Datoria Guvernului federal al Germaniei a crescut în primul semestru din 2019, pentru prima oară după 2014, anunţă Ministerul de Finanţe de la Berlin, citat de presa străină.
Conform datelor oficiale, datoria guvernamentală a Germaniei s-a majorat cu peste 11 miliarde de euro (12,3 miliarde de dolari) în primele şase luni din anul curent, totalizând 1.081 miliarde de euro la 30 iunie 2019.
Ministerul a precizat că datoria a sporit, în parte, din cauza unei rezerve create pentru gestionarea crizei refugiaţilor din Germania. La momentul la care rezerva a fost creată, Parlamentul a acordat Guvernului federal permisiunea să se împrumute, iar această dispoziţie este folosită acum.
Opoziţia s-a plâns că ministrul de Finanţe, Olaf Scholz, a profitat de această reglementare ca să majoreze datoria pentru prima dată după 2014.
"Oricine poate vedea acum, scris negru pe alb, că guvernul federal a acumulat din nou datorii", a declarat ieri parlamentarul democrat Otto Fricke.
Fostul ministru al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, reuşise să echilibreze bilanţul venituri/cheltuieli din buget şi să nu crească datoriile. Reducerea semnificativă a datoriei publice a fost obiectivul cheie al Guvernului condus de Angela Merkel încă din 2005, când aceasta a fost aleasă pentru prima oară în fruntea Executivului.
Conform Bundesbank (banca centrală germană), veniturile din taxe şi ratele scăzute ale dobânzilor au dus la reducerea datoriei guvernamentale a Germaniei cu 52 de miliarde de euro anul trecut, faţă de 2017, până la 2.063 miliarde de euro.