Debut spectaculos pentru acţiunile NYSE

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 martie 2006

Acţiunile Bursei de Valori din New York (New York Stock Exchange - NYSE) au avut un debut spectaculos pe piaţă, la data de 8 martie, aceste titluri crescînd cu aproape 25% în prima zi de tranzacţionare. Evoluţia a avut la bază optimismul investitorilor în legătură cu faptul că nou-formatul "NYSE Group" va fi o forţă în lumea "hiper-competitivă" a tranzacţiilor. Amintim că istoria de 213 ani a NYSE, ca o piaţă deţinută de membrii săi, a luat sfîrşit în această săptămînă în care, după ce finalizat fuziunea cu "Archipelago Holdings" Inc., a dat naştere unei companii publice (listate), "NYSE Group".

Acţiunile NYSE, tranzacţionate sub simbolul NYX, au încheiat şedinţa bursieră de miercuri cu un preţ de 80 de dolari fiecare, în creştere cu 15,75 dolari (circa 25%) faţă de cursul de închidere al titlurilor "Archipelago" în ziua anterioară. Acţiunile "Archipelago" au fost listate în august 2004, iar din aprilie 2005 - cînd a fost anunţată fuziunea cu NYSE, pînă în prezent, cursul acestora a cîştigat aproape 250%.

Prima tranzacţie de miercuri a fost realizată de directorul NYSE, John Thain, care a achiziţionat 100 de acţiuni, la un preţ de 67 de dolari fiecare. În baza preţului de miercuri, NYSE are o valoare de piaţă de 12,6 miliarde de dolari, de trei ori mai mare decît cea a rivalului Nasdaq. În prima parte a zilei de ieri, acţiunile NYSE au mai cîştigat 2,10 dolari sau 2,6%, ajungînd la un curs de 82,10 dolari/titlu.

"NYSE este un nume blue-chip, pe care îl recunoaşte oricine", declară Philip Guziec, analist la "Morningstar". Totodată, Michael Holland, preşedinte al societăţii de administrare "Holland & Co", a precizat că, în acest moment, acţiunile NYSE au un curs ridicat, o valoare mare, ce poate fi folosită la achiziţia altor burse din lume.

De precizat că numai 30% din acţiunile NYSE au putut fi tranzacţionate miercuri, restul fiind deţinut de foştii membri ai pieţei, care nu le pot încă înstrăina.

NYSE, cea mai mare piaţă de acţiuni din lume, a fuzionat cu "Archipelago" - bursă electronică cu sediul în Chicago, dînd naştere unei entităţi care va concura intens cu Nasdaq Stock Market şi, totdată, va putea derula tranzacţii options. Demutualizarea NYSE este considerată de specialişti un pas extrem de important, întrucît ea a funcţionat pînă în prezent "ca un club".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb