Vremea ploioasă din Vietnam, al doilea producător mondial de cafea (după Brazilia), vine în sprijinul culturilor de profil din cea mai importantă regiune a ţării, susţin cultivatorii, înlăturând astfel temerile legate de o criză pe segmentul livrărilor globale de cafea.
"Vremea a fost chiar favorabilă pentru dezvoltarea culturilor", a declarat Nguyen Xuan Thai, director al "Thang Loi Coffee" Co., cel mai mare cultivator de cafea din Dak Lak, Vietnam.
Dacă recolta de cafea din Vietnam va creşte, atunci declinul producţiei globale va încetini. Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), recolta mondială de cafea va scădea cu 5,4%, la 127,44 milioane de saci în anul agricol 2009/2010, în condiţiile în care Brazilia intră într-o fază mai puţin productivă. Un sac de cafea cântăreşte 60 de kilograme. Potrivit USDA, Vietnamul ar putea recolta 18,35 milioane saci de cafea în anul agricol 2009/2010, cu aproape 6,7% mai puţin decât în anul curent. Majoritatea cafelei produse în Vietnam este de tip Robusta