DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI Consumatorii au trimis către CSALB peste 2.300 de cereri de negociere cu băncile şi IFN-urile

G.U.
Bănci-Asigurări / 25 noiembrie 2020

Consumatorii au trimis către CSALB peste 2.300 de cereri de negociere cu băncile şi IFN-urile

Consumatorii au trimis peste 2.300 de cereri de negociere cu băncile şi IFN-urile de la începutul anului, fiind finalizate 300 de negocieri prin împăcarea părţilor, dintre care 294 cu băncile şi 6 cu IFN-urile, conform unui comunicat de presă. În alte 90 de negocieri consumatorii şi băncile/IFN-urile nu au ajuns la o înţelegere, iar peste 100 de negocieri sunt în desfăşurare.

Negocierile derulate în cadrul Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) din ultimele luni arată varietatea soluţiilor obţinute, abordarea unitară a conciliatorilor Centrului, notează sursa citată.

Record valoric pentru un credit în Euro

De la începutul anului consumatorii au trimis către CSALB peste 2.300 de cereri de negociere cu băncile şi IFN-urile, faţă de 2.117 în tot anul precedent. Cele mai multe (1.775 de cereri) sunt în relaţie cu băncile şi 531 în relaţie cu IFN-urile. 92% din cereri au fost trimise prin intermediul aplicaţiei IT de pe site-ul www.csalb.ro sau prin email la office@csalb.ro. Restul de 8% din cereri au fost transmise prin poştă sau aduse de consumatori la sediul Centrului.

M. I., Bucureşti : La propunerea conciliatorului Valentin Cocean banca a decis ştergerea integrală a datoriei consumatorului, în cazul unui credit în Euro cu un istoric de restructurări care nu au reprezentat un ajutor real pe termen lung. Cei 60.000 de Euro au fost şterşi pentru consumatorul aflat într-un caz social în care titularul împrumutului a invocat şi o stare medicală dificilă, rămânând singurul plătitor în raport cu banca. În plus, rata lunară era de aproximativ 2.500 de lei, fiind cu câteva sute de lei mai mică decât veniturile. Recordul precedent pentru o negociere a unui contract în Euro în cadrul CSALB era de 44.600 de Euro.

S. Adrian, Bucureşti: "Mi s-a pus o poprire, iar banca mi-a retras pe loc toţi banii din cont, deşi avea o zi la dispoziţie să pună în aplicare decizia executorului şi ar fi fost normal să mă anunţe. M-am adresat de mai multe ori băncii încercând să le spun că m-au lăsat fără niciun ban în cont, dar ei îmi ziceau doar despre obligaţiile legale şi nu-mi dădeau alte explicaţii. Am apelat la CSALB, iar în afară de cei 91 de lei returnaţi de bancă (n.n. comisionul pentru plata popririi şi cel de administrare a contului) cel mai important câştig au fost discuţiile cu conciliatorul Valentin Cocean. Am fost ascultat, nu mi s-a dat un răspuns standard, mi s-a explicat legea şi modul în care a acţionat banca, mi-a dat şi alte exemple să înţeleg mai bine cazul meu. Deşi suma în sine nu este importantă, nu sunt absurd şi realizez că banca a făcut aceste concesii în primul rând pentru faptul că îi sunt client."

H. Sorin, Iaşi: "Am văzut că banca îmi încasase în ultimul an peste 280 de lei numai din comisioane. De unele ştiam, însă când i-am întrebat de diferenţă invocau tot felul de prevederi care erau contrazise de extrasele mele de cont. După ce am apelat la CSALB mi-au dat înapoi comisionul de administrare cont de 65 de lei, iar comisioanele de retragere vor fi zero timp de un an. Am mers pe ideea că decât nimic e mai bine soluţia asta. Chiar nu mă aşteptam să se rezolve. Am pus pe mail extrasele de cont pe un an de zile, CSALB le-a trimis către bancă şi s-a rezolvat."

M. Mihăiţă, Târgu Frumos: "Faptul că banca mi-a şters toată datoria de peste 58.000 de lei a fost cea mai bună veste pe care puteam să o primesc. Soţia a decedat anul trecut şi am rămas cu acest credit pentru care plăteam o rată de 1.860 de lei pe lună. Era un credit pe cinci ani din care am apucat să plătesc doar doi ani. Am aflat de CSALB de la un prieten care văzuse pe internet şi la tv ştiri despre alte cazuri. Prima dată nu credeam, eram sceptic. Apoi m-am gândit că nu mă costă nimic să încerc. Pe doamna conciliator Alina Radu am simţit-o la fel de bucuroasă cum eram şi eu, atunci când m-a sunat să îmi spună rezultatul obţinut. Dacă aş putea, m-aş duce şi mâine în celălalt colţ al ţării să-i mulţumesc."

Alexandru Păunescu, Preşedintele Colegiului de Coordonare al CSALB, a declarat: "Pentru că în vara acestui an băncile au încurajat consumatorii să se adreseze CSALB, am vrut să vedem care sunt impresiile consumatorilor, în câteva dintre cazurile soluţionate. După cum observăm, plaja valorică a beneficiilor obţinute este foarte mare. În acest sens le reamintim consumatorilor că nu există cazuri similare şi nici soluţii identice în cadrul CSALB. Aceste diferenţe ne arată că cel mai important este ca soluţia dată să mulţumească părţile şi să repare problema care a apărut în derularea contractului, indiferent dacă este vorba de sume mari sau doar de chestiuni de principiu.

Ne bucură faptul că mulţumirea consumatorilor nu este condiţionată de beneficiile obţinute în cadrul negocierilor sau de valoarea acestora, ci de profesionalismul conciliatorilor şi de interesul pe care băncile îl acordă propriilor clienţi în cadrul concilierii. Instituţiile de credit trebuie să înţeleagă faptul că asemănarea dintre un caz în care un consumator obţine 65 de lei şi unul în care banca şterge o datorie de 60 de mii de euro ţine de nemulţumirea consumatorului care s-a adresat CSALB. Ambele cazuri trebuie privite cu aceeaşi atenţie şi, din fericire, acest lucru îl fac cu succes conciliatorii cu care colaborăm. Ei îşi dau acelaşi interes indiferent de valoarea beneficiilor care pot fi obţinute, iar abordarea lor este o garanţie pentru consumatori şi bănci privind imparţialitatea soluţiilor propuse.

Pot spune că, mai ales în cazurile cu valori mai mici, se face simţită utilitatea CSALB. Sunt diferende pentru care, în mod normal, consumatorii nu s-ar adresa instanţei de judecată, de vreme ce în instanţă ar fi prea multe costuri, prea mult timp şi prea mulţi nervi consumaţi în raport cu rezultatul urmărit. În plus, dacă tot am făcut paralela cu instanţa de judecată, atât sesizarea CSALB, cât şi derularea propriu-zisă a procedurilor de conciliere sunt extrem de simple şi nu necesită cunoştinţe juridice, de specialitate, ceea ce reprezintă un avantaj important faţă de derularea unor procese în faţa judecătorilor."

Strategiile băncilor, văzute de conciliatori

Valentin Cocean, Conciliator CSALB, a declarat: "Am observat că sunt mai multe bănci care vin cu soluţii radicale, de ştergere a datoriilor şi deschidere către situaţiile sociale sau medicale grave. Asta ar fi o schimbare în bine pe care o pot remarca. Pe de altă parte, băncile care nu au avut apetit pentru conciliere niciodată, nu au schimbat nimic în acest an şi au rămas în aceeaşi zonă în care nu acceptă cereri sau, dacă acceptă, nu sunt dispuse să facă concesii. În aceeaşi categorie intră şi băncile care insistă într-un mod neproductiv pe soluţii care nu sunt aplicabile, precum cea în care reducerea soldului cu 30 de procente se aplică doar dacă clientul băncii plăteşte 70% din sold în trei luni.

Identific şi o strategie bună pe termen lung a unor bănci, cele care acceptă în special negocieri care nu implică o problemă patrimonială a consumatorului, ci rezolvarea unei stări de nemulţumire. Aş spune că astfel de acţiuni, cum este şi cazul cu beneficii de 91 de lei, deşi au în primul rând o miză de imagine pentru banca respectivă, au şi o mare relevanţă pentru dezvoltarea încrederii între bănci şi consumatori. "

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb