DE LA 1 APRILIE 2020: Preţul gazelor pentru consumatorii casnici ar putea creşte cu circa 10%

M.I.
Miscellanea / 25 octombrie 2019

Preţul gazelor pentru consumatorii casnici ar putea creşte cu circa 10%

Preţul reglementat al gazelor ar putea creşte cu circa 9-10% de la 1 aprilie 2020, dacă va intra în vigoare calendarul de liberalizare pe care îl pregătesc autorităţile române, potrivit unor surse din sectorul energetic, transmite Agerpres.

Noul calendar de liberalizare agreat de autorităţile române şi Comisia Europeană prevede că piaţa de gaze va fi complet liberalizată la 1 aprilie 2021, însă, între 1 aprilie 2020 şi 31 martie 2021, va exista o perioadă de tranziţie.

În acest interval tranzitoriu, 50% din necesarul consumatorilor casnici şi al termocentralelor va fi asigurat în regim reglementat, la preţul plafonat de 68 de lei pe MWh, iar 50% din gaze vor fi achiziţionate de pe piaţa liberă.

"Dacă se va aplica acest 'gas release', de la 1 aprilie 2020 va fi o scumpire de 9-10%, la preţurile care sunt acum pe bursă", spun surse din sectorul energetic, potrivit Agerpres.

România are termen 26 decembrie pentru a prelua în legislaţie noul calendar de liberalizare a pieţei gazelor. Aceasta după ce, în cadrul unei proceduri de infringement, ca urmare a OUG 114/2018, ţara noastră a primit de la Bruxelles o amânare de trei luni pentru a nu fi trimisă în faţa Curţii Europene de Justiţie.

Piaţa de gaze naturale va fi complet liberalizată la 1 aprilie 2021, iar cea de energie electrică la 1 iulie 2021, inclusiv la consumatorii casnici, spunea Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE, în urmă cu două săptămâni.

"Va fi o liberalizare completă la 1 aprilie 2021 la gaze şi la 1 iulie 2021 la energie electrică, atât pe piaţa angro, cât şi pe cea de retail, adică şi la consumatorii finali", a afirmat oficialul ANRE, într-o conferinţă de specialitate.

Potrivit acestuia, măsura a fost agreată de toţi participanţii la piaţă, precum şi de Comisia Europeană.

"Nu mai are niciun rost să păstrezi piaţa reglementată pe segmentul de retail, dacă piaţa angro este liberalizată. Am discutat cu toţi actorii din piaţă şi cu Comisia Europeană şi toată lumea a fost de acord că nu este o abordare sănătoasă să menţii preţurile reglementate la consumatorii finali casnici, dacă ai o piaţă liberă pe angro. Tot timpul vei avea de-a face cu diferenţe în plus şi minus, care trebuie reglate şi care influenţează concurenţa. Scopul este să avem concurenţă, iar furnizorii mari şi cei mici să se concureze în piaţă, ceea ce se poate realiza doar în condiţiile unei pieţe liberalizate complet", a explicat Bege, conform aceleaşi surse.

ANRE va continua să avizeze doar tarifele de furnizare în regim de ultimă instanţă, pentru o perioadă limitată, în caz de urgenţe, precum falimentul sau incapacitatea furnizorului de a livra energie sau gaze.

Responsabilii din energie merg pe două planuri pentru a fi siguri că acest lucru se va îndeplini: acest calendar va fi legiferat fie prin Lege, în Parlament, fie prin Ordonanţă de Urgenţă, în cazul în care lucrurile sunt blocate în forul legislativ.

"Am primit o amânare de trei luni de la Comisia Europeană, astfel că trebuie să rezolvăm problema până la 26 decembrie. În cazul în care lucrurile se blochează în Parlament, avem pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă, identic cu ce se discută în Parlament. Sper ca tulburările la nivel politic să nu pericliteze acest plan, pentru că nu cred că Comisia Europeană va fi dispusă să ne dea alte termene", a arătat reprezentantul ANRE, mai scrie sursa citată.

Dacă România nu rezolvă aceste probleme în termenul acordat de Comisia Europeană, dosarul de infringement va ajunge la Curtea Europeană de Justiţie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Avand in vedere ca Romania a vandut absolut toate bogatiile nationale naturale starinilor acuma piata dicteaza.Pacat ca aceasta tara frumoasa a fost furat intai de politicieni corupti din 89 incoace si dupa aceea restul fiind vandut pe nimic companiilor starine care dicteaza piata. Nivelul de trai insa din Romania este codasa Europei deci degeaba vrem sa aliniem preturile ca in Germania de exeplu ca aceasta comparatie nu tine datorita faptului ca vestul a fost intotdeauna cu vreo 150 de ani inaintea noastra. Eu nici numai stiu ce tara este aceea tara care vinde resursele naturale bogata ale sala unor companii straine numai pentru a ne primii in NATO sau Uniunea Europeana. Deci spagile incasate de politicieni corupti pentru a da unda verde acestor instrainari ar trebui axecutate caci ei pot sa plateasca surslele de energie folosite care sunt intotdeauna pe crestere. Deci degaba avem o tara a noastra foarte si foarte frumoasa cand nu avem autostari, am vandu toate bogatiile si acuma sunt taiate inclusiv padurile noastre care asigura macar oxigenul pe care o respirom - deci paste cativa ani nici oxigen nu o sa avem.

    Traiasca Iliescu si PSD - Nu ne vindem tara - si sa alegem in viitoarele alegeri iarasi PSD si daca nu urmatoarea guvernare incompetenta in frunte cu neamtul Iohanis.Dea lungul istoriei aceasta tara a fost condus numai de starini si o sa fie si de azi incolo condus - restul sunt slugi de ale noastre care ne fura si ultimele faramituri ramase. Si ca inchidere SA TRAITI BINE - spusele conducatoului chel Base 

    1. Nimic nou sub soare!Ni se baga pe gat liberalizarea pretului la gaz.Degeaba producem noi gaz si am dori sa-l livram industriei RO sau consumatorilor casnici mai ieftin.Alinierea inseamna in facto o viitoare scumpire.O masura de protectie a greilor Europei ca industria energofaga sa nu migreze de la ei spre noi.Sau ca tu,de ex,sa cumperi produse prelucrate de la ei.Praf s-a facut industria chimica!Cumparam acum tot de afara,ingrasaminte,solventi,et c,etc...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb