Deblocarea proiectelor de la Răstoliţa şi Bumbeşti-Jiu, contestată de organizaţiile de mediu

G.M.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 29 martie 2022

Deblocarea proiectelor de la Răstoliţa şi Bumbeşti-Jiu, contestată de organizaţiile de mediu

Organizaţiile neguvernamentale de mediu solicită Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională legea prin care Parlamentul a decis în 23 martie modificarea ariilor protejate pentru continuarea proiectelor hidroenergetice de la Răstoliţa şi Bumbeşti-Jiu. Reprezentanţii organizaţiilor de mediu solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea respectivă.

"Actul normativ implică distrugerea singurului râu mare de munte care mai curge liber în Carpaţii Româneşti (Jiul), precum şi a o serie de alte râuri de munte extrem de valoroase ecologic şi peisagistic (precum Răstoliţa, Valea Bradului, Ilva Mare, Bistra, Bratcu etc.). Noua lege a fost votată în lipsa unei evaluări a impactului propunerii legislative, cu încălcarea prevederilor constituţionale şi a dreptului european. Mai mult, amendamentele aprobate iniţial au fost modificate în timpul plenului Camerei Deputaţilor, schimbând complet sensul proiectului legislativ. Propunerea iniţială prevedea scoaterea din arii protejate «pentru obiective de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, obiectivele fiind în curs de execuţie sau demarate» anterior declarării ariilor protejate la 29 iunie 2007. Forma adoptată de Camera Deputaţilor şi modificată în timpul plenului prevede că «obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60%, la data de 1 mai 2022, sunt considerate ca fiind proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională»", se arată într-un comunicat de presă emis de organizaţiile Bankwatch România, Agent Green, Federaţia Coaliţia Natura 2000, Declic şi Greenpeace.

"Această lege nu ne ajută nici la atingerea independenţei energetice, nici la conservarea naturii. Este o insultă gravă la adresa democraţiei şi valorilor europene. Solicităm autorităţilor să oprească acest masacru al ariilor protejate", a spus Cătălina Rădulescu, avocatul asociaţiilor Bankwatch şi AgentGreen.

"Aceste râuri sunt sacrificate pentru o producţie de energie electrică extrem de redusă şi pe deasupra sporadică (hidrocentralele de pe Jiu nu ar funcţiona mai mult de jumătate din an). Sunt râuri care oferă servicii ecosistemice infinit mai mari decât avantajul economic obţinut prin exploatarea lor hidroenergetică. PSD, PNL, UDMR şi AUR s-au înţeles să slujească interesele private. Băieţii deştepţi din energie sunt acum în culmea fericirii. Vor primi iar contracte de milioane de euro cu statul, ca să termine nişte hidrocentrale vechi şi ilegale", a declarat Roxana Pencea Brădăţan, coordonator campanii Declic.

Organizaţiile subliniază că legea este incompatibilă cu scopul actului modificat, OUG 57/2007, care transpune Directivele europene de protecţie a mediului: habitate, păsări şi specii de floră şi faună sălbatice. Legea stabileşte excepţii pentru ca toate lucrările de construire şi defrişare să fie realizate fără evaluări de mediu, fiind tăiate păduri seculare care sunt esenţiale în lupta susţinută împotriva schimbărilor climatice. Hidrocentralele vizate, Bumbeşti-Jiu şi Răstoliţa, se regăsesc pe teritorii declarate arii protejate conform ordonanţei şi nu au o evaluare adecvată a impactului negativ de mediu, nu prevăd măsuri pentru prevenirea acestuia şi vor conduce la o afectare semnificativă a speciilor protejate, arată reprezentanţii organizaţiilor de mediu.

Daniel Zamfir: "Nu mai am nicio îndoială că poziţiile unor asociaţii şi fundaţii sunt categoric interesate"

Amintim că legea prin care a fost modificată legea ariilor protejate a fost iniţiată de senatorul social-democrat Daniel Zamfir împreună cu alţi colegi de-ai săi din PSD.

"Statul român a fost neglijent când a constituit acele arii protejate, dar acest lucru nu ne opreşte să remediem situaţia respectivă. Noi nu putem să rămânem la acelaşi stadiu pentru că cineva la acel moment a decis în mod neglijent să constituie acea arie protejată. Faptul că vom scoate aceste suprafeţe din ariile protejate va uşura emiterea acordului de mediu pentru ca Hidroelectrica să continuie lucrările la aceste obiective. La Bumbeşti există o decizie a instanţei care anulează o autorizaţie de construcţie din cauza ariilor protejate. Este aberant să stăm cu obiective extrem de importante în care am investit 155 milioane euro (pentru hidrocentralele de pe râul Jiu) şi să urmărim doi ani un peştişor care nu a trecut pe acolo. Am decis să iniţiem acest proiect, cu toate supărările pe care le vom provoca organizaţiilor neguvernamentale care au insistat să blocheze aceste obiective. Este prioritar să deblocăm aceste proiecte de investiţii, mai ales că actuala criză energetică ne-a demonstrat că suntem într-o situaţie foarte grea. Să fim foarte oneşti: intervenţia asupra mediului, cu toate criticile organizaţiilor neguvernamentale, a fost făcută în urmă cu 20 de ani, când au avut loc defrişările şi au fost construite barajele. Noi dorim acum, prin acest proiect legislativ, să dăm drumul la apă ca să producem curent electric, iar asta nu presupune o agresiune asupra mediului", a afirmat senatorul Daniel Zamfir, înainte de votarea legii de către Senat şi Camera Deputaţilor.

Conform actului normativ, numai pentru Răstoliţa şi Bumbeşti-Jiu statul român a cheltuit 350 milioane euro, investiţii care mai au un pic să fie finalizate şi să producă energia electrică de care avem nevoie. Punerea în funcţiune a celor trei centrale ar duce la alimentarea rapidă cu energie a peste 300.000 de gospodării şi ar reprezenta o soluţie viabilă pentru protejarea populaţiei în urma creşterii exponenţiale a tarifelor la energie electrică şi gaze naturale.

"Haideţi să privim lucrurile în mod responsabil şi să nu mai luăm în calcul diferite interese, pentru că nu mai am nicio îndoială că poziţiile unor asociaţii şi fundaţii sunt categoric interesate. Să vii să spui în faţa Parlamentului că o investiţie în care s-au băgat 200 milioane euro trebuie demolată, bombardată, ca să eliberăm acea zonă din aria protejată, mi se pare mult peste capacitatea de înţelegere a oricui. Aceleaşi ONG-uri sunt şi împotriva centralelor nucleare de tip SMR. Atât timp cât ai în Valea Jiului o hidrocentrală construită în proporţie de 95%, care are şi sisteme de automatizare, să abandonezi un asemenea proiect hidroenergetic când astăzi importăm energie electrică produsă pe cărbune din Bulgaria şi Ucraina, ar fi o mare prostie din partea noastră", a mai spus senatorul Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice, de industrii şi servicii din Senat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este cel mai nociv proiect de lege din ultimii 30 de ani, un proiect de slutire a Romaniei, prin secarea ultimelor rauri de munte valoroase.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb