Decizie ICCJ: Medicii din spitalele de stat nu au voie să primească donaţii sau plăţi speciale

Andrei Stan
Anticorupţie / 7 august 2015

Medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu au dreptul să primească de la pacienţi donaţii sau plăţi speciale, conform unei hotărâri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Decizia ICCJ nr. 19 din 4 iunie 2015 a fost publicată în Monitorul Oficial din 5 august şi a devenit obligatorie pentru toate instanţele de judecată. Judecătorii au decis, prin hotărârea publicată, că medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot să primească donaţii sau plăţi speciale, chiar dacă pacienţii au dreptul, în virtutea unei legi aflate în vigoare, să răsplătească medicii care îi tratează.

În decizia pronunţată de judecătorii Înaltei Curţi se arată că "Fapta medicului angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănatate, care are calitatea de funcţionar public, în accepţiunea dispozitiilor art. 175 alin. 1 lit. b teza a II-a din Codul penal, de a primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi, în condiţiile art. 34 alin. 2 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege având ca urmare incidenţa dispoziţiilor art. 21 alin. 1 teza I-a din C. Pen."

Curtea a stabilit clar că legislaţia în vigoare interzice medicilor să primească orice fel de recompensă pentru serviciile lor. "Chiar dacă se admite existenţa unui drept al medicului de a primi plăţi suplimentare sau donaţii, corelativ dreptului pacientului de a oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost ingrijit plăţi suplimentare ori donaţii, cu respectarea legii, este evident că «respectarea legii» se referă atât la respectarea legii de «pacient», cât şi la respectarea legii de «angajaţii unităţii», atunci când, pe de o parte, pacientul oferă plăţi suplimentare sau donaţii, iar, pe de altă parte, «angajaţii» unităţii medicale primesc aceste plăţi suplimentare sau donaţii. Este posibil ca pacientul să ofere plăţi suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii (împrejurare care poate fi de natură să excludă orice raspundere penală), însă primirea acestora să nu se facă de către «angajaţi» cu respectarea legii deoarece chiar legea interzice primirea unor plăţi suplimentare sau donaţii de către aceştia din urmă."

Nu în ultimul rand, Curtea a explicat şi faptul că medicii din sistemul public de sănătate au calitate de funcţionari publici, prin urmare ei pot fi traşi la răspundere pentru luare de mită, în cazul încălcării legii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

Ziarul BURSA

20 ianuarie
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb