Analiştii Erste Group subliniază într-un raport că datoria publică din zona Europei Centrale şi de Est (CEE) este mult mai scăzută în comparaţie cu cea din ţările Europei de Vest şi că datele consolidate de Banca Reglementelor Internaţionale (BRI) au fost interpretate fundamental greşit, ducând la un scenariu exagerat privind gradul de îndatorare în CEE.
Potrivit Erste, ştirea conform căreia Europa de Est a împrumutat 1.700 miliarde dolari din străinătate şi trebuie să ramburseze sau să refinanţeze 400 miliarde dolari în 2009 a alimentat temerile că unele ţări ar putea suferi pierderi majore din cauza expunerii lor la această regiune.
Aceştia consideră că reperul folosit pentru analiza aspectelor legate de finanţare ar trebui să fie datoria externă netă (sumele datorate extern minus sumele acordate ca împrumut la nivel extern), şi nu datoria externă brută (care cuprinde numai obligaţiile băneşti faţă de străinătate).
"Principala diferenţă care trebuie făcută în legătură cu cifra de 1.700 miliarde constă în faptul că aceasta cuprinde atât banii împrumutaţi din străinătate, cât şi creditele acordate (şi finanţate) de către sucursalele locale ale băncilor străine pe pieţele locale", evidenţiază Juraj Kotian, co-Director Divizia de Cercetare Macro/Venituri fixe în cadrul Erste Group.
Raportul băncii mai precizează că ţările cu cele mai ridicate niveluri de îndatorare din zona CEE abia se apropie de media din zona euro, nivelul scăzut al datoriilor externe în PIB crescând flexibilitatea economiilor CEE în a se adapta la recesiunea economică.
În contextul actual, finanţarea va rămâne limitată, dar nivelul general scăzut al îndatorării reduce semnificativ riscul de neplată. Dat fiind că nivelul este scăzut în termeni absoluţi şi relativi, există loc pentru creşterea datoriei (nefinanţate de piaţă) fără a destabiliza finanţele publice.
Dacă nivelurile de îndatorare nu sunt alarmante, analiştii Erste Group afirmă că adevărata provocare pentru Europa de Est va consta în menţinerea fluxurilor de capital din ultimii ani, a căror prefigurată încetinire are şi o parte pozitivă, va genera o reducere a deficitelor de cont curent.
Se constată de fapt, în urma analizei detaliate a datelor BRI, că gradul de îndatorare a zonei CEE şi dependenţa de finanţare străină sunt de fapt neglijabile în comparaţie cu situaţia din Europa de Vest.
Unele ţări de talie mijlocie din Europa de Vest trebuie să ramburseze sau să refinanţeze în acest an o sumă a datoriei (Belgia 375 miliarde dolari, Irlanda 477 miliarde dolari şi Olanda 550 miliarde dolari) chiar mai mare decât întreaga Europă de Est, au mai declarat analiştii Erste Group.
Banca Reglementelor Internaţionale (BRI) este cea mai veche instituţie financiară internaţională, fiind înfiinţată în 1930, după cel de-al Doilea Război Mondial. Obiectul de activitate iniţial era să reglementeze datoriile de război ale Germaniei, ulterior devenind banca băncilor centrale. Principalele atribuţii ale BRI sunt: acordarea de credite băncilor centrale, primeşte şi constituie depozite în favoarea băncilor centrale, cumpără, deţine şi vinde aur în contul său şi al băncilor centrale membre şi realizează tranzacţii cu titluri financiare internaţionale. Sediul central este la Basel (Elveţia), fiind entitatea cu cel mai ridicat rating (singura cu AAA+), iar obiectivul principal este promovarea cooperării băncilor centrale.