Depozitele din băncile elene, la cel mai redus nivel din ultimii zece ani

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 martie 2015

Depozitele din băncile elene, la cel mai redus nivel din ultimii zece ani

Grecii au retras 23,8 miliarde euro din sistemul bancar în ultimele trei luni

Valoarea depozitelor constituite în băncile elene a scăzut în februarie, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii zece ani, potrivit datelor publicate ieri de banca centrală a Greciei.

Luna trecută, depozitele constituite de persoane fizice şi companii la băncile din Grecia s-au redus cu 7,5 miliarde euro (-5%), la 140,5 miliarde euro (154 miliarde dolari) - cel mai mic nivel din martie 2005 până în prezent. Totodată, datele oficiale arată că elenii au retras aproape 23,8 miliarde euro din sistemul bancar în ultimele trei luni, sumă care reprezintă 15% din totalul depozitelor din băncile greceşti.

În timp ce oficialii de la Atena spun că depozitele din sistemul bancar elen s-au stabilizat după data de 20 februarie, când Grecia a ajuns la un acord cu miniştrii de Finanţe din zona euro pentru prelungirea condiţionată a acordului de finanţare, ieşirile din depozite au accelerat din nou săptămâna trecută, când retragerile au atins aproape 1,5 miliarde euro.

De menţionat că finanţarea Băncii Centrale Europene (BCE) acordată creditorilor eleni a crescut cu 47% în ianuarie, comparativ cu perioada similară din 2014, deoarece tensiunile privind situaţia financiară a ţării au accelerat ieşirile din depozite. În ianuarie, aceste împrumuturi au ajuns la 82,24 miliarde de euro (92 miliarde de dolari), de la 56,04 miliarde de euro în decembrie, conform Băncii Greciei.

BCE a încetat să mai accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru creditele acordate băncilor comerciale, astfel că sarcina finanţării băncilor greceşti a ajuns la Banca Greciei. Dar, BCE păstrează controlul atâta vreme cât împrumuturile de care băncile greceşti pot beneficia prin intermediul programului de finanţare de urgenţă (ELA) de la banca centrală a Greciei, trebuie aprobate de BCE.

Miercuri, BCE a majorat din nou plafonul pentru fondurile disponibile băncilor elene prin programul ELA, urcându-l cu circa un miliard de euro, la peste 71 miliarde de euro.

Grecia trebuie să anunţe până în 30 martie planurile finale de reformă, altfel riscă să nu obţină finanţarea necesară de la partenerii din zona euro. Reformele trebuie analizate de creditorii internaţionali.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. chiar nu intelege nimeni ca grecii sunt in faaliment.Trec la drahma si vedem ce se intampla...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb