimbul sprijinirii SC Tehnologica Radion SRL să câştige licitaţiile pentru reabilitarea şi extinderea lucrărilor reţelelor de apă şi canalizare", se mai arată în rechizitoriu.

Motivul pentru care Vasile Blaga ar fi intervenit la Darius Vâlcov era că Tehnologica Radion nu îndeplinea criteriile pentru a câştiga licitaţiile din judeţul Olt.

Un reprezentant al companiei SC BIFF International SRL, care a participat la licitaţiile pentru lucrările din Slatina, Scorniceşti-Potcoava şi Drăgăneşti-Piatra Olt, a declarat că Tehnologica Radion nu a îndeplinit criteriile pentru a câştiga cele 3 licitaţii şi că, după procedura licitaţiilor şi epuizarea căilor de atac în instanţă, a discutat personal cu Darius Vâlcov în biroul acestuia, iar fostul primar i-ar fi spus că nu va putea să execute lucrările, întrucât licitaţiile trebuiau câştigate de Tehnologica Radion, "firmă care este controlată de domnul Vasile Blaga, prin fiica acestuia", potrivit Agerpres.

La dosar există şi o declaraţie a lui Theodor Berna în legătură cu intervenţiile lui Vasile Blaga.

"La momentul înţelegerii cu Vâlcov Darius eu îl cunoşteam pe Vasile Blaga, despre care pot spune că în anul 2009 era secretar general al Partidului Democrat Liberal. Nu pot preciza dacă acesta deţinea şi vreo funcţie în vreun minister. Cert este că îmi amintesc că am discutat cu un membru din eşalonul 2 al PDL, fiind posibil ca unui dintre aceştia să fie Liga Dan sau Popescu Florian. Este posibil ca aceştia să fi discutat cu Vasile Blaga, dar după ce eu am luat legătura cu Vâlcov Darius nu am mai întrebat prin cine s-a discutat cu Vâlcov Darius, aceasta în situaţia în care nu au discutat ei direct. Pe aceste persoane la care am făcut referire le-am întrebat dacă pot să ia legătura cu primarul din Slatina pentru că ştiam că urmează să fie efectuate nişte lucrări de canalizare sau chiar se publicase anunţul de participare pe SEAP", a spus Theodor Berna.

Procurorii notează că declaraţia lui Darius Vâlcov cu privire la intervenţiile lui Vasile Blaga este credibilă, având în vedere că la testul poligraf, la întrebarea "Minţi atunci când susţii că Vasile Blaga este cel care te-a pus în legătură cu Theordor Berna?", la care Vâlcov a răspuns "Nu", s-a constatat că răspunsul acestuia "nu a provocat modificări specifice comportamentului simulat".

(Alexandru Costea)

-----------

Fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov, aflat în arest preventiv, a fost trimis în judecată în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă în perioada în care era primar al municipiului Slatina.

Dosarul a fost înregistrat ieri, 20 mai, la Înalta Curte.

Alături de Darius Vâlcov au fost deferiţi justiţiei Lucian Petruţ Şuşală (fost şofer al lui Darius Vâlcov), Minel Prina - primarul municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte şi Constantin Tomescu.

Potrivit site-ului ÎCCJ, infracţiunile reţinute de procurori în acest dosar sunt traficul de influenţă, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani, evaziune fiscală.

Vâlcov se va prezenta vineri la instanţă, împreună cu cei patru coinculpaţi, pentru a se discuta despre măsurile preventive.

Fostul ministru al Finanţelor este arestat din 2 aprilie, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit aproximativ două milioane de euro de la Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion.

Conform comunicatelor difuzate anterior de DNA, în cursul anului 2009, Theodor Berna l-a contactat pe Darius Vâlcov, primar la acea vreme al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA).

În luna noiembrie 2008, a fost aprobat proiectul "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt", al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA.

În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele "Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava", "Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina" şi "Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt".

Cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei Tehnologica Radion, susţine DNA.

În consecinţă, potrivit procurorilor, firma omului de afaceri a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt", având ca obiect semnarea contractelor cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări.

Theodor Berna şi Darius Vâlcov au stabilit ca sumele de bani să fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei respective.

Astfel, începând cu luna decembrie 2010, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei, unde a primit sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori Compania de Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii Tehnologica Radion, afirmă procurorii.

Începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, Theodor Berna nu a mai putut face plăţile către Vâlcov, mai arată DNA.

În acest context, Darius Vâlcov l-a pus în legătură pe Theodor Berna cu Minel Prina, la vremea respectivă viceprimar al municipiului Slatina, care, având cunoştinţă de înţelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienţei ilegale a banilor, ca diferenţele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/ servicii, fără ca societatea să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens, a informat DNA.

Transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul şi prin intermediul inculpaţilor Lucian Şuşală (şoferul lui Vâlcov), Petre-Bogdan Timofte, Constantin Tomescu şi al altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului şi viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăţi comerciale, care au creat un circuit de documente financiar - contabile fictive, pentru a disimula provenienţa şi destinaţia reală a sumelor de bani.

Contractele încheiate între aceste firme, precum şi facturile emise în baza contractelor erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realităţii.

DNA mai susţinea că, în urmă înţelegerilor, Darius Vâlcov a primit, în perioada 2010 - 2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar 2.480.000 lei a primit prin intermediul unor firme.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb