DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI OTP Bank România a ajutat 100 de clienţi să îşi restructureze creditele

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 mai 2009

"Intenţionăm să majorăm portofoliul de depozite cu 25% şi cel de credite cu 10%, în acest an"

"Intenţionăm să majorăm portofoliul de depozite cu 25% şi cel de credite cu 10%, în acest an"

Oamenii au început să întâmpine probleme cu creditele atunci când leul s-a depreciat şi inflaţia a rămas ridicată, însă, tot în acelaşi moment, veniturile lor au început să scadă, bonusurile nu au mai fost plătite, accentuând tot mai mult dificultăţile lor, ne-a spus domnul László Diósi, preşedintele OTP Bank România, în cadrul unui interviu acordat ziarului BURSA

"Mulţi oameni au luat credite având în plan creşteri salariale pe termen lung, însă acest lucru nu s-a întâmplat, ba chiar dimpotrivă, în unele cazuri s-au redus", ne-a explicat domnul Diósi.

De la începutul anului, subsidiara OTP din ţara noastră a ajutat aproximativ 100 de clienţi să îşi restructureze creditele, astfel încât să îşi poată plăti ratele aferente acestora.

"Cei care aveau probleme cu datoriile în ianuarie şi februarie au început să îşi plătească ratele, dar, desigur, şi noi avem produse pentru a îi ajuta, restructurăm creditele sau chiar amânăm plăţile pe o anumită perioadă în cazul persoanelor aflate în şomaj", ne-a spus preşedintele OTP Bank România.

Întreprinderile se confruntă, pe lângă deprecierea leului, şi cu un nivel ridicat al ROBOR, dobânda aferentă creditelor contractate de la bănc­i ajungând la peste 20%, punând o presiune semnificativă asupra companiilor.

Domnul Diósi este de părere că nivelul dobânzilor de pe piaţa interbancară trebuie să se reducă, iar pentru lei ar fi ideal să ajungă la 7 - 8%.

OTP Bank România va promova creditele în euro, până când cele în lei vor deveni mai accesibile, mai ieftine. Creditele în euro sunt mult mai avantajoase din punct de vedere al nivelului dobânzii, iar împrumuturile în lei sunt acceptabile doar la cardurile de credit sau la over - draft, ne-a explicat domnul Diósi, adăugând că, atunci când rata dobânzii la creditele în lei se va reduce şi va ajunge apropiată de cea la valută, persoanele ar putea să aleagă împrumuturi şi în moneda naţională.

Din toamnă, pieţele îşi vor relua trendul crescător

László Diósi consideră că pieţele financiare au început să se stabilizeze, iar din septembrie - noiembrie ele vor reintra pe un trend crescător, atât piaţa creditelor, cât şi cea imobiliară. În opinia domniei sale, economia ţării noastre are cele mai multe şanse din regiune.

OTP Bank România va lansa două noi depozite

OTP Bank România doreşte să îşi majoreze, în acest an, portofoliul de credite cu 10% şi cel de depozite cu aproximativ 25%, precum şi numărul de clienţi.

Preşedintele băncii ne-a declarat: "OTP Bank va lansa, în această lună, două noi produse de economisire, depozitele structurate şi depozitele combinate cu produse de administrare a investiţiilor, după ce, recent, am lansat depozitul special pentru pensionari".

Pentru depozitul la termen adresat pensionarilor, câştigul din dobândă este cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât nivelul standard la lei şi cu 0,4 puncte procentuale mai ridicat decât cel la plasamentele în valută.

Domnia sa a adăugat: "Deşi nu suntem printre primele trei bănci care oferă cele mai mari dobânzi la depozite, portofoliul nostru a crescut semnificativ de la începutul anului şi asta ne dovedeşte că oamenii au înţeles că la rate mari de dobândă sunt asociate şi riscuri mari, pe care nu vor să şi le asume".

Nivelul dobânzii la depozitele în euro o să scadă, în opinia şefului OTP, în curând, sub 7%, în timp ce la plasamentele în moneda naţională acesta se va reduce la 12%, după care, până în toamnă, va ajunge aproa­pe de 10%.

Principalul obiectiv al băncii pe partea de credite este să continue îmbunătăţirea calităţii produselor de finanţare, precum şi menţinerea unei lichidităţi foarte bune.

Fiecare sucursală OTP are ca ţintă atragerea de 2 - 4 noi clienţi persoane juridice pe săptămână şi 2 clienţi noi persoane fizice în fiecare zi. De asemenea, domnul Diósi ne-a spus că intenţionează să mai deschidă, în acest an, încă o sucursală în judeţul Covasna.

"Din mai, am reînceput creditarea, în principal pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, deoarece considerăm că acest sector este foarte important pentru economie", ne-a declarat şeful băncii.

Totuşi, evoluţia riscurilor şi a restanţelor la credite la nivelul sectorului bancar nu a fost tocmai bună de la începutul acestui an.

"Evoluţia riscurilor pe piaţă este nefavorabilă, dar încă nu este îngrozitoare, iar oamenii, cât şi întreprinderile, trebuie să îşi regândească poziţia", ne-a spus domnia sa.

OTP Bank România este parte a OTP Group din Ungaria, unul dintre cele mai importante grupuri financiare din Europa Centrală şi de Est,

În prezent, atât grupul, cât şi subsidiara OTP din ţara noastră se află în discuţii cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în vederea contractării unei linii de finanţare ce va fi folosită pentru creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb