De ce este supus investigaţiilor Dan Paul

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 ianuarie 2008

De ce este supus investigaţiilor Dan Paul

Numeroasele procese pe care Dan Viorel Paul, preşedintele "Asociaţiei Brokerilor" şi fratele său Cristian Mihai Paul, membru în Comisia de Admitere la Tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti, le-au intentat societăţii "Neferal" SA, l-au determinat pe acţionarul majoritar al acesteia, respectiv societatea "Metanef", prin preşedintele său, Ştefan Mărginean, să se îndoiască de buna lor credinţă şi să ceară Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare declanşarea unei investigaţii şi stabilirea modalităţii prin care cei doi au intrat în posesia fiecărui titlu emis de "Neferal".

În urma mai multor solicitări de-a lungul unui an de zile, preşedintele "Neferal" a fost primit în audienţă la Comisie, pe 16 noiembrie 2007. În nota sa către CNVM, acesta precizează: "Am mari îndoieli, îndoieli legitime, privind corectitudinea şi legalitatea modului în care cei doi fraţi au dobândit acţiunile la Neferal". Domnia sa a cerut Rasdaq detalii despre tranzacţiile lui Dan Paul cu "Neferal", însă a fost refuzat pe motiv că sunt confidenţiale.

Investigarea tranzacţiilor cu acţiuni emise de SC "Neferal" Bucureşti, efectuate de Dan Paul şi de Cristian Mihai Paul, a fost demarată marţi, 8 ianuarie, deşi multă vreme solicitările acţionarului majoritar al "Neferal" fuseseră ignorate la CNVM.

Între timp, Dan Paul a contestat în instanţă Articolul 87 privind delistarea, din Regulamentul CNVM Nr. 1 /2006 referitor la aplicarea legii 297 a pieţei de capital, după ce acţionarii "Neferal" au aprobat în AGA din 8 iunie 2006, retragerea de la tranzacţionare de pe Rasdaq a titlurilor firmei.

În decembrie 2007, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins reclamaţiile domnului Paul.

În nota sa către CNVM, domnul Mărginean mai cere şi eliberarea imediată a deciziei privind delistarea companiei, respectiv a certificatului de recunoaştere a statutului de societate închisă.

Până în prezent, fraţii Paul au deschis peste zece procese împotriva "Neferal", contestând aproape toate deciziile acţionarilor, din mai 2005 şi până în prezent, printre care hotărârea AGA prin care s-a aprobat înfiinţarea societăţii "MIM Neferal" SRL pentru fabricarea de jenţi de aluminiu, care, după estimările unor specialişti, ar fi adus un profit de 1 milion de euro anual. Nici hotărârea prin care s-a decis specializarea unor salariaţi în vederea întreţinerii podurilor rulante nu a rămas neatacată de cei doi.

Ce a stârnit valul de procese al fraţilor Paul împotriva "Neferal"?

"Metanef" SA a cumpărat în 2001 pachetul de 50,8% din acţiunile "Neferal" deţinut de stat, pentru a constata apoi că societatea avea pierderi mult mai mari decât cele prezentate, de peste 200 miliarde lei vechi. În asemenea condiţii, "Metanef" a vrut să renunţe, însă FPS a refuzat să îi restituie banii. Compania a făcut eforturi pentru a-şi lichida toate debitele pe care le avea către stat până la sfârşitul lui 2004. După efectuarea acestor plăţi, şi folosind Hotărârile de Guvern din 2003 şi 2004 privind recuperarea creanţelor pe care statul le avea la diverse societăţi, "Neferal" a beneficiat de ştergerea penalităţilor şi dobânzilor pe care autorităţile le percepeau. Astfel, la analiza bilanţului pe anul 2004, toate aceste ştergeri au apărut ca profit, suma fiind mai mare de 100 miliarde lei vechi. Acest profit era însă numai pe hârtie. Acţionarul Dan Paul a pretins în instanţă să i se plătească dividende, însă a pierdut procesul.

Ulterior, fraţii Paul au început să voteze împotriva deciziilor acţionarilor "Neferal", pe motiv că "este dreptul lor", iar apoi să conteste în instanţă deciziile AGA. Mai mult chiar, cei doi au refuzat să primească scrisorile din partea "Neferal" SA trimise cu confirmare de primire, pe parcursul ultimilor doi ani.

În prezent, fraţii Paul nu mai sunt primiţi la Adunările Acţionarilor "Neferal" până când nu vor prezenta documente autentice care să confirme faptul că sunt acţionari. La o AGA, Cristian Mihai Paul a venit cu o atestare a faptului că deţine acţiuni "Neferal" emisă de firma de brokeraj a fratelui său, "Finaco Securities".

Titlurile "Neferal" au fost suspendate de la tranzacţionarea pe piaţa Rasdaq începând cu 8 octombrie 2007. Acţionarii societăţii au decis, la 21 septembrie 2007, diminuarea capitalul social cu 9,48 milioane lei (de la 14,22 milioane lei la 4,74 milioane lei) pentru acoperirea pierderilor din perioada 1998-2000, înainte de privatizarea firmei metalurgice.

Principalul acţionar al firmei de prelucrare a metalelor neferoase grele este compania "Metanef", cu 67,61% din capitalul social.

Dan Paul apreciază ordonanţa CNVM de declanşare a investigaţiei tranzacţiilor sale cu acţiuni "Neferal" ca fiind nefundamentată, considerând că autoritatea pieţei n-ar trebui să arbitreze conflictele comerciale dintre acţionari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb