DE UNDE SE SPERIASERĂ CĂ RĂMÂN CU SOCIETATEA ÎN BRAŢE Autorităţile anunţă un interes fulminant pentru "Oltchim"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 septembrie 2012

Autorităţile anunţă un interes fulminant pentru "Oltchim"

UPDATE: Ministrul Liviu Pop merge astăzi la Oltchim

Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, şi-a anunţat prezenţa în cursul zilei de astăzi la Râmnicu Vâlcea pentru a discuta cu angajaţii Oltchim, transmite Ministerul Muncii printr-un comunicat de presă.

Ministrul Liviu Pop susţine că gesturile extreme precum greva foamei nu sunt necesare şi spune că merge la Oltchim pentru a le explica angajaţilor atât cum au evoluat lucrurile de la ultima întâlnire şi până azi, cât şi ce va urma de acum încolo.

Potrivit comunicatului de presă, luni a avut loc o întâlnire cu principalele 3 bănci comerciale şi cu unul din partenerii comerciali cei mai mari ai Oltchim, o firmă puternică din Austria. Marţi, Vice Prim-Ministrul României, Ministrul Economiei, au avut consultări cu toate marile bănci prezente în România, pe tema problemelor din economie şi punctual pe subiectul Oltchim. Miercuri, la Ministerul Economiei, s-au întâlnit din nou cu bănci şi cu furnizori ai Oltchim.

"Pe 18 septembrie se va anunţa câştigătorul licitaţiei. Până în prezent, există 12 cumpărători pentru caietele de sarcini, inclusiv cei 4 din prima etapă, cea din primăvară. După 18 septembrie se va negocia contractul cu câştigătorul, iar apoi va trebui să mai treacă un timp, 1-2 luni, până la clarificarea unor chestiuni legale obligatorii", se transmite în comunicatukl de presă.

------------------

13 investitori au cumpărat caiete de sarcini

Vulpescu, OPSPI: "Băncile sunt înţelegătoare, dar nu s-a ajuns la discutarea cifrelor"

Autorităţile se fălesc cu un interes fulminant pentru privatizarea combinatului "Oltchim" (simbol OLT), înglodat în datorii şi aflat în pragul falimentului, deşi premierul Victor Ponta recunoştea mai deunăzi că nu vine nimeni să cumpere societatea.

Fără să vorbească la microfon, Ministrul Economiei Daniel Chiţoiu i-a spus, ieri, la începutul şedinţei de guvern, premierului Victor Ponta că 12 investitori s-au arătat interesaţi până în prezent de preluarea Oltchim, aceştia achiziţionând deja caietul de sarcini.

Remus Vulpescu, şeful OPSPI, anunţase, în cursul dimineţii, că sunt peste zece caiete de sarcini cumpărate.

Privatizarea "Oltchim" are loc prin trei licitaţii diferite - una pentru vânzarea pachetului de 54,80% din acţiunile OLT, deţinut de Ministerul Economiei şi două pentru creanţele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi "Electrica",

Întrebat dacă este vorba de fapt de patru investitori, care au cumpărat fiecare câte trei caiete de sarcini aferente celor trei licitaţii, Remus Vulpescu ne-a declarat, în cursul după-amiezii de ieri: "În niciun caz. În acest moment sunt 13 cumpărători diferiţi".

Remus Vulpescu a mai spus, ieri, că nu există un barem de preţ pentru privatizarea "Oltchim": "Nu vindem «Oltchim» ca să dea bugetul pe dinafară de bani. Vindem «Oltchim» pentru că de-a lungul anilor nu s-a reuşit stoparea datoriilor. Dacă-l mai păstrăm, îl omorâm de tot".

Domnia sa a mai adăugat că nu ar trage o concluzie din numărul inves-titorilor interesaţi de combinat, ci ar aştepta data de 18 septembrie, când vor fi deschise plicurile cu ofertele. Şeful OPSPI a adăugat că speră ca atunci să existe măcar un investitor cu care să poată continua negocierile pentru privatizare.

Autorităţile au mai anunţat pentru această săptămână discuţii cu băncile pentru a reuşi să susţină financiar combinatul vâlcean la plata salariilor restante şi la asigurarea capitalului de lucru pe o perioadă de o lună, până la privatizarea societăţii.

"Băncile care de-a lungul anilor au sprijinit Oltchim nu au declinat posibilitatea de a îl sprijini în continuare", a declarat, ieri, Remus Vulpescu.

Domnia sa spune că situaţia a fost înţeleasă la nivelul băncilor: "Există dialog, este unul bun, însă nu s-a ajuns încă la cifre".

Şeful OPSPI speră să se ajungă la o situaţie în care să repornească activitatea "Oltchim" şi la o privatizare "în cele mai bune condiţii posibile acum".

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic. Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de inves-tiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Stimate domnule avocat Vulpescu,

    revenind la afirmatia dumneavoastra potrivit careia marirea de capital social aprobata de UE nu putea fi implementata fara decizia a doua treimi din actionarii societatii Oltchim va amintesc faptul care va este si dumneavoastra cu siguranta cunoscut si anume ca in data de 01.11.2007 la socilitarile AVAS si Petro Carbo Chem SE pe langa alte modificari ale convocatorului initial al AGOA si AGEA a fost manifestata dorinta ca "Intrucat radierea mentiunii de majorare a capitalului social a fost operat se scoate de pe ordinea de zi initiala a AGEA punctul 1, referitor la: "Aprobare pentru anularea actiunilor emise de catre societate in contul createi convertite in temeiul Hotararii AGEA nr. 8 din data de 28.11.2003". Prin urmare daca in sedinta de atunci nu a fost votata micsorarea capitalului bineinteles ca nu ar avea nici un sens a face o marire, caci teoretic in tot aceasta perioada micsorarea de capital efectuata la CNVM nu are acoperire prin decizia actionarilor. Daca nu ma credeti cititi ce spune certificatul de inregistrare a valorilor mobiliare din data de 29.10.2007 intre care printre altele se mentioneaza: "Intreaga raspundere legala revine emitentilor , Consiliilor de Administratie si conducerilor executive ale acestora si institutiilor implicate in legailzarea modificarilor de capital, care sunt rsapunzatori in fata legii pentru eventualele ilegalitati ce ar putea fi constatate." Prin Comunicatul din 29.10.2007 a fost atunci declarat "in conformitate cu prevederile legale si statutare SC. OLTCHIM SA Rm. Valcea este obligata sa epuizeze toate caile de atac, Consiliul de Administratie in sedinta din data de 26.10.2007, a decis ca societatea sa formuleze recurs impotriva incheierii judecatorului delegat.......... prin care a fost admisa cererea formulata de SIF Oltenia SA si a dispus radierea din registrul comertului a menitiunii de majorare a capitalului social". Ce inseamna separarea procedurii de micsoarare de capital insotita ulterior de marire de capital banuiesc ca aveti destula experienta economico-financiara pentru a intelege necesitatea unei astfel de proceduri si de asemenea consecintele pe care le pot produce daca sunt implementate separat. Prin adresa domniei sale din 29.10.2007 domnul director Roibu a epuizat toate caile de atac pentru a impiedica micsorarea de capital. Daca dumneavoastra considerati ca atitudinea dumnealui a fost in neconcordata cu interesele actionarilor de atunci si pana cand ati considerat necesara inlaturarea domniei sale tnu pot decat sa va urez mult succes :-) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb