Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, proiectul de lege care priveşte pensiile speciale pentru militari.
Vicepremierul Gabriel Oprea şi ministrul Apărării Mircea Duşa apreciază că aceasta este "o lege a reccunoaşterii riscurilor, sacrificiilor pe care le fac militarii, o reparare a nedreptăţilor făcute militarilor".
Proiectul a fost adoptat cu 289 voturi "pentru", 13 abţineri şi un vot împotrivă.
Proiectul prevede că au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special în activitate, care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.
Vârsta standard de pensionare pentru limita de vârstă este de 60 de ani, iar atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării.
Proiectul mai prevede că au dreptul la pensie de serviciu anticipată militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special în activitate care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă diminuată cu 5 ani şi sunt trecuţi în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securitate naţională, sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
Baza de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor.
La media obţinută se adaugă un spor de până la 15 % în condiţiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, mai prevede proiectul.
Vicepremierul Oprea a declart, citat de Mediafax: "Când suntem la greu, ne bazăm pe militari şi militarii trebuie să ştie că se pot baza pe România. Acesta este mesajul pe care vrem să-l transmitem. Asigurarea unei pensii corecte este un gest de solidaritate, pe care societatea îl aprobă şi îl susţine. Haina militară se îmbracă prin vocaţie, militarii nu o fac pentru pensii, nu cer creşteri de salarii, pensii, privilegii. De aceea, această lege este importantă pentru România. Această lege spune care este locul militarilor şi armatei în rândul instituţiilor statului, spune ce statut ne dorim în cadrul NATO. Militarii trebuie respectaţi de societate.Legea este o recunoaştere a riscurilor, a sacrificiilor pe care le fac militarii".
• Pensii de serviciu pentru funcţionarii parlamentari şi pentru diplomaţi
Deputaţii au adoptat, ieri, şi proiectul de lege privind pensiile de serviciu pentru funcţionarii parlamentari, acestea fiind în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării.
"La împlinirea vârstei de pensionare, funcţionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puţin 14 în structurile Parlamentului, beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimii 12 luni înainte de data pensionării. Pensia acordată nu poate depăşi nivelul salariului de bază brut, inclusiv sporurile, precum şi indemnizaţia de conducere şi salariul de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionării, al funcţiei deţinute sau al funcţiei asimilate, după caz", se arată în proiectul de lege. Acesta mai prevede că angajaţii cu vechime mai mare de 14 ani ar urma să primească în plus 1% din venitul mediu calculat pentru fiecare an suplimentar.
Iniţiativa stabileşte şi că funcţionarii publici parlamentari şi asimilaţi acestora, pensionari la data de 31 august 2010, ale căror pensii au fost diminuate, precum şi cei pensionaţi după această dată, beneficiază de drepturile stabilite prin acest proiect legislativ.
De asemenea, Camera Deputaţilor, care este for decizional, a mai aprobat legea privind acordarea pensiei de serviciu pentru diplomaţi, care prevede o pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentând salariul de bază brut lunar corespunzător încadrării, pentru persoanele cu o vechime de cel puţin 18 ani în MAE.
Printre altele, proiectul subliniază: "Membrii Corpului diplomatic şi consular al României cu o vechime de cel puţin 18 ani în Ministerul Afacerilor Externe, precum şi personalul încadrat pe funcţii de execuţie specifice se pot pensiona la cerere şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentând salariul de bază brut lunar corespunzător încadrării în funcţia de execuţie deţinută în administraţia centrală, la care se adaugă indemnizaţiile şi sporurile avute în ultima lună de activitate în administraţia centrală a MAE înainte de data pensionării".
De această pensie beneficiază şi membrii Corpului diplomatic şi consular al României cu o vechime între 15 şi 18 ani, în aceste cazuri cunatumul pensiei urmând să fie mişcorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală.