Decizii de colaborare cu Securitatea

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 29 august 2007

Mircea Dinescu

Mircea Dinescu

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a dat, ieri, mai multe verdicte de colaborare cu Securitatea. Potrivit unor surse din interiorul CNSAS, academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru al Adunării Naţionale Bisericeşti, a primit verdict de colaborare cu Securitatea. Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost invitat la audieri în repetate rânduri, dar, de fiecare dată, el a refuzat să dea curs solicitării.

Tot ieri, Înalt Prea Sfinţitul Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, a primit verdict de colaborare cu Securitatea, iar 11 ierarhi au fost invitaţi la audieri, printre aceştia numărându-se episcopii de Arad, Argeş, Alba şi IPS Daniel, mitropolitul Moldovei.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica, a afirmat că mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, ar fi primul român care a recunoscut colaborarea sa cu Securitatea, încă din 1990, şi că verdictul CNSAS în cazul său nu are cum să influenţeze opinia publică.

Mircea Dinescu a declarat că există o listă cu 16 membri cu funcţii înalte în Sinodul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) cărora li s-au ars dosarele de la Securitate pe 23 decembrie 1989.

Înainte de începerea şedinţei de marţi, Cazimir Ionescu, membru al Colegiului CNSAS, a declarat că instituţia face investigaţii în cazul a 26 de persoane eligibile pentru funcţia de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Ionescu a spus că dosarele persoanelor în cauză au fost primite de la SIE şi SRI, majoritatea celor vizaţi urmând să nu mai fie chemaţi la audieri, întrucât nu există elemente pentru un verdict de colaborare cu Securitatea, în privinţa lor.

""Avem, deja, şapte probatorii din cele 26 de dosare studiate. Vrem să-i scoatem pe cei fără semne de întrebare şi să-i chemăm la audieri pe cei trei-patru sau câţi or fi cu semne de întrebare. Vrem să facem repede audierile, să terminăm până pe 12 septembrie"", a mai declarat Cazimir Ionescu.

Un alt membru al Colegiului, Constantin Ticu Dumitrescu, a declarat că dosarele clericilor erau studiate cu mult înainte de moartea Patriarhului Teoctist, conform Legii CNSAS. CNSAS a mai decis că un deputat a colaborat cu Securitatea, însă numele acestuia nu a fost făcut public. De asemenea, CNSAS a hotărât că 20 de foşti ofiţeri de Securitate au fost agenţi ai poliţiei politice comuniste, fiind încheiată procedura de deconspirare şi pentru 12 informatori. Totodată, CNSAS a invitat la audieri trei ziarişti, o persoană din Corpul Diplomatic şi un membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Oameni ca Stolnici sau Bartolomeu Anania fac parte din tezaurul inestimabil al acestui popor, cinste lor, colaborarea lor cu secu demonstreaza ca aceasta era nu doar instrument de opresiune politica, ci si unul de aparare a tarii impotriva dusmanilor de afara si din interior, ungurii nu si-au deconspirat colaboratorii. Ce scarba imi produce un fariseu ca Dinescu, Cazimir Ionescu sau Ticu dumitrescu nu pot spune in cuvinte

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb