Deputaţii au eliminat pragul de deţinere de 1% la SIF-uri, votat de senatori

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 iunie 2004

Legea pieţei de capital a fost aprobată ieri de Camera Deputaţilor, urmînd să fie promulgată de preşedintele Ion Iliescu şi publicată în Monitorul Oficial. Mai multe amendamente propuse de deputaţi referitoare la protecţia acţionarilor constituirea depozitarului unic, modalitatea de calcul a preţului ofertei publice obligatorie, majorări de capital nu au fost luate în considerare, unele dintre ele fără nici o justificare.

Articolul referitor la administrarea societăţilor de investiţii financiare, la deţinerile de acţiuni SIF şi la drepturile de vot, a fost modificat complet. Legea aprobată de deputaţi nu mai prevede un prag maxim de deţinere a acţiunilor SIF aşa cum era specificat în varianta propusă de Senat şi nu mai există nici o referire la algoritmul de vot în cadrul adunărilor generale ale acţionarilor SIF. Deputaţii au mai eliminat obligativitatea ca societăţile de investiţii financiare să fie administrate de o societate independentă, specializată. În schimb, conform legii aprobate ieri, CNVM va emite reglementări cu privire la conţinutul minim al actului constitutiv al unei SIF. O astfel de reglementare prevede ca autoritatea de supraveghere a pieţei să stabilească reguli pentru remunerarea administratorilor şi dimensionarea cheltuielilor de administrare în cazul SIF-urilor care nu se autoadministrează (un singur SIF intră în prezent sub incidenţa acestui articol, şi anume SIF "Muntenia").

Legat de transparenţa emitenţilor, legea prevede ca societăţile listate să informeze publicul, în maxim 48 de ore, de la producerea unui eveniment care ar putea conduce la modificarea preţului acţiunilor.

Ca o noutate, legea stabileşte că membrii consiliului de administraţie al societăţilor care sînt listate pe piaţa reglementată vor fi aleşi în mod obligatoriu prin metoda votului cumulativ, dacă un acţionar o cere şi, în plus, administrarea societăţii în aceste condiţii se va realiza de către un consiliu de administraţie format din minimum cinci membri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb