Deciziile adunării acţionarilor SIF Oltenia din luna mai 2019 au devenit executorii

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 august 2020

Deciziile adunării acţionarilor SIF Oltenia din luna mai 2019 au devenit executorii

Tudor Ciurezu: "Am înaintat documentaţia cu Actul Constitutiv modificat către ASF"

Deciziile adunării acţionarilor SIF Oltenia (SIF5) din luna mai a anului trecut privind modificarea Actului Constitutiv al societăţii, au devenit executorii, în condiţiile în care, Tribunalul Dolj respinsese acţiunea în constatare a nulităţii hotărârilor, iar părţile nu au formulat apel în termenul legal, se arată într-un raport al SIF-ului din Craiova remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Modificarea Actului Constitutiv al societăţii, ce a primit votul acţionarilor SIF5 într-o adunare convocată la solicitarea grupului format din SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF5), presupune, printre altele, diminuarea numărului de componenţi ai Consiliului de Administraţie al SIF Olteania de la şapte la cinci.

Tudor Ciurezu, preşedintele şi directorul general al SIF5, ne-a declarat: "Astăzi (n.r. ieri) a fost înaintată documentaţia la ASF, cu Actul Constitutiv modificat, în vederea obţinerii avizului pentru ca ulterior, după înregistrarea la Oficiul Registrului Comerţului, să fie convocată adunarea generală pentru alegerea unui Consiliu format din cinci membri".

Pe lângă diminuarea numărului de membri ai board-ul, o altă prevedere inclusă în Actul Constitutiv al SIF5 ce a primit undă verde de la acţionari în luna mai a anului trecut este înfiinţarea de către Consiliul de Administraţie a unui Comitet Investiţional, constituit din membrii conducerii superioare şi din trei angajaţi ai SIF-ului.

Comitetul Investiţional va avea următoarele atribuţii: "(a) aprobă sau respinge propunerea Directorului General sau a Directorului General Adjunct de încheiere a actelor de dobândire ori de înstrăinare a unor bunuri aflate în patrimoniul societăţii, inclusiv valori mobiliare sau alte instrumente financiare, a căror valoare depăşeşte, individual sau cumulat, atunci când sunt legate între ele, suma de un milion lei; şi (b) îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite de Consiliul de Administraţie cu privire la elaborarea de recomandări pentru Consiliul de Administraţie şi pentru membrii Conducerii superioare în domeniul investiţiilor, precum şi cu privire la desfăşurarea de investigaţii referitoare la modul de executare a strategiei investiţionale aprobate de Consiliul de Administraţie".

Este practic un comitet ce reduce sever puterea de decizie a directorilor socitetăţii, în condiţiile în care hotărârile vor fi luate cu votul majorităţii membrilor săi.

Nu în ultimul rând, o altă modificare a Actului Constitutiv al SIF5 stipulează că directorul general şi directorul general adjunct al societăţii nu vor putea încheia, fără aprobarea prealabilă a Consiliului de Administraţie, acte de dobândire ori de înstrăinare a unor bunuri, inclusiv valori mobiliare sau alte instrumente financiare emise de un emitent determinat, a căror valoare depăşeşte, individual sau cumulat, atunci când sunt legate între ele, suma de cinci milioane lei, dar nu mai mult de 20% din totalul activelor imobilizate ale societăţii, mai puţin creanţele.

Între grupul format din SIF Banat-Criaşana & SIF Muntenia şi Consiliul SIF Oltenia format acum din cinci membri, după demisiile Anei Bobircă şi a lui Radu Hanga, există un conflict deschis de mai bine de un an, ambele tabere având în prezent mai multe litigii pe rolul instanţelor de judecată.

Recent, SIF1 şi SIF4, ce deţin împreună 5,175% din capitalul SIF Oltenia, au solicitat conducerii SIF5 să convoace acţionarii pentru revocarea hotărârilor celor două adunări din data de 28 aprilie, şi supunerea din nou la vot a propunerilor iniţiale avute pe ordinea de zi, referitoare la aprobarea situaţiilor financiare aferente anului 2019.

Este o cerere care vine în condiţiile în care, în acea zi, la Craiova, au avut loc două adunări ale acţionarilor SIF-ului, cu hotărâri opuse, după ce o serie de investitori ai SIF Oltenia, între care reprezentanţii SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, precum şi cel al fondurilor Certinvest (care solicitaseră anterior completarea ordinii de zi a AGA cu o serie de puncte privind atragerea răspunderii şi revocarea administratorilor Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa şi Nicolae Stoian), nu au reuşit să intre în sediul societăţii, pe motivul că deja votaseră prin corespondenţă.

O altă solicitare de convocare a acţionarilor SIF5 venită din partea SIF1 şi SIF4 are în vedere, între altele, aprobarea revocării administratorilor Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa şi Nicolae Stoian, cu încetarea imediată a mandatului acestora, constatarea încetării mandatului de director general a lui Tudor Ciurezu, precum şi alegerea a şase administratori, pentru un mandat cu o durată egală cu perioada care începe cu data alegerii lor şi se termină la 21 aprilie 2021.

Încă din primăvara anului trecut, preşedintele SIF Oltenia Tudor Ciurezu a susţinut că, în realitate, SIF1 şi SIF4 controlează indirect circa 28% din SIF5, peste pragul legal de 5%, aflat atunci în vigoare.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Hotii vor prelua Sif5, actionari exercitati-va votul si salvati Societatea..DNA ,DIICOT nu mai zaboviti ,faceti dreptate,si adevarul sa triumfe Sunt in cauza participatii importante la societati de interes national si strategic.

    1. asta cu adevarul sa triumfe si cu societati de interes national si strategic rupe tot. dar tot. dna si diicot :)))))))))))) nu dorm noaptea de cind cu potentiala sifonare a sif5...make, ce-i domle cu pensionarii astia betivi si commenturile lor la ore tirzii in noapte

    Practic , Sif 5 va fi o societate blocată !

    Esti prost ma ,tu ai grija somnului,atit te duce capul.

    DOMNILOR

    NU MAI EXISTA PRAG 

    CINE ARE ACTIUNI CONDUCE 

    E SIMPLU 

    E CAPITALISM 

    CIUREZU SI A PIERDUT MINTILE 

    E DE SAPOCA OMUL

    1. Nu sunt sigur că ai dreptate! Gasca de la Sif1 deținea deja peste 25% ,deci e mai greu pentru cineva puternic să accepte să intre în competiție cu această gașcă!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb