Decizia ca acţionarii să nu ia dividende trânteşte cotaţia SIF1 Banat Crişana

PAULA BULZAN, ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 aprilie 2013

Decizia ca acţionarii să nu ia dividende trânteşte cotaţia SIF1 Banat Crişana

Dragoş Bîlteanu rămâne preşedintele SIF Banat Crişana

Brokerii: Scăderea cotaţiei este paradoxală

Cotaţia SIF1 Banat Crişana a scăzut, ieri, cu 9,22%, la 1,053 lei/unitate, după ce Adunarea Generală a Acţionarilor a decis ca societatea să nu distribuie dividende pe 2012.

Acţionarii SIF Banat Crişana au aprobat în AGEA care a avut loc, ieri, păstrarea profitului pentru inves-tiţii, în premieră în ultimii 18 ani.

Unii brokeri spun că scăderea cotaţiei este paradoxală, decizia fiind de natură, din contră, să crească preţul acţiunilor SIF1.

"Decizia de capitalizare a profitului, teoretic, ar trebui să funcţioneze ca un factor pozitiv pentru preţul acţiunii. SIF Banat-Crişana nu se va decapitaliza prin acordarea de dividende, taxarea de către investitori printr-o scădere de aproape 10% a preţului acţiunilor fiind oarecum un paradox şi descriind astfel un profil de investitor", ne-a spus Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Pe de altă parte, anterior AGA, CNVM a limitat drepturile de vot la 5% pentru două grupuri de acţionari ai SIF1 Banat Crişana - unul în jurul preşedintelui Dragoş Bîlteanu, iar celălalt în jurul omului de afaceri Ioan Tatu, şi le-a obligat pe acestea să îşi vândă din acţiuni astfel încât să se încadreze în limita legală, în termen de trei luni.

Administratorii au propus iniţial acţionarilor trei variante privind dis-tribuirea profitului, respectiv păstrarea acestuia pentru surse proprii de finanţare, alocarea unui procent de 22% sau de 65% din câştig, însă un grup de trei acţionari ai SIF, printre care şi omul de afaceri Alin Tatu, a solicitat distribuirea unui dividend mai mare faţă de propunerile administratorilor, respectiv de 0,1649 lei, reprezentând 90% din profitul obţinut anul trecut.

Aprobarea dividendului zero a căzut ca un trăsnet în piaţă, iar unii acţionari consideră că Dragoş Bîlteanu a vrut să arate cine este şeful şi să transmită celor care vor să i se opună că ar fi mai bine să se abţină.

Alţii consideră că nedistribuirea dividendelor reprezintă voinţa acţionarilor şi că, în mod normal, acest lucru ar reprezenta un semnal de încredere a acestora ca banii lor să fie lăsaţi în companie.

Bîlteanu, reconfirmat preşedintele CA

Dragoş Bîlteanu a rămas pre-şe-dintele Consiliului de Adiministraţie şi directorul general al SIF1 Banat Crişana, după Adunarea Generală de ieri, în care au avut loc alegeri.

Pe lângă Bîlteanu, Ştefan Dumitru şi Ion Stancu au fost reconfirmaţi în CA, iar Consiliul a fost completat de Ali Lakis, reprezentant Banque SBA, Valentin Chiser, din partea grupului Romenergo, şi Adrian Petreanu, manager de investiţii la Ashmore Investment la Londra.

Ioan Cuzman fostul preşedinte al SIF Banat Crişana, nu a mai fost ales în Consiliului de Administraţie al societăţii în urma votului din cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor.

Acţionariatul SIF Banat Crişana era format, la 31 decembrie 2012 din 5.810.816 acţionari, reprezentând persoane fizice române şi străine şi persoane juridice române şi străine.

SIF Banat-Crişana a înregistrat la finalul lunii martie un câştig de 13,82 milioane lei, cu 29,1% sub câştigul din primele trei luni ale anului precedent.

Activul net al societăţii a crescut cu 0,75% în martie, faţă de februarie, la 1,413 miliarde lei. Activul net este, astfel, cu 7,3% peste nivelul de anul trecut, de 1,317 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Bilteanu e din ce in ce mai sus. Are sange-n el si se vede, nu ca ceilalti sefi de sif-e care au stat in toate pozitiile (libere sau impuse) si cu toti banii intinsi catre cei cu voturi multe doar-doar vor ramane la carma.

    Au scazut acu' actiunile SIF1 (probabil ca niste idi... din piata voiau bani de buzunar de Paste si cum Bilteanu i-a lasat fara dividend s-au suparat bezna) DAR... sa vedeti ce vor creste cand banii ramasi la SIF1 vor incepe sa produca. Ca la alte sif-e au ramas din parti (mai ales la sif2 si la sif3), de unde sa mai produca?!? Si oricum si la sif2 si la sif3 nu au aratat cine stie ce talente de investitori, au vandut BRD,BCR si acu' ERSTE (pe care l-au primit plocon in brate, nu ca i-ar fi dus mintea pe ei sa investeasca acolo) - probabil ca aia care lucreaza la investitii acolo au nimerit din greseala pe acea meserie. 

    Halal strategie (ca sa fiu mai bine inteles, e de tot rasu') la sif2 si sif3. Luati lectii de la Bilteanu si apoi mai apareti prin piata.

    1. Ce a inventat balteanu de 6 luni?sif vine de la sifon, sifonare...cred ca vand tot la bvb, nu mai e nicio speranța

      Mai ai putin si saruti urmele pasilor lui Balteanu. Care sunt investitiile SIF 1 ce "produc"? Investitia uriasa in hotelul Calipso Oradea? De ce investeasca SIF 1 partea mea de profit in gauri negre cand pot sa-mi plasez singur banii acolo unde doresc pentru a obtine randamente maxime? Banii lasati la SIF nu produc altii noi pentru ca din pacate nu sunt gestionati de Buffet ci se pierd in cheltuieli si plasamente submediocre (ati inteles acum domnule Tihon de ce nu creste cotatia asa cum gresit credeti dvs.?) Principalul motiv pentru care SIF-urile sunt atractive il reprezinta dividendul. Fara dividend, interesul pentru SIF-uri scade catre zero iar din acest punct de vedere SIF 1 este compromis pentru cel putin 12 luni (in conditiile in care chiar si fara decizia asta era SIF-ul cu cel mai mic interes din partea investitorilor). Singurul motiv real care ar putea misca cotatiile lui in sus este legat de un eventual control. Problema majora a SIF-urilor este ca nu sunt capabile sa genereze profituri din administrarea cash-ului ci doar din vanzarea mostenirii istorice. Asa ca distribuirea profitului sub forma de dividende sau utilizarea lui pentru investitii constituie decapitalizare (difera doar viteza cu care aceasta are loc). Diferenta este ca prin dividende beneficiaza actionarii iar prin investitii beneficiaza altii. Si atunci de ce ar fi cineva actionar la SIF 1 daca oricum nu are beneficii de pe urma acestuia (altii fiind cei care profita de acesti bani/profituri)? De ce domnule Tihon (si nu ma refer la eventualele sifonari cat mai ales la plasamentele si investitiile paguboase)?

      Auzi investitie la Balteanu - achizitionarea SAI Muntenia. Pai fara SIF4, SAI Muntenia este aproape zero. Cumpara asta pachetul majoritar la SAI Muntenia dupa care actionarii SIF4 decid rezilierea contractului cu actualul administrator (nici nu este prea departe momentul asta) si ramane SIF 1 cu buza umflata,.Dar sa fim bucurosi si optimisti in continuare ca il are pe marele strateg Bilteanu la conducere(chiar ma uitam la cat de multa inteligenta emana chipul lui din poza afisata de Bursa). Un an de zile cel putin o sa tot balteasca SIF 1. Astea sunt "investitiile" pe care le pot genera meseriasii de la SIF1. Sa cumperi SAI Muntenia care nu a fost in stare sa faca vreo achizitie de active pe timp de criza. O sa le achizitioneze la sfarsit de ciclu economic la preturi exorbitante, nu acum cand sunt la preturi mici si pot genera profituri mari din revanzarea peste cativa ani. Intra repede la cumparare nea Tihoane ca ramai fara actiuni SIF 1. Deja au crescut cu 15%!!

    Va asteptati ca Bilteanu sa lucreaza pentru actionarii lui SIF Banat-Crisana SA? Cred ca va inselati amarnic. Dragos are un sef si un finantator, asa ca misiunea este foarte clara!

    1. Cine e șeful?

    Are da ...doar ca atunci..sa schimbe si denumirea din sif (societate de investitii...financiare...) in Vagoane si Mobila...

    Intocmai ca la BVB, un grup care detine 15 procente din sif a preluat puterea si va incerca sa directioneze 1oo% din profit catre grup. Stau cu banii de pe o parte din ERSTE de un an de zile si nu au produs nimic. Doar nu o sa dea bani la toti actionarii. Sa cumpere brokerul ala mirat actiunile cu scadere paradoxala si sa astepte planu lu balteanu . CNVM sa pregateasca sanctiuni mai dure pentru cei care actioneaza concertat !

    1. Cred ca principala investitie a micilor actionari (pana in 50-60.000E) sunt facute pt. dividentele, daca SIF urile copiaza ce s-a intamplat azi la SIF1 investitorii vor pleca spre FOREX si SIBEX si asta repede, cei care nu vor sa riste spre tablouri, terenuri, depozite banci, etc. DAR NIMENI SPRE BVB, aviz Marilor Brokeri Damboviyeni si a Iscusitilor Manuitorilor de Bani de pe langa ei ...cred ca voi muta banii pe NY EURONEXT sau pe XETRA aia cam dau dividente..mai mult le anunta trimestrial!Sunt cu 20-25% mai dar sigure! Hai multe la succesuri!

      Intocmiai ca la BVB si la SIF5 tot pe 15 procente Pogonaru a luat toata frisca prin cele 3sageti, Miclaus prin consoarta Ana Bobirca, Toader si Ghibu, Toti unul si unul! Concertarile cnvm sunt praf in ochi!

    este ca si cand un milionar ar folosi un leu pentru ca din acesta v a veni profitul.nu cred ca au interese cred ca atat ii duce capul.nu ma astetam la o asemenea opinie de la simion tihon.toti sunt prosti ,numai ei destepti.vor duce profitul pe lumea cealalta.mare ii gradina.

    tihoane,tihoane,vai de actionarii isi lasa banii pe mainile tale

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb