Deficit bugetar de 2,3 miliarde lei după primele două luni ale anului

F. A.
Macroeconomie / 25 martie 2011

Bugetul general consolidat a înregistrat în primele două luni ale anului un deficit de 2,3 miliarde de lei, adică 0,4% din Produsul Intern Brut (PIB), după ce în ianuarie s-a înregistrat un excedent de 819 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Datele prezentate arată că veniturile estimate la bugetul general consolidat sunt cu 8,3% mai mari decât cele din perioada similară a anului trecut, iar cheltuielile s-au redus cu 4,4%. La capitolul venituri, încasările din taxa pe valoare adăugată au urcat cu 33,5%, cele din accize cu 12,9%, iar veniturile nefiscale cu 15,7%. În acelaşi timp, sumele încasate din impozitul pe profit au scăzut în termeni nominali cu 16,7% faţă de perioada similară a anului precedent, iar încasările din impozitul pe venit s-au diminuat 6,0%.

Pe partea de cheltuieli, Ministerul Finanţelor arată că cele de personal s-au redus cu 22,5% comparativ cu perioada similară din 2010, iar subvenţiile şi cheltuielile cu asistenţă socială au scăzut cu 18,6%, respectiv 4,1%.

Plăţile pentru proiectele finanţate din fonduri UE au crescut cu 59% faţă de luna anterioară, la 1,62 miliarde de lei. În perioada similară a anului trecut, plăţile pentru proiectele finanţate din fonduri se ridicau la 188 milioane de lei.

Cheltuielile cu dobânzi au crescut cu 35,6% ca urmare a datoriei contractate pentru finanţarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi a celor curente. În acelaşi timp, cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost pe primele două luni în sumă de 3,7 miliarde de lei, respectiv 0,7% din PIB.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb