DE DOI ANI, LA COCOR TURISM ZBOARĂ COCORII  Minoritari captivi

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 iunie 2011

Minoritari captivi

"Dacă acţionarii vor să îşi valorifice drepturile, să se adreseze instanţei!", îndeamnă avocatul societăţii

Mai mulţi acţionari minoritari ai "Cocor Turism" Sinaia (simbol GALA) aşteaptă să se retragă din societate, de aproape doi ani de zile, întocmai cum a procedat SIF "Transilvania", care a primit în vara anului 2009 dreptul de retragere în schimbul sumei de 2,26 de lei pentru fiecare acţiune dintre cele 2,25 de milioane de titluri pe care le deţinea la compania hotelieră.

Decizia acordării SIF3 a dreptului de retragere a fost luată în AGA din august 2009, în contextul în care acţionarii companiei au aprobat fuziunea "Cocor Turism" cu "Cocor Estival" şi "Ovidiu Estival 2002".

Acţionarii care nu erau de acord cu această mişcare au primit atunci posibilitatea să se retragă din societate, însă hotărârea AGA menţionează un preţ de retragere doar pentru SIF "Transilvania", precizând că preţul de retragere pentru oricare alt acţionar va fi stabilit de către un expert independent, numit de judecătorul delegat la Oficiul Registrului Comerţului. Ca să păstreze impresia de echidistanţă, decizia AGA stabileşte că preţul ce urmează să fie plătit şi altor acţionari ce vor dori să se retragă din societate nu va fi mai mic decât preţul deja stabilit pentru drepturile de retragere ale SIF3.

Minoritarii societăţii sunt nemulţumiţi că nu au beneficiat de aceleaşi drepturi ca SIF "Transilvania", deşi, în curând, se împlinesc doi ani de când au primit dreptul de retragere.

"Am depus cererea de retragere imediat după AGA, pentru că mi-am dat seama că hotărârea este formulată în aşa fel încât să tărăgăneze acordarea dreptului de retragere şi altor acţionari", ne-a declarat unul dintre minoritarii supăraţi, adăugând: "Am cerut acelaşi preţ pe care l-a primit şi SIF Transilvania, astfel încât să nu mai fie nevoie de expert... Dacă ei şi-au primit banii, nu înţeleg de ce nu pot să îi primesc şi eu... Acţiunile pe care le deţin trebuie să genereze aceleaşi drepturi ca şi acţiunile deţinute de SIF Transilvania".

Contactat de ziarul BURSA, avocatul Mihai Duţu, reprezentantul "Cocor Turism", a negat că ar exista o discriminare între minoritarii care încearcă să iasă din societate şi SIF "Transilvania", susţinând, în acelaşi timp, că primii ar fi chiar avantajaţi.

"Dimpotrivă, cei care au depus cerere de retragere şi aşteaptă un răs-puns nu sunt discriminaţi. Aş spune că sunt chiar avantajaţi", a declarat avocatul Duţu, fără să explice. Domnia sa a recomandat acţionarilor care nu mai pot aştepta să se adreseze instanţei.

"De mai bine de un an de zile, societatea a depus la Registrul Comerţului o cerere pentru numirea unui expert care să evalueze societatea şi să stabilească preţul de retragere pentru acţionarii care doresc acest lucru. Dacă acţionarii vor să îşi valorifice drepturile, să se adreseze instanţei de judecată! Ştim exact şi suma pe care o vor... este una derizorie... nu cred că publicul larg este interesat în mod particular de această situaţie", a precizat avocatul Mihai Duţu.

Situaţia de la "Cocor Turism" a fost semnalată, anul trecut, şi de Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) care, citând Raportul "Cocor Turism" din 2009, constata "cu stupoare" că societatea a răs-cumpărat acţiuni şi de la alţi acţionari minoritari, în afară de SIF3.

Reprezentanţii AIPC atrăgeau atunci atenţia că a avut loc o discriminare a acţionarilor minoritari, încâlcându-se printre altele, şi prevederile legii societăţilor comerciale, potrivit căreia "acţiunile trebuie să fie de o valoare egală, acordând posesorilor drepturi egale".

La cererea arbitrului pieţei de capital, care a solicitat explicaţii cu privire la stadiul plăţii contravalorii acţiunilor deţinute de un acţionar minoritar, conducerea "Cocor Turism" a explicat, la finele lui 2009, că demersurile în acest sens durează, pentru că trebuie parcurse mai multe etape legale până la numirea unui evaluator.

Tot atunci, conducerea societăţii condiţiona retragerea acţionarilor din societate de disponibilităţile băneşti ale companiei.

"Cocor Turism" a raportat pierderi de circa cinci milioane de lei, în fiecare din ultimii trei ani, iar pentru 2010, şi-a bugetat tot pierderi, însă mai mici, de circa 1,7 milioane de lei.

"Probabil că nu au bani, de asta refuză să ne plătească acţiunile, deşi susţin că este vorba despre o sumă derizorie", a presupus unul dintre minoritarii nemulţumiţi, subliniind, însă, că pierderile societăţii par să nu fi contat atunci când alţi minoritari şi-au primit, totuşi, banii.

"Cocor Turism" este deţinută, în proporţie de 69% de compania "Cocor" Bucureşti. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Bursei, SIF Transilvania figurează în continuare ca acţionar, cu 26% din societate. Raportul din 2010 menţionează suma de 5.157.844,7 lei achitată pentru răscumpărarea unor acţiuni proprii de la SIF3 Transilvania şi alţi acţionari.

Această sumă este, însă, în curs de înscriere la Registrul Comerţului şi Regisco, iar la data la care va fi înscrisă, va fi înregistrată în contabilitate.

"Retragerea SIF3 din acţionariatul "Cocor Turism" a fost un "deal agreat" între "Cocor" Bucureşti şi SIF "Transilvania" pentru stingerea litigiilor dintre cele două societăţi. "Cocor" a cedat participaţia pe care o avea la "Euxin" Constanţa în schimbul ieşirii SIF3 din acţionariatul "Cocor Turism".

A fost o tranzacţie convenită pentru stingerea litigiilor, care s - a făcut prin transfer bancar: am plătit pentru acţiunile Euxin şi am primit bani pentru acţiunile Gala", au explicat, pentru ziarul Bursa, reprezentanţi ai "Cocor Turism".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. sa traiasca nenea Simi ! ca el le stie pe toate1

    domnule mihai duta,

    in numele actionarilor minoritari ai societatii cocor iti urez un calduros SUGI PULA, tu si toti cocori tai! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb