"Democraţia" europeană mai face un pas către fascism în Spania

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 decembrie 2013

"Democraţia" europeană mai face un pas către fascism în Spania
CĂLIN RECHEA

Guvernul Spaniei a aprobat vineri, 29 noiembrie 2013, Legea Siguranţei Cetăţenilor, care va fi trimisă în Parlament pentru aprobare. Acolo, partidul premierului Mariano Rajoy are majoritate absolută.

Având în vedere situaţia din Spania, este evident că denumirea legii are o conotaţie orwelliană. Legea prevede că organizatorii manifestaţiilor neautorizate pot primi amenzi de până la 600.000 de euro, după cum scrie Reuters, iar grupurile de stânga şi cele care militează pentru drepturile civile au denumit-o "Legea pumnului în gură".

Premierul Rajoy, confruntat cu grave acuzaţii de corupţie, a declarat că legea garantează libertatea cetăţenilor şi este susţinută de majoritatea spaniolilor. "Vrem să garantăm o coexistenţă mai liberă şi mai paşnică pentru toţi spaniolii, să eradicăm violenţa", a precizat şi ministrul de interne Jorge Fernandez Diaz în faţa ziariştilor.

Reuters mai arată că partidele din opoziţie, în special socialiştii, acuză puterea că încearcă să limiteze dreptul la liberă exprimare, aducând în discurs şi amintirea celor patru decenii de dictatură. "Guvernul ştie că cetăţenii vor continua protestele de stradă şi doreşte să inducă teamă", a declarat parlamentarul socialist Antonio Hernando pentru Reuters.

Ca şi în alte părţi ale Europei, opoziţia nu mai are, însă, nicio credibilitate, în condiţiile în care a uitat extrem de uşor responsabilitatea uriaşă pentru situaţia actuală a Spaniei.

Consiliul Europei şi-a exprimat îngrijorarea faţă de adoptarea legii, considerând că este "disproporţionată", după cum scrie cotidianul El Pais, şi încalcă drepturi fundamentale, cum este cel de asociere şi de a protesta.

În forma sa actuală, legea amendează purtarea măştilor în cadrul demonstraţiilor cu până la 30.000 de euro, aceeaşi sumă fiind prevăzută şi pentru scandarea sloganurilor ofensive la adresa Spaniei sau a regiunilor sale. Nu se spune nimic despre purtarea măştilor de către forţele de represiune.

De asemenea, este amendat cu până la 30.000 de euro şi consumul de alcool în locurile publice, iar Reuters ne informează că guvernul spaniol mai pregăteşte o lege care să restricţioneze protestele muncitorilor.

Din păcate, adoptarea Legii Siguranţei de către Parlament în forma actuală nu va conduce decât la radicalizarea mişcărilor sociale, relativ paşnice până acum, împotriva măsurilor guvernamentale de austeritate, mai ales că Spania realizează "performanţe" tot mai notabile în ceea ce priveşte corupţia.

În clasamentul corupţiei din 2013, publicat recent de Transparency International, Spania a coborât şase trepte, până pe locul 40, pe fondul creşterii frecvenţei scandalurilor politice. Dintre cele 177 de ţări analizate, doar Siria, confruntată cu un război civil, a pierdut mai multe locuri decât Spania. Cotidianul El Confidencial scrie că "legea securităţii va adăuga şi stigmatul autoritarismului la cel al eşecului politic al Partidului Poporului".

Dar principalul motiv al îngrijorării guvernului pentru "siguranţa cetăţenilor" este, bineînţeles, cel economic. Creditarea şi-a continuat tendinţa accentuată de contracţie şi în octombrie 2013, rata restanţelor este tot mai mare, şomajul se menţine la cote extrem de ridicate, iar numărul falimentelor creşte.

Veniturile insuficiente au făcut irelevante ţintele de deficit bugetar, iar presa spaniolă a scris recent despre intenţia guvernului de amânare a unor plăţi către furnizori, de circa 6 miliarde de euro, pentru anul viitor, în speranţa că cifrele din 2013 vor îndeplini "normele europene".

José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene din 2004, declara, înainte de declanşarea crizei financiare globale, că "UE este primul imperiu neimperial", deoarece "imperiile sunt realizate, de obicei, prin forţă, cu un centru care îşi impune dictatul asupra celorlalţi", iar acesta nu este cazul Uniunii.

Chiar aşa? De atunci s-au schimbat mult vremurile, iar autorităţile din ţări considerate civilizate şi bastioane ale democraţiei europene nu mai ştiu cum să ajungă la supravegherea totală a cetăţenilor.

Este greu de crezut, deci, că protestele faţă de noua lege spaniolă vor fi la fel de vocale cum sunt cele faţă de situaţia din Ucraina.

Evoluţia "democraţiei" din ultimii ani a adus Uniunea Europeană în stadiul în care, fără declaraţii explicite, "nu mai crede în guvernare prin intermediul cabinei de vot". Declaraţia îi aparţine lui Francisco Franco şi a fost făcută în timpul războiului civil din Spania. Acesta este visul european?

"Voinţa naţională a Spaniei nu a fost niciodată exprimată liber prin vot. Spania nu are vise prosteşti", a mai adăugat atunci generalul Franco.

De la intrarea în Uniunea Europeană, dar mai ales de la intrarea în zona euro, Spania şi-a contrazis fostul dictator. Visele au fost mai mult decât prosteşti, pentru că s-au bazat pe "miracolul" banilor ieftini, iar acum a venit rândul coşmarului.

"Vrem să garantăm o coexistenţă mai liberă şi mai paşnică pentru toţi spaniolii, să eradicăm violenţa."

Jorge Fernandez Diaz, Ministru de Interne în guvernul Rajoy

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Intrebarea e pe cine apara asa zisul stat de drept? Nu cumva pe cei alesi de alegatorii lor?

    Nu cumva pe cei care au de cei care n-au ? 

    latini

    1. s-au inspirat din legea romana data de boc-basescu in 2011, oricum e mai blanda cea spaniola.

    Un alt articol foarte bun din partea dvs. Multumesc.

    Sa nu uitam ca Spania s-a ridicat,din punct de vedere al staqrii sociale a cetateanului cu venit mediu,dupa aderarea la U.E.

    Faptul ca a capotat in timpul ultimei crize economice mondiale nu se datoreaza spaniolilor,ci neprofesionalismului clasei politice. 

    In tot mai multe tari,sistemul partidelor politice da rateuri repetate,semn ca este timpul ca partidele politice sa reflecteze asupra modului in care isi aleg leaderii si chiar candidatii in alegeri.

    Societatea informatica are din ce in ce mai putina nevoie de politicieni,in masura in care acestia inteleg sa traiasca din minciuni si populisme. 

    Da' despre foarte recentele succese jandarmeresti, nimic-nimic, d-le Rechea? Nici despre "coincidenta" temporala dintre zisele succese si anuntul de catre premier a maririi substantiale a lefurilor politistilor?

    Numai Spania face pasi spre fascism? 

    1. Ce ar fi de spus despre pseudo-feudalismul fascist rezultat in urma "revolutiei" noastre? Incerc doar sa arat ca sperantele unei infuzii "democratice" din Vest sunt desarte. Trebuie sa ne descurcam singuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb