DECIZIA ASUPRA LEGII CONVERSIEI - PE 7 FEBRUARIE Împrumutaţii în CHF, puşi din nou pe "hold", de CCR

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 ianuarie 2017

Împrumutaţii în CHF, puşi din nou pe "hold", de CCR

Valer Dorneanu: "Simţim nevoia unei aprofundări a motivelor pentru care vom da o soluţie sau alta"

Piperea: "Băncile ar trebui să prefere ca sesizarea pe conversie să fie respinsă de CCR, altfel numărul de dări în plată va creşte exponenţial"

-----

Actualizare 12:34 Pronunţarea în acest proces a fost amânată pentru peste două săptămâni, după cum ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea

(J.F.)

------

Actualizare 10:07 ANPC a ajuns în sală

Autoritatea pentru protectia consumatorului (ANPC) a ajuns în sală, potrivit debitorilor.

(M.I.)

-----

Actualizare 09:57

Procesul deschis de asociaţia Parakletos urmează să înceapă în câteva minute. În sală s-au strâns deja debitori, pentru a-l susţine pe avocatul Gheorghe Piperea.

(M.I.)

-------

Ieri a fost o zi aşteptată cu sufletul la gură de persoanele împrumutate în franci elveţieni (CHF). A fost ziua în care debitorii sperau ca judecătorii de la Curtea Constituţională a României (CCR) să le dea o veste bună - că Legea conversiei este constituţională.

CCR a luat în discuţie, ieri, sesizarea făcută de Guvernul Cioloş asupra Legii conversiei în lei a creditelor luate în CHF, la cursul de la data acordării, dar a amânat pentru a doua oară decizia, urmând ca aceasta să fie pronunţată în data de 7 februarie.

Valer Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale, a precizat că CCR are nevoie de mai mult timp ca să poată aprofunda această decizie, care va trebui pusă în consonanţă cu decizia pe Legea dării în plată.

Şeful Curţii Constituţionale a menţionat: "Am amânat-o pentru acea formulă magică, pentru examinarea mai adâncă a problematicii şi pentru a da o decizie care să fie şi în consonanţă, nu în sensul soluţiei finale a admiterii sau respingerii, cu analiza pe care am făcut-o acolo (n.r. în cazul Legii dării în plată) cu privire la retroactivitate, cu privire la impreviziune, dacă se aplică şi aici sau nu. N-am mai cerut nimic, doar simţim nevoia unei aprofundări a motivelor pentru care vom da o soluţie sau alta".

Amânarea CCR a produs reacţii diverse, imediate, în rândul împrumutaţilor în moneda elveţiană. În timp ce o mare parte şi-au exprimat nemulţumirea şi frustrarea, alţii au încercat să fie optimişti şi să mergă pe ideea potrivit căreia este mai bună o amânare a deciziei decât o decizie în defavoarea lor.

Câteva dintre comentariile care au apărut aproape instant, ieri, după anunţul făcut de CCR, pe pagina de Facebook a Grupului clienţilor cu credite în CHF, sunt următoarele:

"Este inacceptabil ce se întâmplă, este strigător la cer. Suntem rostogoliţi lună de lună. Suntem cantitate neglijabilă pentru ei"; "A fost ceva în discursul domnului Dorneanu care ne dă încredere. Motivul amânării ar fi fost aprofundarea situaţiei. Ceea ce nu este deloc rău. Mai bine o decizie cumpănită, decât o decizie dată în pripă. Şi ne-au dovedit judecătorii CCR că au cumpănit foarte bine pe legea dării în plată. De asemenea, să nu uităm că pe data de 30 ianuarie ICCJ se pronunţă cu privire la modul în care se interpretează dispoziţiile legale în materie de îngheţare curs, ceea ce ar putea duce la unificarea practicii judiciare. Ridicăm capul sus şi rămânem optimişti!"; "Ţara tuturor posibilităţilor, în care procesele sau altele se pot amâna la nesfârşit. Să nu uităm că şi Sebastian Papaiani şi-a câştigat drepturile în instanţă doar după ce a murit. Nu a apucat să se bucure"; "Ce să mai cumpănească? Ce să mai aprofundeze...că noi plătim în continuare din buzunarele noastre...şi ce e plătit, e bun plătit!!!

Chiar nu vă este clar? În motivarea pe darea în plată, CCR a susţinut negocierea între bancă şi client! Ce rost mai are legea conversiei, daca în cazul dării în plată se forţează o negociere..."; "Motivele pentru care pronunţarea CCR s-a amânat, pentru ca legea să fie aprofundată, mă îndreptăţesc să cred că CCR va lua o decizie bine cumpănită, cum s-a întâmplat şi în cazul DIP. Sper ca acest lucru să se întâmple şi prefer să rămân optimistă. Aş vrea să fie clar pentru toată lumea: nimeni nu poate şi nu are voie să facă presiuni asupra CCR. Vă rog să vă calmaţi şi să ne înarmăm din nou cu răbdare. Păstraţi-vă cumpătul! Am suferit zece ani, nu mai putem aştepta trei săptămâni?"

În opinia avocatului Gheorghe Piperea, "probabil că amânarea se justifică, pentru că respingerea acestei sesizări va fi mult mai elaborată": "Va fi o respingere cu precizări complete şi judecătorii trebuie să se pună de acord".

Domnia sa consideră că băncile ar trebui să prefere ca sesizarea făcută de Guvernul Cioloş să fie respinsă de CCR, în caz contrar numărul de dări în plată urmând "să crească exponenţial": "În motivarea CCR pe darea în plată unde se vorbeşte de impreviziune se face referire la toate contractele de credit. Singura condiţie este ca justiţia să se pronunţe daca respectivul contract îşi mai păstrează utilitatea socială. Aici trebuie subliniat că este o mare prostie să pui semnul egal între utilitatea socială a unui contract şi cazurile sociale. Nici pe departe aceste două sintagme nu înseamnă acelaşi lucru".

Avocatul Piperea reiterează că, în baza motivării pe darea în plată, contractele de credit vor fi reconstruite, dacă acest lucru va fi posibil, iar dacă nu, atunci datoriile debitorilor vor fi şterse în totalitate, urmând să ne confruntăm cu un val uriaş de procese.

Legea conversiei în lei a creditelor contractate în CHF, la cursul de la data acordării, a fost adoptată anul trecut de Parlament şi trimisă de Guvernul Cioloş la CCR, pe motive sociale.

Dosarul deschis de Parakletos contra băncilor care au dat credite în CHF urmează să se judece astăzi

Procesul de tip class action deschis de Asociaţia Parakletos, condusă de avocatul Gheorghe Piperea, contra unui număr de nouă bănci, pentru încetarea practicilor înşelătoare în domeniul creditelor în franci elveţieni, are, astăzi, un nou termen.

Cele nouă bănci reclamate sunt Banca Transilvania, Bancpost, Piraeus Bank România, Banca Românească, Credit Europe Ipotecar Ifn, Otp Bank România, Garanti Bank, Raiffeisen Bank, Credit Europe Ipotecar - sediul profesional.

Banca Naţională a României (BNR) fusese şi ea acţionată în judecată, în acelaşi dosar, dar instanţa a eliminat Banca Centrală din această cauză. De altfel, eliminarea BNR din respectiva cauză procesuală a fost singura dintre excepţiile ridicate de bănci care a fost aprobată de instanţă, restul fiind respinse.

Potrivit avocatului, cea mai importantă decizie luată de justiţie este că Asociaţia Parakletos poate deschide procese de tipul celor ce ţin de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), respectiv care au efect erga omnes, adică se aplică în toate contractele de credit similare cu cele judecate.

Printre practicile considerate înşelătoare invocate în dosarul din justiţie se numără vânzarea creditelor în moneda elveţiană (CHF) "unei nişe restrânse de persoane", după cum ne-a spus, anul trecut, avocatul Piperea, precizând: "Băncile au dat împrumuturi de 85.000 de CHF persoanelor care aveau venituri lunare de 780 de lei. Creditele reprezentau 95% din valoarea imobilului, iar gradul de îndatorare este, acum, de 175%. Aceşti oameni sunt supra-îndatoraţi. Ei reprezintă nişele de clienţi pe care băncile le-au exploatat". Domnia sa mai reclamă o practică a băncilor şi BNR, despre care ne-a spus: "Vorbim despre o omisiune înşelătoare. În 2015, BNR a spus băncilor să îngheţe cursul la 3,8 lei/CHF - valoarea de la finalul anului 2014, înainte de explozia neaşteptată a monedei elveţiene -, pentru ca băncile să negocieze individual cu clienţii în perioada respectivă. Cursul a fost îngheţat trei luni, dar nu a avut loc nicio negociere".

ICCJ trebuie să se pronunţe pe practicile de îngheţare a cursului, în 30 ianuarie, iar Piperea merge la Bruxelles, în 9 februarie, CJUE urmând să decidă pe întrebările transmise de instanţa orădeană

Alte două momente importante în epopeea CHF sunt răspunsurile pe care urmează să le dea Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi Curtea Europeană de Justiţie (CJUE) la întrebările adresate de justiţie în doouă procese deschise pe îngheţarea cursului.

ICCJ are termen să se pronunţe asupra sesizării făcute în legăură cu un dosar deschis pe practici neunitare referitoare la îngheţarea franului în data de 30 ianuarie, urmând ca, în 9 februarie, avocatul Piperea să fie prezent la Bruxelles, unde CJUE va răspunde întrebărilor trimise de instanţa de la Oradea, într-un dosar în care se cere îngheţarea cursului CHF/leu.

În ultimul dintre aceste două cazuri, răspunsul domnului Răsvan Horaţiu Radu, reprezentantul nostru la Curtea Europeană de Justiţie, transmis la cererea CJUE ca urmare a formulării întrebărilor de către justiţia orădeană, arată că "obligaţia de plată într-o monedă străină (aceeaşi în care a fost contractat împrumutul), în contextul atribuirii riscului privind variaţia cursului valutar în sarcina exclusivă a consumatorului, conduce la o situaţie incertă pentru consumator. Mai precis, costurile pe care acesta trebuie să le suporte ar putea creşte, aparent, fără o limită maximă, iar împrumutătorul nu are obligaţia de a furniza în schimb vreun serviciu". Totodată, reprezentantul Guvernului nostru la CJUE apreciază că inserarea de clauze privind asumarea întregului risc valutar de către consumator, fără să fie prevăzute mecanisme contractuale în sensul atenuării acestui risc, denotă crearea unui dezechilibru între drepturile şi obligaţiile părţilor, încă de la încheierea contractului. Răsvan Horaţiu Radu precizează, în răspunsul său, obţinut de ziarul BURSA: "Faptul că împrejurarea ce reprezintă materializarea riscului se produce de abia la un moment ulterior şi se exprimă prin crearea unui dezechilibru între prestaţii nu înseamnă că dezechilibrul semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor nu există încă de la momentul încheierii contractului. (...) Rezultă din situaţia de fapt reţinută de instanţa de trimitere că banca avea posibilitatea de a face uz de variaţiile de pe piaţa valutară, ceea ce reprezintă un context riscant pentru consumator".

Potrivit unui comunicat al Casei de avocatură "Piperea şi Asociaţii", cele trei întrebări la care va răspunde CJUE sunt:

"1. Articolul 3 alineatul (1) din Directiva 93/131 trebuie interpretat în sensul că dezechilibrul semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor care decurge din contract trebuie analizat prin raportare strict la momentul încheierii contractului sau include şi situaţia în care, pe parcursul derulării unui contract cu executare succesivă, prestaţia consumatorului devine excesiv de oneroasă comparativ cu momentul încheierii contractului din cauza unor schimbări semnificative ale cursului de schimb valutar?

2. În accepţiunea articolului 4 alineatul (2) din Directiva 93/13, prin caracterul clar şi inteligibil al unei clauze contractuale trebuie să se înţeleagă că respectiva clauză contractuală trebuie să prevadă doar motivele care au stat la baza includerii acestei clauze în contract şi mecanismul său de funcţionare sau trebuie să prevadă şi toate consecinţele sale posibile în funcţie de care preţul plătit de consumator poate varia, cum ar fi riscul de curs valutar, şi dacă din perspectiva Directivei 93/13/CEE se poate considera că obligaţia băncii de informare a clientului la momentul acordării creditului vizează exclusiv condiţiile de creditare, respectiv dobânzile, comisioanele, garanţiile puse în sarcina împrumutatului, posibilitatea aprecierii sau deprecierii unei monede străine neputând fi inclusă în această obligaţie?

3. Articolul 4 alineatul (2) din Directiva 93/13/CEE trebuie interpretat în sensul că termenii «obiectul principal al contractului» şi «caracterul adecvat al preţului sau remuneraţiei, pe de-o parte, faţă de serviciile sau bunurile furnizate în schimbul acestora, pe de altă parte» acoperă o clauză cuprinsă într-un contract de credit încheiat în monedă străină între un vânzător sau un furnizor şi un consumator şi care nu a făcut obiectul unei negocieri individuale, potrivit căreia «creditul va fi restituit în aceeaşi valută»?"

Casa de avocatură menţionează faptul că judecata majorităţii litigiilor din România (aproximativ 3000 de dosare) ce au ca obiect obligarea instituţiilor financiare la conversia sumei creditului din CHF în lei, la cursul de schimb de la momentul contractării creditului a fost suspendată, fiind aşteptată soluţia ce se va pronunţa în legătură cu cele trei întrebări preliminare.

Potrivit specialiştilor din domeniu, deciziile CJUE sunt obligatorii pentru instanţele din România.

Opinia Cititorului ( 64 )

  1. Alooo, dom' avocat, dom' profesor, monsieur le professeur de Sorbonne, nu e nevoie de conversie. Creditatul poate folosi darea in plata ca un levier. Asa spuneai mataluta pe data de 31 martie 2016 in Comisia Juridica din Camera Deputatilor. Si nu spuneai numai 'mneata asta ci si Zamfir sau [Fragment eliminat, conform regulamentului.], omu' matale cel mai de incredere. Pai, sa foloseasca domne ca levier, ca nu cred ca ai mintit matale, om serios, lumea in martie sau i-ai purtat cu vorba...

    Cand iti spunea toata lumea ca mananci ce nu trebuie ii injurai si ii plimbai pe amaratii aia cu ata ca gata, darea in plata rezolva tot, uite ca nu a rezolvat nici 1% din ce ai spus.Oricum la DIP nu mai poate apela oricine, oricand, ci numai in anumite conditii. Adica darea in plata facuta de matale&Zamfir e acum aproape la fel cu articolul 1492 din Codul Civil. Dar cum putini cunosc asta nu strica sa il mai trimiti pe junele Dorinel sa mai atraga niste clienti la cabinet. Cand pierd procesele vorba aia, se ocupa Neluta sau Sorinel si ii injura pe judecatorii de le merg fulgii:))))

    In alta ordine de idei nu inteleg de ce matale ii inveti pe astia cu chf sa treaca la lei? Pai, nu spunea chiar ilustra-ti persoana ca un credit in RON e mai nociv decat unul chf? Nu ziceai ca ROBOR e moarte curata, ca astia cu lei vor ramane 100000000% homeless, ca trebuie stopata Prima Casa, ii luai in tarbaca pe tinerii care isi cumpara o casa prin credit, un apartament de 50mp(deh, nu oricine isi permite vila in sectorul 4 cu credit 800.000 euro de la Piraeus), creditele in lei "bomba cu ceas", ca sa te citez, ce mai, creditul in lei cea mai toxica otrava ! Si atunci cum ii impingi pe astia la credite in lei? Nu sunt destul de terminati, vrei sa ii termini si mai rau? 

    1. Ce clabuci de neam prost care se crede spiritual! Esti sfrijit? Ti-au dat suturi in fund colegii in scoala elementara? Nu ti-au dat atentie fetele in liceu? Chiar nu mai ai nici o speranta, necajitule?!

      Don Juane, care e difernta intre imprumutatii CHF si consumatorii CHF? Intreb pentru un prieten ca zicea ca tu pari mai degraba consumator.

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      Felul in care exprimi frustrarea este graitor pentru traumele morale la care te-au supus conditia fizica plapanda si dezgustul cu care ai fost intampinat de mic. Ai fi putut sa-ti dai seama ca argumentul consta in felul in care te exprimi, dar complexul pe care il traiesti este atat de puternic, incat, nu poti accepta ca te dai de gol singur. Mirosi de la o posta, diferenta dintre viata ta si laturile in care traiesti, este ca miasma ta proprie acopera odoarele pestilentiale ambientale.

      Esti consumator?

      Esti in viata?

      Acum Gavroche Necula v-a dat in script sa vorbiti "traumele morale"?:)))) Ati vazut ca amenintand cu bataia, cu omorul, cu taieri de maini(asa cum i-ati facut lui Dinu de la BankingNews) nu prea mai merge asa ca o ardeti "SigmandFroid" pe psihologie, nu Melinte? :)))))Repet, diferenta dintre voi si mine e ca eu nu stau ca voi cu manuta intinsa toata ziua dupa pomeni. Aveti aceeasi atitudine pe care o au si aia de la semafor sau colt de strada. "Amarati" cand cereti, dar cand va trimite careva la munca il injurati si va ridicati fustele.

      Ti-am luat din viteza, nene!

      Auzi ma, tu asta tare-n clanta fara identitate: tu te superi pe dom' avocat ca te-ai nascut prost? Pai e vina lui? Pai supara-te ma, pe parintii tai. Da nici vina lor, saracii, nu e. E vina la parintii la parintii tai. Bai, supara-te pe tot neamu tau. Asa sunteti toti!

      Fecioras de langa Sibiel, lasa-ne tu cu scenete din Las Fierbinti ca puti a cocleala. Asta e nivelul tau de 'telectual chinuit la dunga patului.

      Mai bine da raportul cu suspendarea dosarului 22680 de la Timisoara. Cat v-ati luat tu cu Tiberia ca sa iertati Bancpostul? Si mai ales cand ai de gand sa le spui discipolilor tai ca ai batut palmuta cu banca?

      Daca e vorba de odihnitul de sambata eu nu cred ca vreo banca ar putea bate palma cu el. [Fragment eliminat, conform regulamentului]. Nimeni nu vrea sa aiba de-a face cu astfel de exemplare.

      Hai "berbante", luptatoare, spartane, cheliuta-n dunga. Hai da raportu' ca asteapta lumea! Sau cand esti incoltit cu date concrete incepi sa te legeni pe papainoage si bagi bila-n pamant?

      Libidinos dar guraliv. Dar hai sa il lasam pe el sa spuna, pe marele "erou", pe marele ostas dac. Sa ne spuna el plin de curaj de ce din gura zicea ca darama Bancpostul si la tribunal a suspendat procesul asa brusc, de pe azi pe maine?! Hai baiete cucuiete, op, op, eroinu'. Baga pe clontzu' paros cum e treaba !

      "Pai, nu spunea chiar ilustra-ti persoana (Piperea) ca un credit in RON e mai nociv decat unul chf? ".....chiar asa a zis..verificati in Bursa..la Arhiva

      Dar ce numai in Bursa? Si pe Facebook, prin toate publicatiile posibile au existat zeci de articole ale lui impotriva creditelor in RON. Robu' bancilor ii injura pe aia care isi cumpara o casa cu credite in euro, Elvira ii caina si se ruga la Dumnezeu sa le dea minte, ce mai, nimic nu era mai rau decat creditul in lei, dezastru, urgie, cataroi, potop. Acum brusc vor credite in lei, deci....?

      ai amutit, [Fragment eliminat, conform regulamentului.] !

      Daca-ti zic ca mi-am lichidat cu totul datoria, ma crezi, excrementus enterocolitus oanțus muguros?

      Mä Romi, tie ti s-o fäcut de niste pälmi?

      Cum sa nu te cred ca ti-ai platit datoria [Fragment eliminat, conform regulamentului.]? Pai, la cati bani ai jecmanit de pe amaratii pe care, cica, ii reprezinti in lupta cu bancile, plus ce ti-a iesit de pe la PNL sau de prin Utah, chiar ma miram sa nu iti fi platit datoriile ba sa si pui ceva deoparte [Fragment eliminat, conform regulamentului.]

      Ma Romi, da. Mi s-o facut de niste palmi, da' sa ti le trag tie fatu' meu.

      Cre' ca vrei sa te plicti in aer...

    Piperea se înșeală amarnic. După atâția ani, locuințele sunt plătite în proporție de cca 20% iar dobânda cam 70-80%. Asta reprezintă peste 50% din valoarea inițială a imobilului, umflată de bula imobiliară, Azi, prețurile nu mai sunt atât de mici ca acum 5 ani, sunt cam cu 25-30% sub maxim. Dacă cineva dă în plată acum, băncile își vor freca mâinile de bucurie (asta dacă imobilul nu este vandalizat înainte de predare - lucru care se poate face doar în fața unui judecător la impreviziune). Dacă apartamentul este foarte îngrijit iar debitorul îl dă în plată, bancherii vor fi foarte mulțumiți. Piperea greșește din nou la calcule care nu sunt partea lui forte.

    1. Exemplu real de calcul

      ---------------------- ------- 

      Credit: 100000 

      Dobândă: 5% 

      Durată: 20 ani 

      Dobânda totală plătită: 58000 

       

      După 8 ani, situația plăților: 

      - reducerea principalului: 28000 

      - dobândă plătită: 34000 

      Deci: 28% plată principal, 58% plată dobândă. 

      Pe la anul dupa ce vor mai creste preturile bancile chiar vor iesi in castig:)))) Dar stai ca nici "debitorii" chf nu sunt chiar asa prosti. Cand vor vedea ca au crescut din nou preturile or sa tina de casele alea ca de sufletul lor.

      Sistemul bancar blocheaza cum poate legea conversiei.

      Legea falimentului personal, e discriminatoriu intre pf -pj. Straini au dat tunuri, nu au platit furnizori la stat. Sistemul bancar pf vrea sa le tina in jug pe viata. 

      Ce vorbesti bai Topsac? "Legea falimentului personal, e discriminatoriu intre pf -pj", zici tu, nu? Pai, atunci conversia nu e "discriminatoriu" intre aia cu CHF si aia cu USD? Sau intre aia cu CHF si aia cu oricare alta valuta?

      din 2008 pana in prezent nu s-a achitat mai mult de 10% din suma imprumutata. Pana in prezent sunt peste 4000 de notificari de dare in plata, majoritatea contestate de banci....deci nu cred ca sunt incantate de idee.

      Si vor fi mai putin incantate daca se vor mai aduna inca vreo 10000 - 15000 de dari in plata....desi financiar, la preturile de acum, au si profit.

      Acum in al 12 lea ceas bancile ar trebui sa renegocieze contractele, ar avea mai mult de castigat insa sunt convins ca nu o vor face nici acum, doar de dragul puterii, iar incet incet se va ajunge la situatia mentionata de dl. Piperea. 

      postache, citeste calculul matematic exact din comentariul 2.1 si du-te sa te ingropi cu capul in laturile mincinoase

      Ai avut rabdare sa citesti tot ce am scris? Sau ai obosit dupa primul rand.

      Exemplul dat de mine este mult mai exact pt ca este din scadentarul meu....dar nu conteaza....defapt nici nu stiu de ce ti-am raspuns.

      Ori referitor la apelativul folosit....ce sa zic? Probabil te caracterizeaza..in sensul ca asa ai fost educat.... 

      E un punct de vedere interesant. Ungaria a convertit tot in forinti dar pe cei cu chf i-a rezolvat cu prioritate pe cand la noi cineva a castigat 50% din Parlament si inca o freaca la rece si nu sunt noi prin Parlament, au mai avut majoritate, nu au avut oua de Pasti.

      Nu sunt Topsac. 

      Zi-le lui Cracea Marius(Morales-New Marco) sa se puna din nou pe trimis scrisori impreuna cu Al Ghazi, Lungu si Beldea, ca pe aia de la ANPC i-au disperat. Spune-le sa se apuce sa trimita si la Parlament:))))))

      Cat vrei ca sa degajezi terenul?

      Nu pasarica, sunt porcar, cresc porci. Pe bune. Se castiga bine.

      [Fragment eliminat, conform regulamentului.] cine dracu mai apara salariatii de la radio in atari conditii... ca tare ii mai aparai...

      Baiete, cum sa te cheme bai CRACEA in buletin? CRACEA ba? CRACEA? :)))))))))))))))

      Auzi nume, CRACEA MARIUS :))))))))))))))))Ptu, hai ca la numele asta inteleg si de ce esti singur [Fragment eliminat, conform regulamentului.] si inteleg si de unde toata frustrarea :)))))))))))))Baiiiiii, Cracea ba, vino viteazule odata dupa mine ca te astept si pe tine si pe sponsoru' tau Iliuta ca si ala "ma gaseste" de vreo doi ani. Hai parlangioaicelor, muieri isterice, hai, mano a mano, bring it on, cum zic americanii:))))) [Fragment eliminat, conform regulamentului.] :)))))))))))))))) 

      Pretene, in secunda cand Cracea va sti cine esti, nu vei mai fi acelasi. Mai ai putintica rabdare... Te-ai mai schimbat tu la fata si alta data, la proces... Da acu nu va mai fi proces.

      Pai, da' nu stiai bai soldatule universal cine sunt? :)))))) Acusi ai uitat din nou? :)))) Sau ai cate-un suspect pe saptamana?:))))) Nu-i nimic. Nu trebuie sa treci decat prin vreo 18 milioane de oameni si ma gasesti :)))))))))))

    Ce drepturi isi tot apara creditatii CHF? Ca nu prea are sens. E corect sa o faca, stiu si recunosc. E adevarat ca multi oameni simpli au suferit din cauza CHF. Dar nu e corect modul cum o fac. Atitudinea asta „ DOAR NOI suferim…” restul nu conteaza. Sa comparam situatia CHF cu un loz in plic.

    -Vreau un loz in plic normal ( credit lei sau euro) cu un castig foarte mare, 

    -Vanzatorul (banca) imi spune ca pentru castigul foarte mare dorit de mine are un alt loz ciudat (creditul CHF) si ii face o reclama frumoasa in care spune ca e castigul sigur [desi eu si vanzatorul stim ca pot sa nu castig nimic si ca el doar face reclama sa vanda lozuri ] 

    -Ba mai mult imi da si un contract in care spune clar ca e posibil sa pierd si eu semnez de buna voie pentru ca vreau neaparat lozul ala (fara sa stiu ce e cu el efectiv sau stiind [speculantii]) 

    -Deschid lozul si nu obtin castigul asteptat 

    Cine e de vina? Exista un singur vinovat? Doar vanzatorul este de blamat? Ai luat de buna voie lozul respectiv, stiai (sau ar fi trebuit sa stii , era normal sa stii) ca poti pierde. Deci ce drepturi iti aperi?? 

    Cam asta este situatia creditelor CHF. Au dreptate sa isi ceara drepturi. Dar daca drepturile cerute de ei sunt acceptate, atunci trebuie aplicate in tot sistemul financiar. Inclusiv in cazul vanzarii reale de lozuri. Atunci si cei care nu castiga la loz in plic in parcuri vor avea dreptul sa ceara, dupa modelul CHF, dreptul lor spunand ca ei nu stiau, ca nu au fost informati de vanzator, ca pot pierde.

    Concluzia finala: au drepturi si nu prea.  

    1. efortul este prea mare sa intelegi (..cade si Coldea..poate o sa cada si Kovesi..a iesit si Trump presedinte..s-a intamplat si Brexitul ...si multe alte evenimente improbabile s-au intamplat..numai zbaterea lor spasmotica nu reuseste...oare de ce??????? ) te sfatuiesc sa ramii la razuitul lozurilor, sau la speculat pe Forex, sau mai asteapta sa-ti mai moara o matusa care ar putea sa-ti lase mostenire... Ca sa fii totusi cat de cat dumirit de ce se tot zbat aia cu chf sa-ti spun eu: pentru ca sunt legati pe viata de un credit ale carui rate cresc, cresc, in timp ce salariul este nu numai nesigur si si mic(mai ales daca lucreaza in sectorul privat , nu public, caci acolo au mai primit cresteri de la dragnea bashtanu Romaniei. de unde stiu? simplu; si eu sunt in aceeasi situatie, dupa 35 ani de munca imi este teama sa ies la pensie, caci salariul meu de inginer, in anul 2017 nu acopera facturiile casei si valoarea ratei lunare. vei spune ca sunt idiot, ca nu am fost in stare de mai mult intr-o viata intreaga? putin gresit! sunt generatia care a fost educate in regimul communist si a trebuit sa se adapteze la regimul democrat, zic eu destul de bine, tinand cont de viteza schimbarilor tehnologice, de comunicatii, de influente politice, etc. Am avut si initiative a 2 firmulite, pe care le-am inchis sufocata de taxe, impozite birocratie, si mai ales fara perspective intr-o tara in care conexiunile si legaturile cu factorii de influenta conteaza mai mult decat idea, buna intentie, harnicia. Intr-un cuvant, ghinion, nu sunt GHITA, si mai am defectul ca sunt si femeie ...........

      Hai na, lasa tu treaba cu mostenirile. Cu mostenirile e artista emerita Filomela, epifania moderna a artelor plastice. Aceasta Lady Godiva moderna, care face orice sa scape "amaratii" din stransoare "camatarilor", care nu mai poate respira de datorii si de grija datornicilor dar care traieste intr-un apartament de lux la Piata Victoriei (vis-a-vis de Guvern)si care in viata reala nu da doi bani pe cei mai putini avuti decat ea:)))) De eroi din astia sunt satul, mai e unul prin Cisnadie cu cioc si chelie in dunga, tot la fel, numai ca ala s-a umflat ca o plosnita cu bani de pe la credulii care i-au cumparat vrajelile.

      Revenind la ce spuneai tu, pai cine i-a obligat tati sa se lege 30 de ani? Cand au fost sa ia creditul nu stiau ca il iau pe 30 de ani, au aflat pe urma sau ce? Ah, ca unii nu si-au citit contractele nici azi, dupa vreo 10, 11 ani, asta e alta chestie, dar nu cred ca au intrat in sediul bancii crezand ca banca le da banii cadou iar acum au aflat socati ca sunt legati de credit vreo 30-35 de ani.  

      Mucisimo la ciorap si la saltea cum face chucho

      Mi-e lene sa-i numer ziua, ziua ca m-apuca noaptea 

      Si statu' nu doarme te face sa bagi mana-n sac si sa-i dai partea 

      Fiscul va baga pe toti in sperieti cand bate la usa 

      Se prinde de tine si-ti vine sa-l arzi cu bricheta ca pe-o capusa 

      Ai bani de dat, Tamara nu-ti e tie matusa 

      Platesti impozit pe libertate dar stai intr-o cusca 

      ETC ETC ETC 

      Hai ca esti fumat... Mai scoate si altele. 

      [...Ca sa fii totusi cat de cat dumirit de ce se tot zbat aia cu chf sa-ti spun eu: pentru ca sunt legati pe viata de un credit ale carui rate cresc, cresc, in timp ce salariul este nu numai nesigur si si mic].....stimata doamna inginer raspunsul dumneavostra este elocvent pentru profilul creditatului CHF...artagos, tupeist si irealist..spuneti cu venin ca sunteti legati pe viata de un credit de parca e vine cuiva..Pai domnita inginer..nu ati semnati dumneavoastra cu mana de inginer cu carte (expert in matematica, culmea!!) ca vreti credit CHF pe 20, 30 de ani (pe viata)????? V-a obligat cineva? Ati vrut casa in CHF cu dobanda variabila. Credeati ca lumea sta pe loc, ingheata ca sa va faceti dumneavostra casa?? Nu vedeti ca sunteti absurda? tupeista, aroganta..si frizati prostia..prin afirmatiile de mai sus

      Stimabila R, esti purtatoare de cuvant al bancherilor si BNR-ului? Ai vreo problema cu imprumuturile de stai pe paginile legate de situatia chf? Banuesc ca nici nu mai ai viata personala tot monitorizand situatia imprumutatilor in chf. Sa-ti dea Dumnezeu dupa suflet tie si familiei tale !

      Speranto, tetrailes ! Ce sa faca si R, moare de grija voastra asa cum mureati voi anul trecut pe timpul asta de grija tinerilor si a familiilor tinere care vroiau sa isi cumpere o casa, de vanati pe toate site-urile subiectul si injurati tineretul pana faceati scurta la limba.

      Irina... acum pot sa-ti spun adevarul... sunt membru al partidului comunist.

      Aoleo, Cristi, tu esti? La comunisti te-ai bagat? Si io care credeam ca esti in partea aialalta pe la aia rasi in cap !

    Este incredibila insistenta CHF-istilor...trece si legea gratierii atat de contestat..cade si Coldea..poate o sa cada si Kovesi..a iesit si Trump presedinte..s-a intamplat si Brexitul ...si multe alte evenimente improbabile s-au intamplat..numai zbaterea lor spasmotica nu reuseste...oare de ce??????? Pentru ca este ilegitima, incorecta, fara fundament si aproape nesimtita...chiar nu vor sa inteleaga acest lucru...daca trece CHF..este imperios necesar ca intreg sistemul financiar sa adopte aceasta masura...piete de capital, banci, investitii..loto..cazino...atu nci cand se pierde sa se spuna..ȚNU AM FOST INFORMATI ca putem pierdeȚ..si apoi sa se realizeze conversii si conversute dupa placul pierzatorilor. E pacat de oamenii simpli care se iau dupa prostiile lui Piperea si Zamfir...

    1. Aproape ca admir inversunarea asta a Bursa de a posta 21569856 de articole despre CHF-isti desi stie ca nu au dreptate...e scabroasa..dar aproape de admirat

      Stimate R, ti-ai intitulat mesajul 3. cu "Voi repeta mereu asta", in schimb reprosezi ziarului BURSA ca s-ar inversurna, "in mod scabros" sa publice "articole despre CHF-isti".

      BURSA nu publica unul si acelasi articol, ci relateaza evenimentele care au loc.  

      Daca este sa fie scabros ceva, atunci este scabros sa "repeti mereu" (asa cum spui ca faci) unul si acelasi mesaj, indiferent de evenimentul relatat. 

      Aceasta se cheama inversunare si este caracteristica fiintelor rudimentare. 

      ATENTIE! 

      Mesaju l 4.1. incalca Regulamentul mesajelor.

      La urmatoarea tentativa, iti suspend dreptul la comentariu. 

      MAKE, pe cand o gratiere si la Bursa? Adica o stergere a tuturor filtrelor pe adresele IP pe care le-ati facut? Nu merita postacimea a doua sansa? .

      Eu nu-s PSD, condamnarea este definitiva si nelimitata.

      Doar daca nu dati o spaga, acolo, oameni sintem. 

      Ceea ce spui s-a intamplat de vreo 10 anisori. O stergere de datorie pe hartie la Grecia ca tara, la banca ca firma privata Ing si exemplele pot continua.

      Pentru unii muma pentru altii ciuma? 

      Cum sa se stearga filtrele? Deja toata lumea e obisnuita ca postacii [Mesaj eliminat, conform regulamentului] sa poata spune orice, sa poata jigni pe oricine, sa poata ameninta pe oricine.

      Ai vazut ce ti-a sters? Nu minciunile, ci porcariile.

      Bine. Aveti dreptate domnule Make. Nu e frumos sa vorbesc urat de Bursa care ma lasa, limitat dar o face, sa postez...Vreau totusi sa recunoasteti ca parte din comentariile mele (cand am inspiratie sa scriu) sunt interesante...e rusinos sa dau comentarii dar creditatii CHF ma scot din sarite..nu stiu de ce..dar nu imi place lipsa de dreptate...stiu ca unii au suferit nevinovat..dar majoritatea sunt grupuri de interese, lacomi, tupeisti sau prosti. Nu respecta reguli elementare de logica financiara. Demult am intentionat sa aplic la Bursa, si mai demultam refuzat un post la ZF...dar vorbind cu fosti angajati nu cred ca m-as fi inteles cu dumneavostra si ma concediati repede. Sunteti dificil.

      Libertatea de postare este nelimitata, cu respectarea Regulamentului.

      Sa ramii ziarist la BURSA inseamna munca permanenta.

      Sa fiu dificil ar insemna sa fiu arbitrar, capricios in relatiile de serviciu, cind din contra, raporturile mele cu oameni, la serviciu, sint reduse la minimum si in majoritate, automatizate, impersonale, fixate in proceduri si regulamente, ceea ce ma face complet previzibil. 

      Tocmai lipsa de personalitate (de contact direct cu angajatii) e o problema..ii stiti vizual..dar ii cunoasteti cu adevarat? stiti ce gandesc despre persoana dumneavoastra? Teama (sau respectul, dar e greu de obtinut,[ chiar foarte greu]) face/ fac dintr-un om un bun lider

      Aaahh .. pupatiash creeru` asta cu facultate.

      Vasilicaaaa, ai grija de bancherii tai!

    Nu stie cum bate vantul. Daca au amanat sa aiba timp sa fie unsi-mituiti?

    Ciudat ca nu stiu curentul de la Cjue? 

    Ma intereseaza procesele.

    Judecatori au acoperit putin Bnr-ul ? 

    1. Care hartii?

    Ce e rau in sistemul juridic de la noi ca nu se poate filma sa vad si eu din cucuia macai cum gandeste judecatorul.

    Transparenta ?!? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb