Isteria generalizată din jurul războiului din Ucraina, care parcă are ca scop declanşarea unui război nuclear, nu lasă loc pentru analiza aprofundată a consecinţelor pe termen lung în ceea ce priveşte reconfigurarea structurii geopolitice, economice şi financiare internaţionale.
Totul este prezentat în alb şi negru, iar cea mai mare parte a presei occidentale alimentează frenezia războinică pentru o populaţie care nu ar face faţă nici măcar unei căderi temporare a reţelei de telefonie mobilă. Nimic nu contează când există justificarea unui scop nobil.
Din păcate pentru eroii din spatele monitoarelor, mai există şi voci ale raţiunii, care spun adevăruri neconvenabile.
Charles Gave, fondator şi preşedinte al companiei de consultanţă şi investiţii Gavekal, a publicat recent o analiză în care spune că "ieri eram pe marginea prăpastiei, astăzi am făcut un mare pas înainte".
După ce subliniază că "scopul meu nu este să judec din punct de vedere moral sau politic conflictul din Ucraina", economistul francez arată că încearcă să determine consecinţele măsurilor luate de comunitatea internaţională.
Iar experienţa sa de circa 50 de ani pe pieţele financiare internaţionale îi permite să ajungă la o concluzie despre care ar fi fost bine să se spună că este doar îngrijorătoare.
"Confiscarea rezervelor în euro ale Rusiei a fost o prostie dincolo de orice înţelegere", scrie Charles Gave, care spune că se aştepta la o astfel de măsură din partea Statelor Unite, dar nu din partea Europei.
Economistul francez explică apoi pas cu pas această afirmaţie. Lumea, dar mai ales Europa, intră într-o perioadă prelungită de criză energetică. Zona euro are un mare deficit energetic faţă de Rusia, care îşi vinde petrolul, gazele şi cărbunele cel puţin parţial şi în euro.
În aceste condiţii, surplusul de cont curent al Rusiei în relaţia cu zona euro a fost investit în obligaţiuni emise de Germania sau Franţa. Adică, "Rusia ne-a creditat şi ne-a permis astfel să trăim dincolo de posibilităţile noastre, ceea ce a fost foarte drăguţ din partea ei", după cum accentuează Gave.
Deoarece consideră că Europa nu poate supravieţui fără energia din Rusia, Gave întreabă în ce monedă vor fi plătite aceste importuri, în condiţiile în care dolarul, euro sau yuanul nu reprezintă opţiuni.
Nici măcar aurul nu ar putea reprezenta o opţiune pentru Europa, pe fondul opoziţiei Bundesbank, care ar protesta dacă i s-ar cere să vândă aurul astfel încât să beneficieze întreaga zonă euro.
"Ne găsim, deci, într-o situaţie grotescă, aceea în care avem nevoie de energia din Rusia, dar nu mai ştim cum să încheiem tranzacţia", mai scrie economistul francez, care apoi oferă felicitările sale "geniilor care ne guvernează". Laudele sunt meritate, în condiţiile în care "este greu să te împuşti singur în picior cu o precizie mai mare".
După ce afirmă că pot exista căi de rezolvare a situaţiei, cum ar fi intervenţia unui companii intermediare din Japonia sau Singapore care să cumpere petrolul din Rusia şi apoi să îl vândă Germaniei, Charles Gave precizează că tot mai rămâne problema monedei în care se fac plăţile, în condiţiile în care Rusia nu va accepta euro, adică nu va mai finanţa o parte a deficitelor bugetare europene.
Aceeaşi problemă a finanţării deficitului bugetar există şi pentru Statele Unite, în condiţiile în care "dacă americanii şi europenii au decis să-ţi fure rezervele valutare când le convine, atunci totul se schimbă".
Concluzia economistului francez nu lasă loc interpretărilor: "Sistemul plăţilor internaţionale care a existat din 1945 a fost spulberat, din moment ce rezervele valutare nu mai pot fi utilizate pentru nimic".
Astfel, "Statele Unite şi Europa tocmai au distrus mecanismul care le-a permis să trăiască dincolo de posibilităţi, iar de aici încolo standardul lor de viaţă nu poate merge decât în jos", după cum scrie Charles Gave.
Gave mai prognozează şi creşterea puternică a aurului în sistemul financiar internaţional, deoarece "este singur activ care nu este pasivul altcuiva".
Opinia lui Charles Gave nu este singulară. Jurnalistul german Wolfgang Munchau, directorul Eurointelligence, a scris recent că este imposibil să izolezi o ţară mare în acest secol şi a acuzat băncile centrale din Statele Unite şi zona euro că au ales sancţiunile împotriva Băncii Rusiei deoarece au fost cele mai convenabile pe termen scurt, însă nu au luat în considerare efectele pe termen lung.
"Îngheţarea conturilor unei bănci centrale de către o altă bancă centrală reprezintă o problemă deosebit de gravă, iar din punct de vedere economic aceasta înseamnă un default al întregului Vest transatlantic în ceea ce priveşte cel mai important activ al nostru: banii noştri fiduciari", scrie Munchau.
În opinia sa, îngheţarea rezervelor valutare ale Băncii Rusiei a avut ca efect subminarea încrederii în dolar ca monedă de rezervă internaţională, a redus bonitatea principalelor bănci centrale din Vest şi a încurajat China şi Rusia să se desprindă de infrastructura financiară a Vestului.
Mai mult, "am transformat dolarul şi euro, precum şi tot ceea ce este denominat în aceste monede, în active riscante, iar probabilitatea de default nu mai poate fi considerată a fi zero", după cum mai arată Munchau.
O opinie similară are şi expertul financiar James Rickards, autorul cărţilor "Războaiele valutare" şi "Noua Mare Depresiune Economică".
"Rusia este prima victimă a sancţiunilor SUA, dar întreaga lume va plăti preţul final", scrie Rickards într-o analiză recentă, unde subliniază că "îngheţarea rezervelor Băncii Centrale a Rusiei a fost picătura care a umplut paharul pentru Rusia şi pentru lumea întreagă", iar Statele Unite "distrug valoarea dolarului prin folosirea abuzivă a sancţiunilor".
Tocmai din acest motiv, Rickards susţine că Secretarul de Stat Antony Blinken a eşuat complet, în condiţiile în care "prin anunţarea sancţiunilor financiare, Blinken a arătat că acestea nu funcţionează şi a invitat lumea să abandoneze dolarul".
Într-un articol ulterior, Charles Gave a revenit asupra situaţiei din Europa şi a prezentat şi un scenariu care poate fi caracterizat drept terifiant.
Dependentă de energia din Rusia, Europa a plătit mai ales în dolari. O parte din încasările în dolari au fost convertite în euro, deoarece guvernul Rusiei nu se aştepta la o confiscare a rezervelor sale valutare în euro.
Situaţia s-a schimbat radical, iar economistul francez susţine că Europa se confruntă acum o o poziţie "short" gigantică, atât în ceea ce priveşte petrolul şi gazele naturale, dar şi faţă de dolarul american, deoarece nu există nicio garanţie că furnizorii care ar înlocui Rusia, cum ar fi Arabia Saudită sau Qatar, ar oferi preţuri la fel de scăzute şi vor schimba o parte a dolarilor încasaţi în euro.
Gave estimează că poziţia short în dolari a Europei rezultată din necesarul finanţării importurilor de petrol şi gaze poate ajunge la o valoare anuală de 200 de miliarde de dolari în cazul unui preţ al petrolului de 100 de dolari pe baril.
"Acesta este un adevărat cataclism, care pare să indice un colaps al monedei unice şi relansarea presiunilor inflaţioniste", după cum arată economistul francez.
Europa a ajuns în această situaţie deoarece poziţia sa din punct de vedere al energiei nu este sustenabilă, pe fondul "favorizării morilor de vânt şi a oglinzilor magice în locul centralelor nucleare şi a soluţiilor eficiente de utilizare a cărbunelui".
Charles Gave mai scrie că "Rusia nu a fost doar un partener care vindea energie Europei, ci îi acorda, în acelaşi timp, şi credit, adică un dublu miracol".
Apoi a fost abordată problema înlocuirii finanţărilor din Rusia cu finanţări oferite de sistemul de credit european.
"Poate sistemul de credit european să înlocuiască Rusia?", a întrebat Gave. "Absolut nu, deoarece singurele sale active sunt obligaţiuni emise de state falimentare, iar acele obligaţiuni oferă randamente negative într-o monedă care se îndreaptă către colaps şi nimeni nu va accepta astfel de plăţi", este verdictul lui Charles Gave.
Fără schimbarea fundamentală a politicilor energetice de pe continent se va ajunge la raţionalizarea energiei, iar "standardul nostru de viaţă va scădea proporţional cu deficitul de energie", mai scrie în final Charles Gave.
Se pare că Europa a ajuns acum într-un "moment Wile E. Coyote", care este ignorat de autorităţi. Altfel nu poate fi explicat faptul că sunt oferite tot felul de programe de plafonare şi compensare a preţurilor fără să fie abordate serios adevăratele cauze ale crizei energetice.
Dar totul va fi bine şi "zborul" va continua atâta vreme cât nimeni nu priveşte în jos.
1. Aoleo
(mesaj trimis de Oarecare în data de 22.03.2022, 01:29)
Măcar dacă acest editorial ar fi un semnal de alarma pentru "excitatii" continuarii războiului cu orice preț. Care pe care.
Aceasta ciocnire / ruptura totala intre "civilizatiile" occidentale și răsăritene, prevăzută intr-un fel de Samuel Huntington în celebra sa carte, ne poate aduce o schimbare dramatica a modului nostru de viață, atat de călduț și de confortabil pentru unii.
Crearea acestei falii tectonice intre Vest și Est, ciudat de brusc după înghețul economic de doi ani cauzat de ... hm ... pandemie ne poate face sa ne gândim la orice fel de viitor.
Sa speram ca va exista un "pilot automat" care sa ne asigure aterizarea.
Sau o sa trăim cu toții în Metaverse :)), ca am înțeles că se lucrează la el.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 09:44)
Razboiul asta are si o parte buna. A scos in fata, in toate tarile, trolii si servitorii regimului dictatorial rus.
S-a dovedit ceea ce era oricum usor de sesizat si pana acum, ca avem in Romania trompete ale dictaturii lui Putin. Sunt oameni carora fie le place intunericul, lipsa de liberati si de drepturi fundamentale, sa munceasca pentru regim si clanul de oligarhi (intr-un cuvant prostii), fie sunt vanduti pe un pumn de ruble. Niciun roman intreg la minte nu poate agrea un sistem dictatorial, dupa cat de mult am avut de suferit din cauza unui asemenea regim impus de rusi. La asta se adauga si sentimentele de indignare produse in sufletul fiecarui roman adevarat de ruperea si pradarea teritoriilor romanesti de armata rusa. Toti romanii am avut de suferit atat direct cat si indirect de pe urma cotropitorilor rusi, de la atrocitatile comise direct in timpul ocupatiei sovietice si pana la regimul comunist ce ne-a fost impus si deportarile basarabenilor si bucovinenilor in Siberia.
Cetateanu Rechea nu a scris niciodata despre asa ceva, despre suferintele poporului roman, despre tezaurul si teritoriile romanesti furate de rusi, dar ne abureste cu "isteria razboiului", fara sa pomeneasca de civilii omorati acolo, de locuintele lor distruse si de invazia unei tari europene suverane.
Toate astea nu il deranjeaza pe "bunul si cinstitul roman" Rechea, dar il deranjeaza "isteria"!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 10:14)
Am vesti care il vor intrista pe d-l Rechea:
Conform analistilor, rusii „Sunt împotmoliți. Au probleme cu aprovizionarea. Au probleme cu muniția. Nu sunt capabili să cucerească marile orașe. Nu avansează. Dau dovadă de o mulțime de măsuri disperate, cum ar fi să cheme sirieni sau să ceară ajutorul chinezilor, sau să amenințe că vor ataca livrările țărilor NATO către Ucraina și agită lumea cu arme biologice, chimice sau nucleare”.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 10:21)
[...]
S-a aflat adevărul despre o informație care a fost ținută bine la secret în toată această perioadă a războiului din Ucraina. Fără a exagera, se poate aprecia că cel mai mare secret al lui Vladimir Putin a fost făcut public. Acum o lume întreagă știe ceea ce nimeni de la Kremlin nu a vrut să facă public.
Komsomolskaia Pravda, tabloid apropiat de Kremlin, a publicat date șocante despre pierderile suferite de armată rusă în Ucraina. Ar fi vorba despre 9.800 militari uciși, cifre foarte apropiate de cele susținute de armata ucraineană.
Chiar dacă cifrele respective au dispărut la scurt timp din respectivul articol, ele au fost salvate pe internet de diferite agregatoare de știri
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 10:23)
(...]
Rușii din Republica Moldova roagă Ambasada Federaţiei Ruse de la Chişinău „să nu vină să-i salveze”!
Mulți dintre ei scriu că sunt îngrijorați de riscul extinderii acțiunilor militare și în Republica Moldova și spun că ar prefera ca trupele ruse să nu-și facă griji pentru soarta lor.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 10:30)
Acestea nu sunt stiri ci dezinformare.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de alice în data de 22.03.2022, 17:11)
Ai dreptate.Atata doar ca cetateanul Rechea nu ti-a povestit nimic despre razboi in acest articol.Daca te deranjai sa-l citesti, ai fi vazut ca are raportare strict economico financiara.Asa ca dk definitia unui troll este ca-i Gica Contra unora pen'ca-i platit sa faca asta,defineste-te....
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 03:57)
Asteptam un moment de saracie energetica in Europa, dar nu dintr-o cearta cu rusia. Parea ca iubirea germane-franco-rusa, sau mai cuprinzator spus orgia occident-rusia va continua la infinit.
Bine ca mai am padure la tara, ma duc si imi fac coliba acolo si ma apuc de agricultura la liziera, in loc sa inghet in oras cu burta goala.
Va salut cu caldura in suflet.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 07:48)
Sa califici din start ca isterie ce se intimpla acum in Ukraina , cu fuga oamenilor de la casele lor pare judecata unui om de mare valoare , bine apreciat! Socotelile cu banii ale unora sau ale altora in acest context iarasi pare o contributie buna , valoroasa . Dati-i inainainte , tineti linia ; e de bine.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 08:29)
Bine zis!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 08:34)
Tu citesti altceva decat estre scris.
Este scris: "Isteria generalizată din jurul războiului din Ucraina".
Tu citesti: "...isterie ce se intimpla acum in Ukraina".
Mie mi se pare ca "din jurul" nu este sinonim cu "in".
Sunt eu prost? Sau esti tu?
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 08:36)
Raspuns pentru 3.2 (ca sa nu fie vreun dubiu)
Este clar ca Tu esti
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 08:38)
Ma gandeam eu ca vei spune asta. Ce altceva poti tu sa spui daca nu stii nici sa citesti?
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 09:23)
ai vazut cu ce te-ai ales daca incerci dialog cu cine nu trebuie ? nu te baga in cocina ca te mananca ......
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 09:24)
Nu esti prost!
Prost este trolul rus caruia ii place sclavia si dictatura.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Unu în data de 22.03.2022, 08:33)
Eu nu cred ca americanii sunt prosti !!!Chiar nu pot sa-mi inchipui asta!Asa ca....
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 08:34)
Un articol frumos. Pentru trolii rusi.
"Rusia ne-a creditat şi ne-a permis astfel să trăim dincolo de posibilităţile noastre, ceea ce a fost foarte drăguţ din partea ei, după cum accentuează Gave".
Exact. Rusia a cumparat obligatiuni franceze si germane din mărinimie.
De fapt, ce are lumea cu Rusia?
5.1. O prostie (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de SeceraSiCiolanu în data de 22.03.2022, 08:57)
Pare un articol nu doar pt trolii rusi, pare un articol scris de un pro-rus! Cat de stupid sa fii sa spui ca tu nu judeci din punct de vedere geopolitic, ci doar dpdv economic? Cum sa nu tii cont de toata situatia geopolitica si implicatiile a ceea ce se intampla acum in Ucraina? Ziarul Bursa se transforma usor usor intr-un camp in care se duc adevarate batalii politice ce sustin curentul pro-vest si curentul pro-rus. In continuarea acestei idei "astept" cu nerabdare un nou articol scris de marele avocat ce si-a gasit un talent de scriitor si un loc unde sa isi manifeste sentimentele rusofile...
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 09:49)
Ai pus un titlu perfect comentariului tau.
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 09:51)
Te referi la articolul lui ch arles Gave? Sau confunzi articolul cu citatetele inscrise in el?
5.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 10:34)
Bine ca vrei tu sa taca toata lumea intr-o cenzura stalinista. Asta preferi mai eurofilule?
5.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 13:13)
Nu este vorba de nici un curent pro-rus nici in ziarul Bursa,nici in Romania.Este vorba despre persoane puse probabil de catre autoritati sa combata orice opinie care nu-i slaveste pe americani.Din aceasta cauza va ambalati atata fiindca faceti parte din clasa privilegiatilor,nu va pasa de cei care duc grija zilei de maine dupa cum nu le pasa nici autoritatilor.A inebunit toata lumea,cum zice jupanul lumii asa trebuie sa se zica si sa se faca,cu ce se deosebeste de Putin si acolitii sai?Si apropo,NATO nu a bombardat o tara europeana?
5.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.5)
(mesaj trimis de Emil în data de 22.03.2022, 14:14)
Numai o tara europeana? Numai europenii sunt oameni? Afganistanul, Primavara araba, Siria, nu se pune? Statele falimentare, teroriste vor plati cu virf si-ndesat!
5.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 14:40)
Au bombardat la greu,eu am dat exemplu de o tara europeana fiindca si Ucraina este tara europeana,am facut doar o comparatie,toata lumea se agita cu Ucraina ,de Serbia nu le-a fost mila,in rest ce sa mai povestesc,au facut prapad.
5.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 16:30)
altceva decat troli rusi , nu va mai invata propaganda ?
5.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 19:59)
Serbia a comis genocid impotriva musulmanilor din Bosnia si impotriva albanezilor din Kosovo! Este dovedit! Serbia a atacat si pe Croatia! Ucraina nu a facut nici un rau!
5.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.9)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 20:21)
Indiferent de situatie NATO nu avea dreptul sa bombardeze Serbia dupa cum nici Rusia nu avea dreptul sa invadeze si sa atace Ucraina.In plus,NATO agita spiritele in diferite regiuni ale lumii pentru a avea motiv sa intervina sub stindardul pacii,chipurile..Rusia ii bombardeaza pe ucraineni sub pretextul ca ii elibereaza.Mincinosi si unii si altii.Sa zicem merci daca scapam de razboi fiindca cu politicienii pe care-i avem,numai unu si unu,a tunat si i-a adunat!
6. fără titlu
(mesaj trimis de Anton Paul în data de 22.03.2022, 09:02)
Singura critică reală: "banii noștri fiduciari".
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 09:15)
dle Rechea, dvs gasiti cele mai obscure opinii ale celor mai obscure personaje, nu stiu unde le gasiti...si nici ce intentii aveti, dar prea curate nu par a fi! Prea pe fata anti Europa, anti SUA, dvs uitati cu cine sunteti in barca?
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 10:29)
Eseul "Lei condusi de magari" de ch arles Gavin a fost prefatat de Milton Friedman.
Desigur, Milton Friedman este si el, pentru tine, obscur.
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 13:19)
Am citit si eu articolul si nu am vazut nimic anti-Europa,anti-America.Voi sunteti foarte agresivi cu comentariile voastre si vreti sa ne spalati pe creier.Mai degraba ati face propaganda Romaniei sau Romania nu e tara voastra sau nu sunteti platiti pentru asta.Ciocoii vechi si noi.
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 09:18)
la isteria corect sesizata de autor , cea de a crea un razboi pustiitor , se mai adauga parca si dorinta expresa a celor de la bruxelles , de a se produce o implozie a UE . tot ce vine de acolo sau majoritatea covarsitoare este nociv pentru tarile mai sarace din est . s-a instituit un sistem pervers de santaj , mituire si recompense cu tot felul de sume de bani pentru cei cuminti si care nu nu comenteaza la toate aberatiile lor .
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 09:48)
Confunzi UE cu Rusia si regimul lui Putin.
Tocmai ai descris situatia din Rusia (saracia populatiei, mituiri, recompense pentru mercenarii arabi, santajarea si amenintarea tarilor democrate din toata lumea, imbogatirea oligarhilor pe seama saracirii maselor si multe altele).
8.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 12:16)
Scopul celor care trag sforile la bruxel este distrugerea Europei natiunilor si implementarea bolsevismo-progresismului. De asta se tot propun politici nesustenabile energetice, de infuzie sau inventare de minoritati, in paralel cu cenzura de tip
corectitudine politica.
8.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 12:41)
vorbeste cu un it-ist sa-ti schimbe setarea si obsesia cu rusia , sinteti ridicoli !
9. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 22.03.2022, 10:06)
...
9.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 22.03.2022, 10:08)
...
10. fără titlu
(mesaj trimis de Alex S în data de 22.03.2022, 11:22)
Este usor sa nu judeci din punct de vedere moral un conflict, ci doar sa te pozitionezi impotriva sanctiunilor, pentru a nu avea de suferit.
Faptul ca a folosit termenul "conflict", in loc de "razboi" sau "invazie" sugereaza cat de mult ii pasa autorului citat.
11. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 12:12)
Mesajul ca Statele Unite şi Europa sunt unde sunt datorita petrolului rusesc e gresit. Tot modelul pe care este contruita societatea e diferit, exista libertatea de expresie, alegeri libere, economie de piata, control, transparenta, etc. Petrolul poate veni la fel de bine din Norvegia, Arabia Saudita, SUA, Algeria, etc. ... nu e Rusia singura tara din lumea asta care are petrol si oricum in cativa ani lumea va depinde din ce in ce mai putin de hidrocarburile clasice.
11.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 12:19)
In cati ani? Si pana atunci ce faci?
11.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 12:45)
In cativa ani ... pana atunci luam de unde putem, Qatar, SUA, Norvegia, Azerbaidjan sau continuam cu energia nucleara (gen cum a prelungit Belgia zilele trecute). Daca exploatam macar ce avem, gen gazele din marea Neagra, nu mai aveam nevoie sa ne punem intrebari ce facem, de unde luam, cat de mult depindem de Rusia, etc. Dar interesele au fost altele ...[...].
12. Suplimentar fata de ignorarea intereselor europene
(mesaj trimis de Popa Liliana în data de 22.03.2022, 12:25)
Buna ziua
La ce foloseste sa existe grupuri de think tank ,consilieri pe toate domeniile ,economisti internationali ,BCE etc daca la reusniunea critica pt decizii leaderii cedeaza presiunilor de moment si subordoneaza puterea statelor pe care le reprezinta unor presiuni de moment (eventual personale ) .Din p d v al europenilor nu exista graba in domeniul pozitionarii economice privind Rusia . Au exprimat clar dezacordul cu agresiunea asupra Ucrainei , si au luat masurile de securitate si financiare si ,desigur ,si masuri economice ,dupa declaratii . Dar aceste masuri in domeniul comertului si al finantelor internationale ,prin natura lor cer o abordare graduala ,treptata si spatiata in timp . Exact pt ca implicatriile sunt atat de mari si ireversibile . De ce s au grabit ? Agresiunea in Ucraina nu putea fi oprita imediat ,Crimeea si regiunile separatiste nu puteau fi aduse inapoi .
Implementarea imediata a gradului cel mai inalt si ireversibil al sanctiunilor economice loveste mai mult interesele europenilor si nu ajuta Ucraina ,mai ales ca ele aduc si o slabire financiara imediata pentru europeni ,astfel ca pot ajuta mai putin Ucraina in lupta ei cu armata invadatoare . Mie mi a atras atentia o remarca a dnei Pelosi dupa ce au reusit sa aprobe bugetul in SUA ,la care era atasat si un important sprijin militar pt Ucraina . Spunea ca Ucraina a permis surmontarea diviziunilor politice in Congres , si asta chiar ca era foarte urgent!
12.1. Da (răspuns la opinia nr. 12)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 22.03.2022, 16:12)
Un punct de vedere de bun simt și atât de delicat exprimat pentru a nu tulbura "apele" :)
Nu mă exprim cine vrea din punctul meu de vedere sa continue acest război cu orice preț. Culmea ar fi ca amândouă părțile!
Fiecare înțelege ce poate.
Mi-e ca situația se impute rău. Și o sa intram curând în "meandrele concretului" :), potrivit unui clasic în viața.
Impreuna cu toții, troli ruși și tefelisti patrioti:))
12.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 12.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 16:55)
Sper ca nu vom fi obligati sa participam la razboiul altora.Ambasadoarea SUA la Onu spunea ca NATO ar putea interveni in Ucraina dar nu cu trupe americane.Ca sa vezi,atunci cine?Vor americanii sa lupte cu rusii prin intermediul prostilor?
12.3. Bine punctat (răspuns la opinia nr. 12.2)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 22.03.2022, 17:12)
Și asta e adevărat. Declarația asta da de gandit.
Asistam la o partida de șah de proasta calitate.
Tragedia din Ucraina continua, iar "nebunii" de pe tabla își fac de cap.
13. fără titlu
(mesaj trimis de ggg în data de 22.03.2022, 12:46)
multi troli suparati nevoie mare, e plina zona de comentarii de administratori de societati financiare, de fonduri de investii etc.
facturile nu mint si compensarea nu se poate face la infinit, banii incasati de companiile de stat din energie nu sunt destui.
iar in privat ori cresti pretul ori dai faliment..
facturile si chitantele nu mint.
14. fără titlu
(mesaj trimis de Emil în data de 22.03.2022, 14:49)
Ceva obisnuit. Un articol semnat de D-nul Rechea documentat si obiectiv!
Din comentarii rezulta ca sunt foarte multi imbecili (cretini,idioti-nativ,tolomaci ,prsti,samd.) care i-si vad puse in pericol pensiile de luptatori ai revolutiei, salariile si pensiile speciale penttu nemunca pentru lucrat,stat, la stat, pentru capusat bugetul tarii.
Acestora le dau o veste buna: in trei zile Rossia va fi definitiv infrinta! Batalioanele de elita ale Ucrainei Aidar si Azov vor ocupa Moscova si se vor instala la butoanele celei mai puternice armate din lume, la conducere tarii cu bogatii umane si materiale uriase. Sa vezi,de poimine incolo, ce trai-nineaca pe falimentari si teroristi, lumea civilizata democrata aparatoare a dreptului international si drepturile omului!
15. fără titlu
(mesaj trimis de Dan Barbu în data de 22.03.2022, 16:25)
Mama, mama... S-a spart conducta cu pro-rusi pe aici...
15.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 15)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 22.03.2022, 16:35)
...
15.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 15)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 20:11)
Corect! Dar ei nu stiu ca poporul rus a inceput sa fiarba si incet-incet va clocoti! Putin se va arde rau!
15.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 15)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2022, 20:24)
Tata,tata....S-a spart conducta cu spalati pe creier pe aici...
16. comentez, deci gindesc
(mesaj trimis de Vocea Kremlinului în data de 22.03.2022, 20:57)
Mult zgomot pentru Putin!
Nu e putinist, sau rusofil, domnul Rechea. E suveranist (se poarta, in zilele noastre). Adica "tovaras de drum", cum l-ar fi denumit celalalt Vladimir, daca ar fi avut onoarea sa fie contemporan cu Calin.
Cit despre Gave si opiniile lui... e democratie! Nu sintem in Rusia, sa-i trimitem in lagar pe cei care fluiera-n biserica. Doar o mica remarca, apropo de ideile domnului Gave. I-ar prinde bine putina "de-nazificare.
NU Putin stile!