Votul obligatoriu este susţinut în mod public de o mare parte dintre politicieni. O parte dintre ei au elaborat chiar proiecte de lege în acest sens, în care sunt prevăzute inclusiv penalităţi pentru cei care nu-şi exercită acest drept. Cu toate acestea, în mod repetat, o largă majoritate a parlamentarilor refuză să voteze atunci când vor să fie siguri că o lege sau o moţiune nu va trece de plen. Din nou, aleşii consideră că sunt "mai deosebiţi" şi ceea ce vor să impună cetăţeanului simplu nu li se aplică şi lor. La începutul acestei săptămâni, moţiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Ponta a fost respinsă, fiind exprimate 207 opţiuni "pentru" şi opt "împotrivă". Ca să nu aibă surprize, parlamentarii partidelor din coaliţia de guvernare nu au votat. Pentru adoptare şi, implicit, pentru demiterea Guvernului ar fi fost nevoie de voturile a jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, adică 276.
Printre parlamentarii care au refuzat să îşi exercite dreptul la vot se află şi cei care au iniţiat proiectul de lege care ar institui obligativitatea votului. În 2014, un grup de deputaţi PSD şi UNPR a propus ca votul să fie obligatoriu pentru toţi cetăţenii cu drept de vot, cu excepţia celor de peste 80 de ani şi a celor cu boli cronice, neparticiparea urmând să fie sancţionată cu 1.000 lei amendă. Propunerea legislativă pentru modificarea Legii pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, a Legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale şi a Legii privind Statutul aleşilor locali a fost iniţiată de deputaţii Toader Dima, Ioan Dîrzu, Marian Ghiveciu, Liviu Harbuz, Ion Melinte, Gavril Mîrza, Ioan Munteanu, Ioan Stan, Zisu Stanciu (PSD), Valeriu Steriu şi Octavian Bumbu (UNPR). Semnatarii proiectului au propus şi ca pe buletinul de vot să fie imprimat şi un patrulater alb în care să fie tipărită sintagma "Niciunul dintre candidaţi nu corespunde", astfel încât să aibă o opţiune şi cei care vor să amendeze întreaga clasă politică. În cazul în care voturile alegătorilor din patrulaterul alb însumează 50% plus unu, se va organiza un nou tur de scrutin. În expunerea de motive se suţine că prin introducerea votului obligatoriu se reduc şansele de fraudare a alegerilor, iar cumpărarea de voturi va dispărea. În Uniunea Europeană există patru state unde votul este obligatoriu şi sancţionat - Cipru, Grecia, Luxemburg şi Belgia - şi două ţări unde votul este obligatoriu, dar nesancţionat - Italia şi Portugalia. În aprilie anul acesta proiectul a trecut tacit de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional pentru această lege.
În 2011 deputatii Tudor Ciuhodaru şi Mircia Giurgiu au iniţiat la rândul lor un proiect de lege legat de obligativitatea votului, care prevedea de asemenea o amendă de 1000 de lei pentru cei care nu votează, la vremea respectivă Guvernul a remis Parlamentului un punct de vedere în care susţinea că legea este neconstituţională, pentru că votul este un drept, nu o obligaţie.
Dacă legea va fi adoptată, ne vom afla în situaţia în care oamenii care au dreptul la vot, dar nu-l exercită, să fie amendaţi, iar cei care sunt plătiţi ca să voteze, dar nu o fac, să primească pensii speciale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.10.2015, 10:13)
Ar trebui sa fie obligatoriu pentru politicieni sa faca o investigare medicala interdiciplinara eliminatorie din cursa alegerilor in cazul in care nu este sanatos fizic si mintal mai ales, sa fie obligat sub amenintarea unui termen de 10 ani de ocna daca nu-si respecta promisiunile din campania electorala si ocna pe viata in Guianna franceza (unde a facut puscarie Papilion) daca planeaza asupra lui suspiciunea coruptiei sau foloseste delatiunea calomnioasa asupra unui coleg de la tribuna parlamentului sau nu se ocupa cu problemele tarii si ale poporului in slujba si binele poporului. Deasemenea candidatul trebuie sa demonstreze ca are o pregatire teoretica si profesionala buna si foarte buna palpabila si demonstrabila, nu o mediocritate in toate. Asta ar trebui noi alegatorii s-o impunem LOR nu EI noua, sau boicotind alegerile prin neprezentare sau prin prezentare 100% si anularea buletinelor de vot daca nu exista niciun candidat care sa raspunda cerintelor noastre de alegatori. Atunci ar chitaii "alesii" si ar fi la cheremul nostru si n-ar mai veni ei sa ne comande noua, poporului pe care ar trebui sa-l slujeasca prin activitate constructiva pentru binele tuturor si nu cu obligatii aberante, probleme nerezolvate in tara si coruptie cu incompetenta.