Tradiţionalul 1 Mai va fi petrecut, şi în acest an, tot la mare, fie că este vorba despre litoralul românesc sau cel bulgăresc, ne-au declarat reprezentanţi ai unor agenţii de turism.
"În ceea ce priveşte sărbătoarea de 1 Mai, şi în acest an tendinţa spre zona litorală se menţine, atât în Bulgaria, cât şi în România", susţine Cristian Bălcescu, directorul agenţiei "CMB Travel". Potrivit domniei sale, "unul dintre factorii determinanţi în alegea acestor două destinaţii este faptul că 1 Mai este într-o zi de weekend şi, prin urmare, turiştii ai la dispoziţie numai două zile pentru petrecerea acestei sărbători".
O opinie similară ne-a exprimat şi Alin Burcea, preşedintele agenţiei "Paralela 45": "Vor fi turişti de 1 Mai pe litoralul românesc, la egalitate cu cei pentru litoralul bulgăresc".
În ceea ce priveşte concediile, oficialii celor două agenţii susţin că preţul va fi un factor decisiv în opţiunile turiştilor, care sunt dispuşi să cheltuie mai puţin ca în alţi ani pentru vacanţe. Cu toate acestea, se menţine interesul acestora pentru sejururile în străinătate. Ca principale destinaţii pentru concediile românilor, domnul Burcea enumeră Antalya-Bodrum (Turcia), Creta-Rhodos (Grecia), Mallorca-Costa Brava-Costa del Sol (Spania), staţiunile bulgăreşti şi Paralia-Halkidiki (Grecia) şi consideră că, în 2010, turiştii români vor prefera să plece în străinătate mai mult decât anul trecut, motivaţia fiind raportul între preţ şi servicii.
La rândul să, Cristian Bălcescu este de părere că, "dacă anii trecuţi erau solicitate cu o frecvenţă egală şi destinaţii mai îndepărtate şi, deci, mai scumpe, precum Spania (Tenerife, Ibiza, Mallorca), Portugalia (Algrave, Madeira), Franţa (Coasta de Azur) sau Croaţia (Opatija, Dubrovnik), anul acesta primează cererile pentru zonele apropiate: Bulgaria, Grecia sau Turcia. Chiar şi pentru aceste destinaţii, însă, criteriul principal de selecţie este preţul.
• Debut lent pentru tichetele de vacanţă
În contextul în care turismul românesc este, încă, afectat de această perioadă de recesiune, aşteptările pentru sezonul estival din acest an sunt rezervate. În aceste condiţii, speranţa ca tichetele de vacanţă să-şi ia avânt sunt reduse la minim în 2010.
"Tichetele de vacanţă, lansate în România în primăvara anului 2009, au cunoscut un debut lent, în principal din cauza contextului economic dificil, în care majoritatea companiilor private nu au avut resurse financiare pentru introducerea unor noi beneficii salariale", ne-a declarat directorul general "Accor Services", Philippe Blecon. Potrivit domniei sale, "în sistemul public, tichetele de vacanţă nu au fost încă introduse, ele urmând, însă, a înlocui, pe termen lung, primele de vacanţă.