Decizia CCR privind alegerile prezidenţiale - un precedent periculos pentru democraţia europeană

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 14 ianuarie

Decizia CCR privind alegerile prezidenţiale - un precedent periculos pentru democraţia europeană

English Version

Decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) prin care în 6 decembrie 2024 a fost anulat întregul proces privind alegerile prezidenţiale reprezintă un precedent periculos pentru democraţia europeană, dacă luăm în considerare declaraţia făcută la finalul săptămânii trecute de fostul comisar european Thierry Breton, care a afirmat că situaţia anulării alegerilor s-ar putea repeta în Germania, dacă parlamentarele din 23 februarie 2025 ar fi câştigate de Alternativa pentru Germania (AfD), formaţiune politică ce a fost catalogată de instanţa germană ca având potenţial extremist.

"Să aşteptăm să vedem ce va fi în Germania. Să rămânem calmi şi să aplicăm legile în Europa atunci când există riscul ca ele să fie încălcate şi, dacă nu sunt aplicate, pot duce la interferenţe străine. S-a făcut acest lucru în România, şi trebuie făcut, evident dacă este necesar, în cazul Germaniei" a declarat Thierry Breton, în cadrul unei emisiuni la RMC TV, preluată de postul francez BFM TV.

Declaraţia lui Breton este gravă, prin prisma valorilor democratice, deoarece nu se poate anula un proces electoral doar prin prisma interferenţelor străine, decât dacă acestea sunt suficient de puternice să ducă la vicierea votării şi a rezultatului final. Or, de la hotărârea CCR din 6 decembrie şi până acum nu a fost publicată în spaţiul public nicio dovadă evidentă, clară, privind interferenţele actorilor statali şi nonstatali străini în alegerile prezidenţiale din ţara noastră. Dacă aceste dovezi ar fi existat, atunci Parchetul General sau Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) le-ar fi prezentat într-un rechizitoriu amplu şi am fi văzut câţiva arestaţi preventiv de către instanţele din ţara noastră. După o lună de anchetă, nu avem nimic palpabil nici de la Parchetul General, nici de la DIICOT, ceea ce arată că este posibil ca decizia CCR să fi fost una pripită. Nu mergem în direcţia trasată de Breton şi de cei care i-au interpretat declaraţia, în sensul că nu credem că judecătorii CCR au decis anularea alegerilor prezidenţiale la solicitarea cuiva, fie a liderilor de la Bruxelles, fie a Administraţiei Prezidenţiale de la Washington, pentru că o astfel de interpretare ar anula însăşi bazele democraţiei şi ale statului de drept.

CCR: În cadrul procesului electoral a avut loc o "denaturare a manifestării de voinţă a alegătorilor"

În motivarea hotărârii din 6 decembrie pronunţată de CCR se arată:

"În prezenta cauză, caracterul liber exprimat al votului a fost încălcat prin faptul că alegătorii au fost dezinformaţi prin intermediul unei campanii electorale în cadrul căreia unul dintre candidaţi a beneficiat de o promovare agresivă, derulată cu eludarea legislaţiei naţionale în domeniul electoral şi prin exploatarea abuzivă a algoritmilor platformelor de social-media. Manipularea votului a fost cu atât mai evidentă cu cât materialele electorale de promovare a unui candidat nu au purtat însemnele specifice publicităţii electorale conform Legii nr.370/2004. În plus, candidatul a beneficiat şi de un tratament preferenţial pe platformele de social-media, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voinţă a alegătorilor. (...) În cauza de faţă, având în vedere prevederile art. 37 din Constituţie, Curtea reţine că a fost afectată egalitatea de şanse a competitorilor electorali, ceea ce reflectă o alterare a însuşi dreptului de a fi ales. Neregularităţile din campania electorală s-au răsfrânt asupra competitorilor electorali, din moment ce au creat o inegalitate vădită între candidatul care a manipulat tehnologiile digitale şi ceilalţi candidaţi participanţi în procesul electiv. Astfel, expunerea semnificativă a unui candidat a condus la reducerea direct proporţională a expunerii în media online a celorlalţi candidaţi în procesul electoral. Or, utilizarea tehnologiilor digitale şi a inteligenţei artificiale, atât de către candidaţi ori competitori electorali, cât şi de către partide politice, susţinători ori simpatizanţii lor trebuie să fie transparentă pentru a garanta integritatea şi imparţialitatea alegerilor. În caz contrar, alegătorii sunt împiedicaţi să-şi formeze o opinie despre candidaţi şi alternativele electorale sau pot fi induşi în eroare cu privire la identitatea şi calitatea candidatului ori procedurile de vot. Prin urmare, utilizarea într-un proces electoral de către competitorii electorali, inclusiv de către partidele politice, a unor asemenea practici învesteşte autorităţile publice competente, potrivit legii, să verifice, să constate şi, după caz, să sancţioneze astfel de conduite".

Cu alte cuvinte, CCR a constatat, pe baza informărilor prezentate de SRI, SIE şi STS în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 28 noiembrie, că în cadrul procesului electoral a avut loc o "denaturare a manifestării de voinţă a alegătorilor", că a fost afectată egalitatea de şanse a competitorilor electorali, "ceea ce reflectă o alterare a însuşi dreptului de a fi ales" şi că alegătorii au fost induşi în eroare cu privire la identitatea şi calitatea candidatului ori a procedurilor de vot, motive pentru care a decis anularea întregului proces electoral prezidenţial.

Breton, criticat de Elon Musk

În ceea ce priveşte poziţia lui Thierry Breton exprimată la postul francez de televiziune, acesta a precizat că Uniunea Europeană are acum mecanismele necesare pentru a preveni ingerinţele externe şi pentru a proteja integritatea proceselor democratice. Fostul comisar european s-a referit la cazul României, ca precedent pentru Germania în condiţiile în care şeful Tesla şi X (fostul Twitter), Elon Musk, şi-a declarat susţinerea pe nfaţă pentru AfD (Alternative fur Deutschland) - el realizând chiar un interviu săptămâna trecută cu Alice Weidel, lidera respectivei formaţiuni politice germane-, Breton cerând ca în astfel de situaţii autorităţile să acţioneze.

Declaraţiile lui Breton nu au rămas fără replică. Elon Musk a criticat dur poziţia fostului comisar european, afirmând că aceasta reprezintă exact ceea ce "ar spune un tiran". Musk a pledat pentru libertatea de exprimare, subliniind importanţa acesteia în societăţile democratice, în timp ce Breton a susţinut că Europa este dotată cu legi stricte pentru a sancţiona nerespectarea normelor.

Declaraţiile lui Thierry Breton vin în contextul în care anul trecut el s-a declarat nemulţumit de reînscăunarea Ursulei von der Leyen ca preşedinte al Comisiei Europene, post pe care îl viza fostul comisar european francez, nemulţumire care l-a adus în contradicţie cu poziţia exprimată de preşedintele francez Emmanuel Macron, fapt ce a dus la retragerea nominalizării lui Breton de către Hexagon şi înlocuirea lui cu Stephane Sejourne în componenţa actualului Executiv al Uniunii Europene.

Cazul României şi declaraţiile lui Breton ridică întrebări serioase despre echilibrul dintre protecţia proceselor democratice şi respectarea libertăţii de exprimare. De asemenea, ele subliniază tensiunile tot mai mari între autorităţile europene, pe de o parte, şi Federaţia Rusă şi giganţii tehnologici, pe de altă parte, precum şi provocările cu care se confruntă democraţiile în era digitală.

Rămâne de văzut dacă hotărârea CCR din 6 decembrie 2024 va deveni o normă pentru gestionarea crizelor politice în Europa sau dacă va fi privită ca excepţie controversată, ce riscă să erodeze încrederea publicului în instituţiile democratice.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. As vrea sa-i vad pe toti "specialistii" astia ce-ar mai debita daca:

    -cg castiga alegerile , se ajunge prin referendum la Roexit 

    - castiga anti europenii si in Germania, Polonia si Cehia si exit si ei 

    - jn Ungaria, Slovacia si Croatia sunt deja castigatori si exit-ul e garantat 

    In aceste conditii pe Romania scrie faliment si numai ca doar 20-25% din mancare e autohtona, restul e import (pe care nu-l mai ai in conditiile de mai sus

    De asta eu zic ca s-a procedat bine cu anularea si astept parerea specialistilor care regreta turul doi. 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Crezi ce vrei.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Democratia europeana e deja la groapa.ue este noua uniune sovietica.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8491
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9080
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.7350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb